Marta Espona (ERC): “L’ERC d’ara no votaria a favor de Les Llicorelles”

La regidora i portaveu d’ERC al ple, Marta Espona, valora els dos anys de mandat amb el seu grup com a força majoritària de l’oposició. Explica que ara els republicans es desdirien del que van votar a principis de mandat pel que fa al polígon de Les Llicorelles i critica la inacció de l’equip de govern a l’hora de restaurar l’entorn natural de la zona. Espona també creu que hi ha desídia o falta d’organització dins el govern municipal, i que a vegades fan servir la pandèmia com a excusa per justificar determinats endarreriments.

Amb aquesta conversa, continua el cicle d’entrevistes de Viu Molins de Rei als portaveus municipals dels diferents grups polítics de l’Ajuntament. Els socis i sòcies del diari ho llegeixen primer en exclusiva.

La portaveu i regidora d’ERC al ple municipal, Marta Espona // Roger Cuartielles

Els socis i sòcies de Viu Molins de Rei han llegit aquesta entrevista primer en exclusiva. Ajuda’ns a continuar fent periodisme de proximitat.

Quina valoració fan del mandat?

Si ens centrem en el nostre grup municipal, crec que en aquests dos anys hem hagut de fer una immersió en política local que no ha estat senzilla perquè els quatre regidors que el conformem som novells. A més, al cap d’un any, el nostre portaveu de llavors, en Marcel López, va haver de deixar la política per qüestions familiars i personals, i això va implicar que les peces s’haguessin de tornar a remoure.

Tot i haver estat novells, crec que també hem trobat la nostra manera de fer, que es tracta de desenvolupar una oposició que qüestioni les coses, però que també sigui constructiva. Creiem que la política local s’ha de construir entre tots.

Alguns partits creuen que hi ha una oposició poc combativa, i es fixen sobretot en ERC i la CUP, que diuen que han perdut pistonada.

Entenc que hi hagi partits que vulguin companys més combatius, però els moments no són els mateixos que en l’anterior mandat. A més, en algunes votacions com les dels romanents hem estat l’únic partit de l’oposició que ha votat en contra i els altres s’han abstingut, cosa que no hem entès. De fet, nosaltres hem liderat reunions de l’oposició per fer front comú. A vegades, però, ens hem trobat que el front comú ha anat més en contra d’ERC que no pas en contra de l’equip de govern. Per exemple, hem presentat mocions que no s’han aprovat, però que després altres partits han tirat endavant de forma maquillada.

És a dir, a l’hora de fer oposició nosaltres no partim del no perquè no, ja que no porta enlloc. Per això, en una etapa com l’actual marcada per la pandèmia, hem intentat aportar solucions positives. Carregar-te el que digui l’equip de govern perquè senzillament és l’equip de govern no té sentit.

Com ha estat la gestió que l’equip de govern ha fet de la pandèmia?

Entenc que la gestió no ha estat fàcil perquè és un moment molt complicat i la situació era totalment nova. Però després també trobem que hi ha hagut un cert relaxament i que es tendeixen a justificar determinats endarreriments o inaccions amb l’argument de la pandèmia quan ja ha passat prou temps per actuar de nou. Les Llicorelles en són exemple, les reunions han quedat molt aturades amb l’argument de la pandèmia quan s’haguessin pogut trobar fórmules per reprendre-les.

L’oposició d’ERC al projecte de Les Llicorelles ha estat ben visible durant aquests dos anys i ha sorprès perquè els republicans van votar a favor del projecte a l’inici de mandat. L’ERC d’ara es faria enrere?

(Silenci). Sí, la veritat és que sí. L’ERC d’ara no aprovaria Les Llicorelles. A la tardor del 2019 nosaltres vam votar a favor del projecte perquè com a grup érem hereus del que havien fet els nostres companys durant el mandat anterior. En el moment de la votació, a banda de l’herència que teníem, també vam fer una anàlisi des del punt de vista econòmic i llavors vam decidir fer un vot de confiança. Però, ara no ho faríem així.

Per què?

Hi ha un impacte en l’entorn brutal que ens ha portat a reconsiderar la nostra posició. Nosaltres ens vam deixar convèncer per les promeses de control que es farien a l’entorn de la riera de Vallvidrera, però després hem vist que això no és així. L’equip de govern s’està escudant en el fet que la restauració és una tasca que li correspon a l’empresa constructora, però també hi ha una part que li pertoca a l’Ajuntament i que hauria de fer en paral·lel, però que no està fent.

Per això, durant el mandat hem intentat posar l’accent en l’impacte ecològic i protegir tot l’ecosistema. Però ens hem quedat sols. Assumim que va ser un error votar a favor de Les Llicorelles i per això ara fem tot el possible per protegir l’entorn el millor que puguem.

En un entrevista, l’alcalde ha explicat que de moment s’ha restaurat el que es podia fer mentre les obres estaven en marxa.

Bé, és una qüestió molt tècnica. Primer se’ns va dir que hi havia qüestions que no es podien fer perquè ens trobàvem en una època de nidificació en l’entorn natural. Però després hem vist que no s’està fent res. No podem estar sempre amb promeses. Si es va acordar que la rehabilitació de la riera de Vallvidrera havia d’anar en paral·lel, doncs s’ha de fer d’aquesta manera.

Va ser un error no formar un govern d’esquerres a Molins de Rei?

No soc conscient que en cap moment es plantegés un govern d’esquerres al municipi. Em consta que el portaveu d’ERC de llavors va tenir alguna conversa amb el PSC, però el cert és que els socialistes tampoc van insistir gaire. En tot cas, el que és clar és que la societat molinenca va optar per un govern independentista, però la CUP va dir que no volia reeditar el tripartit.

Els va sorprendre el pacte de govern entre PSC i Junts per Molins?

Gens perquè ja s’estaven produint pactes d’aquest tipus a Catalunya i perquè ja havíem vist molta sintonia al ple municipal. Però penso que tampoc es tracta de voler governar al preu que sigui, sinó que ho has de fer amb un grup de persones amb qui hi hagi més punts d’acord que no pas al contrari. Crec que a Junts per Molins hi ha moltes coses amb què no estan d’acord i se les han d’empassar.

El pacte de govern ha desarticulat l’independentisme al ple?

No, les forces independentistes ens continuem trobant i votem plegades allò que considerem important.

Per tant, hi podria haver un nou tripartit independentista després de les eleccions del 2023?

Encara és molt d’hora, hauríem de veure com queden els resultats.

Espona és portaveu d’ERC després de la marxa de Marcel López el maig de l’any passat // Roger Cuartielles

Com valoren la gestió de l’equip de govern en matèria d’habitatge?

Bé, no està fent gaire cosa. De moment el que tenim són moltes promeses de futur, però pocs fets. La sensació és que hi ha molta política comunicativa a l’hora d’anar explicant què s’inicia -però que després potser no s’acaba–, i també a l’hora de vendre com a grans qüestions aspectes que després veus que eren poca cosa.

Creiem que hi ha manca de projectes a llarg termini i que només es van posant pedaços. Per exemple, als plens hem insistit que les partides pressupostàries en cultura no quedessin a zero. Després, hem vist una partida d’activitats culturals amb 20.000 euros i posteriorment una altra de 60.000. És a dir, 80.000 euros en total. Quan hem preguntat a què responien aquests diners, se’ns ha dit que això era per una programació cultural estable que s’estava muntant, però que encara no tenien el programa definit. Llavors, si no ho tens apamat, com pots dir que és una programació estable?

A vegades, la falta de personal ha estat un argument per justificar la paràlisi de l’Ajuntament en certs àmbits. S’hi està posant remei en aquest mandat?

Sí que hi ha determinades places que s’estan començant a cobrir. Però no s’ha fet una auditoria interna per saber quin és el múscul que té l’Ajuntament. Es va dir que es faria, però després va venir la pandèmia i ja no se n’ha parlat més. De fet, fa pocs mesos ens van comunicar que se’n faria una al juliol, però no hem tingut més informació. No sé si s’ha trigat per la pandèmia o perquè no se n’han recordat. Tenim la sensació que la pandèmia a vegades s’utilitza com a excusa. De fet, internament s’hauria pogut avançar feina encara que fos a través del teletreball, però és clar si només penses a fer actuacions que es vegin…

Hi ha desídia dins el govern municipal?

En alguns moments fa la sensació que sí. A vegades l’única explicació que et donen quan no han pogut tirar endavant alguna cosa és que els ha faltat temps. Per exemple, al ple a vegades aprovem declaracions institucionals que ja s’han llegit el dia que tocava.

No sé si la paraula és desídia o falta d’organització, però és evident que hi ha coses que es poden preveure. Per exemple, des de l’estiu passat hi ha aprovada una moció perquè Molins de Re tingui una Oficina Municipal d’Escolarització (OME), però malgrat que es va acordar fer-la, ara se’ns ha dit que s’ha parlat amb la Diputació i que no la tindrem fins a la tardor del 2021. Pràcticament un any i mig després d’aprovar la moció i ja amb dos processos d’escolarització en què no haurem tingut OME.

Un altre exemple d’aquesta desídia o manca de previsió són les tanques que es van posar al Centre Vila durant els caps de setmana per fer una vinantització temporal de la zona que garantís les distàncies de seguretat durant el desconfinament. Fins fa pocs mesos encara hi eren i quan els vam preguntar què pensaven fer-ne, ens van dir que no ho sabien.

Creuen que és un govern municipal molt personalista?

Evidentment. La figura de l’alcalde està present a tot arreu. Crec que internament és una qüestió que l’equip de govern hauria de valorar. Quan focalitzes la presència de l’executiu en la figura de l’alcalde, la resta de persones queden en un segon pla bastant qüestionable. Per exemple, si es fa un acte el 8M, a qui li toca portar l’acte és a la regidora de Feminismes i Igualtat, no a l’alcalde. Per què molts regidors l’únic paper que tenen és donar pas a les paraules de l’alcalde? Cal que hi reflexionin. Nosaltres tenim clar que no ho faríem així.

De l’1 al 10, quina nota posaria a la gestió feta fins ara pel govern municipal?

És una pregunta complicada. Els posaria un 4,5. Segurament la nota seria diferent si no hi hagués hagut la pandèmia, però crec que la Covid-19 ha hipotecat molt la tasca de les administracions.

Marta Espona serà la candidata d’ERC en les properes eleccions?

Bé, això és quelcom que haurà de decidir el partit. Ja ho veurem.

Recomanacions personalitzades