La segona fase de les obres de la Carretera arrenca un any i mig després de la finalització del primer tram

La segona part de la reforma abraça des de la plaça de la Bàscula fins al parc de la Mariona i té un pressupost d’1.166.214,66 euros. Tal com ja va passar durant les obres de la primera fase, la circulació de vehicles queda tallada en direcció Sant Feliu i es desviarà pel carrer Verge del Pilar.

Recreació virtual de com quedarà el segon tram de l’Avinguda Barcelona després de les obres // AMB

Es reprenen les obres per la remodelació de les avingudes València i Barcelona, popularment conegudes com la Carretera. Si la primera fase de les obres va finalitzar just abans del confinament per la pandèmia de la covid, la segona fase de la renovació es va iniciar el passat 4 d’octubre, però comença a prendre forma des d’aquest dimecres a la tarda. Es preveu que les obres, amb un preu d’1.166.214 euros, finalitzin en sis o set mesos, pels vols de l’abril del 2022. La renovació és un projecte conjunt de l’Ajuntament de Molins de Rei amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

La segona fase cobrirà l’espai que va des de la plaça de la Bàscula fins al parc de la Mariona, el que equival a uns 250 metres de longitud i una superfície de construcció de 4.200 metres quadrats. Aquesta reforma seguirà les característiques que van modelar la primera fase, ja que es tracta d’un projecte escollit en un procés participatiu.

Espais de càrrega i descàrrega

Les remodelacions d’aquest tram es dividiran en quatre sub-fases: primer la calçada que toca al costat del riu, després la seva vorera, per seguir amb la calçada del costat muntanya i finalitzar amb l’altra vorera. Concretament, hi haurà tres carrils per als vehicles, un menys dels que hi ha actualment, i es destinarà un d’ells per a cada sentit de la circulació i el tercer per diferents serveis.

Aquest últim quedarà a la banda que toca a la muntanya i tindrà zona blava, reserves d’aparcament específiques, contenidors d’escombraries, parada de taxis i dos espais de càrrega i descàrrega. De fet, la manca d’espais de càrrega i descàrrega va ser una de les queixes fetes pels comerciants del tram ja renovat.

Aquesta fisonomia, que des de l’AMB consideren una forma de “relligar el teixit urbà”, i el fet de tenir les voreres 4,50 metres més amples serà “més amable amb el mobiliari urbà”, segons ha descrit Barto Busom, arquitecte de l’AMB encarregat del projecte durant una roda de premsa aquest dimecres. Aquesta ampliació permet incloure més espais verds com arbres i terraris, a més de bancs, escombraries i terrasses pels establiments de la zona.

Representants del consistori i de l’AMB durant la presentació // Rut Font

En aquest sentit, Ramón Sánchez, primer tinent d’alcalde i regidor d’Obres, ha considerat que “posar el verd de protagonista i les voreres més àmplies” ajudarà a aconseguir que s’implementin més negocis i “seguir fent de la Carretera un nou bulevard”.

Afectacions a la circulació

Per tal de permetre el desenvolupament de les obres, la carretera quedarà tallada en sentit Sant Feliu de Llobregat durant el temps que durin. Els conductors que vulguin anar cap a aquella direcció, seran desviats pel carrer Verge del Pilar fins al carrer Primer de Maig, com ja va passar durant les primeres obres.

Pel mateix motiu, queden afectades les línies d’autobús que circulen en aquella direcció. L’alcalde, Xavi Paz, ha assegurat que intentaran “mitigar aquests inconvenients el màxim possible” pels veïns.

El tramvia, pel Canal

Des que es va començar a parlar de la renovació de la carretera l’any 2015, les obres anaven en conflicte amb un altre projecte que havia de passar pel mateix espai: el pas del Trambaix per Molins de Rei. Segons el Pla Director d’Infraestructures de la Generalitat, el tramvia hauria de passar per la Carretera abans del 2028.

Amb les noves obres, el pla B és fer passar les vies i els trens per l’antiga N-340 fins al carrer de la Riera de la Mariona per travessar el carrer Canal de la Infanta i arribar al parc de les Palmeres. Paz explica que el projecte es troba “sobre la taula” i que l’Ajuntament té pendent una reunió amb l’Autoritat del Transport Metropolità.

L’alcalde considera que ara mateix és un “moment òptim” ja que el soterrament de les vies del tren a Sant Feliu de Llobregat salva l’obstacle físic que separa l’última parada del Trambaix situada al parc de Torre Blanca amb Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades