El govern prorroga un any el contracte de l’empresa de neteja que l’Ajuntament va sancionar

El ple municipal del mes de juny va aprovar, amb els únics vots a favor del govern municipal, la pròrroga d’un any del contracte de l’empresa ASCAN, que s’encarrega de la neteja i la recollida d’escombraries a Molins de Rei. L’empresa va ser sancionada el 2019 per incomplir diverses condicions del contracte.

Containers de la vila
Des que se li va adjudicar el contracte, l’empresa no ha estat exempta de polèmica // Anna Bermejo

El govern municipal de PSC i Junts per Molins va aprovar al ple de juny amb la seva majoria d’11 regidors prorrogar per un any el contracte del servei de neteja i recollida de residus de Molins de Rei per un import de 2.026.719,48 euros.

Tota l’oposició va votar en contra d’aquesta pròrroga del contracte d’una empresa, ASCAN i General de Asfaltos y Servicios, que ha portat polèmica d’ençà que el 2017 va ser escollida en ser l’única en presentar-se al concurs de l’Ajuntament.

Quan l’empresa es va posar a treballar a Molins de Rei en la recollida de residus i neteja municipal ja hi va haver problemes perquè no es van recollir les deixalles a diferents zones del municipi en els primers dies de feina. A més, la falta de proveïment de maquinària per part de l’empresa -un dels requisits del contracte- va motivar que a l’octubre del 2017 el govern sociovergent d’aleshores demanés informes tècnics sobre l’actuació de la companyia i que, posteriorment, s’iniciés la tramitació d’un expedient sancionador. Finalment, aquest expedient es va aprovar en l’últim ple del passat mandat, a l’abril del 2019, per un valor de 80.000 euros.

Tota l’oposició, en contra de la pròrroga del contracte

Un cop exposada la pròrroga del contracte per un any més a ASCAN, els regidors d’ERC Molins i la CUP, Quim Llort i Josep Raventós, van explicar que hi votarien en contra. Llort va exposar que “el servei ha estat incorrecte des del principi, tant que s’ha hagut de sancionar l’empresa per incompliment de contracte“. De la seva banda, els cupaires van exigir al govern municipal que “expliquin quina és la seva política de gestió de residus.”

La regidora Ana Aroca, de Molins Camina Podem, també hi va votar en contra: “Fem el mateix qu vam fer en tot en procés d’adjudicació d’aquest contracte, que va resultar fallit des del primer moment”. També va assegurar que “el govern ha pecat d’inactivitat i no ha promogut uns nous plecs adequats.”

El representant de Molins en Comú, Gerard Corredera, es va expressar en la mateixa línia i es va mostrar sorprès amb el fet que “hi hagi informes favorables” sobre la pròrroga del contracte “a una empresa que ha estat sancionada.” A més, també va criticar que el govern “ha tingut temps suficient per preparar un nou contracte” i no esperar a què aquest finalitzés.

Davant les crítiques de l’oposició, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, va reconèixer que l’empresa “va començar el projecte de manera desencertada“, però que “cada dia s’han recollit les escombraries i s’ha netejat el municipi.” El regidor de Junts per Molins també va admetre que al principi hi va haver una falta de vehicles, “però que a dia d’avui ja està resolta“, i que la pròrroga del contracte és només d’un any perquè ja s’està treballant en un contracte nou: “Hem de fer aquesta pròrroga perquè, si no, demà no es recollirien les escombraries“.

Una empresa amb incompliments contractuals a les seves esquenes

La regidora de Via Pública, Esther Espinosa, va sortir al pas de les crítiques i va defensar que un tècnic de l’Ajuntament ha avalat la pròrroga del contracte a l’empresa ASCAN i General de Asfaltos y Servicios després de fer “un treball de control diari de tots els espais en què està treballant“, i que es tracta de només un any perquè ja s’està estudiant un nou model de recollida de residus.

Des de Molins Camina Podem, però, van criticar el fet que el govern aplaudeixi que ara l’empresa compleixi el contracte quan “és la seva obligació i cobra per això”, i van recordar que la companyia ja havia tingut problemes a d’altres localitats de l’Estat per nombrosos incompliments contractuals, una qüestió que es va posar sobre la taula en el moment en què se li va adjudicar el contracte.

Tot i les crítiques, la pròrroga del polèmic contracte del servei de neteja i recollida de residus a Molins de Rei es va aprovar sense cap incovenient amb la majoria de vots dels dos partits de govern: PSC i Junts per Molins.

Recomanacions personalitzades