Ana Aroca (Molins Camina Podem): “El govern fa accions de cara a la galeria, però no mesures de fons”

La portaveu i regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca, valora els dos anys de mandat i considera que l’Ajuntament està paralitzat al marge de la Covid-19. També creu que el nou pacte de govern ha desactivat el paper de l’oposició i que l’executiu només se centra fer “accions de cara a la galeria”.

La regidora i portaveu de Molins Camina Podem al ple // Jose Polo

Aquesta entrevista es va publicar primer en exclusiva per als socis i sòcies de Viu Molins de Rei. Forma part d’un cicle d’entrevistes coincidint amb l’equador del mandat.

Quina és la valoració que fan del mandat des de Molins Camina Podem?

Han estat dos anys marcats per la pandèmia. Portem dos anys de mandat aturats, amb poques mesures importants i amb una paràlisi de l’Ajuntament, també agreujada per la pandèmia, que encara no hem acabat de superar. Ja ho vam veure al ple municipal de juny, on es va haver de prorrogar un contracte a una empresa de neteja –que ha estat sancionada– perquè no s’havia fet la feina d’elaborar uns nous plecs contractuals. No sabem en quin moment la sociovergència començarà a fer coses.

La paràlisi de l’Ajuntament no només l’atribueix a la pandèmia llavors?

No. Tenim un govern molt continuista i l’Ajuntament ja porta molts mesos aturats, més dels que es pot atribuir a la pandèmia. Ben bé no sabem el motiu perquè altres ajuntaments ja s’han posat les piles, però aquí encara no. Pensa que a Molins de Rei no s’ha aprovat cap mesura real per pal·liar la crisi que ha provocat la pandèmia, tenim problemes d’habitatge molt seriosos i no s’acaba de fer res per trobar-hi solució. De fet, l’Ajuntament de Molins de Rei és dels pocs que no ha aprovat cap pla de xoc per fer front a les conseqüències de la pandèmia.

En canvi, el que sí que estan fent és posar les bases per arribar a final de mandat amb actuacions que ells puguin vendre com a grans accions fetes. En són exemple tot el que s’està preparant per enjardinar i arreglar els voltants de la nova biblioteca i la darrera fase de recuperació de l’edifici del Molí. Es fan accions de cara a la galeria, però no es prenen mesures de fons.

L’alcalde defensa que s’han reactivat processos de selecció de personal i que l’Ajuntament no està paralitzat.

(Riu). Bé, alguna cosa havien de fer. No podien continuar com estaven. Ja que no fas res de cara a la ciutadania, almenys com a mínim fes feina interna. Sí que és cert que estan intentant desencallar una mica tot el problema de recursos humans. Però, és clar, no oblidem que és un problema que han creat ells mateixos i que ara estan arreglant el que van provocar. És el mínim que poden fer.

El govern municipal també defensa que ha pres mesures en habitatge i que és l’executiu que més pisos d’emergència social han aconseguit. Què hi té a dir?

Fins ara el que hem vist són sobretot habitatges públics de venda i molt cars. A qualsevol cosa volen que li pengem l’habitatge públic, però per preu i condicions no ho són. A més, si no m’equivoco, si els habitatges de l’Impsol no es venen en deu anys, ja es podran posar a la venda en el mercat lliure. Això és el que el senyor Paz entén com a habitatge públic?

A Les Guardioles hi ha tres solars que són públics i el govern diu que hi vol fer habitatge de lloguer. Això els convenç més?

Sí, això sí. El sòl públic pertany a tots els molinencs i molinenques i per això no pot quedar en mans privades. No pot ser que l’habitatge públic no arribi a qui ha d’arribar perquè llavors no serveix de res.

I la residència? Era un dels reptes del mandat. Com el veuen?

Quina residència? Ningú parla ja de la residència i no apareix ni als pressupostos. També han invisibilitzat la Plataforma d’Afectats per la Residència de Molins de Rei (PARM).

Els dos anys de mandat que portem també estan marcats per un nou pacte de govern entre socialistes i postconvergents. Els va sorprendre?

Gens ni mica, és un pacte que ja esperàvem des del juliol. Ells estan molt còmodes governant plegats. L’experiència que Junts per Molins va tenir en el mandat anterior governant amb ERC i la CUP no els va agradar, i estava clar que Junts volia entrar de nou el govern sense repetir aquella experiència. També és clar que el PSC està més còmode governant amb Junts que amb cap altra força política que sigui d’esquerres.

Va ser un error no intentar formar un govern d’esquerres a Molins de Rei?

Es podria haver intentat, però tampoc era possible perquè ERC i el PSC no estaven per la labor. Amb nosaltres tampoc van parlar i l’interès del PSC ja era renovar la sociovergència, que no ens enganyem, és el que més li funciona a nivell de polítiques.

Aroca és portaveu i regidora de Molins Camina des del 2015 // Jose Polo

En l’anterior mandat va dir que s’havia sentit sola a l’oposició. Li passa el mateix?

Amb el regidor de Molins En Comú treballem conjuntament els plens i les mocions i, en aquest sentit, no em sento tan sola. Però, sí que és cert que ens trobem amb una oposició que no està a l’alçada. Tenim a una CUP còmoda i a una ERC que, no sé si volent o sense voler, moltes vegades s’acaba posicionant al costat de la sociovergència. Fins i tot en temes com no permetre que un altre partit de l’oposició pugui presentar una moció per via d’urgència. Veiem una ERC poca esquerra i amb poques ganes de lluita.

De fet, la sociovergència hi ha una cosa que fa molt bé en tots els mandats i és desarticular l’oposició. A més, la pandèmia també ha impedit que els partits polítics puguin fer política al carrer i suposo que això també fa que el mandat estigui marcat per una oposició poc combativa.

El govern diu que és “dialogant”…

(Riu) Gens. No sé amb qui deuen parlar, però amb nosaltres no. I ja podeu veure que majoritàriament totes les propostes que presenta l’oposició són rebutjades als plens, ja sigui sobre habitatge o mesures socials. Ho rebutgen perquè no els agrada que ningú els digui què han de fer.

De l’1 al 10, quina nota posaria a la gestió feta fins ara pel govern municipal?

Els posaria un 3 perquè no estic gens satisfeta.

A les properes eleccions veurem una confluència entre Molins Camina Podem i Molins En Comú?

Nosaltres treballarem perquè així sigui. Pensem que la divisió no suma, sinó que resta. Serà un error no confluir i no tindria cap sentit. De fet, ja estem treballant en aquesta futura confluència i ja estem preparant el terreny perquè es pugui formalitzar.

Ana Aroca serà candidata a les eleccions del 2023?

No. Nosaltres tenim una limitació de dos mandats i ja els hauré complert. Per tant, deixaré la política activa.

Consulta les entrevistes d’equador del mandat municipal

Recomanacions personalitzades