L’empresa de neteja tornarà a rebre més diners tot i no haver pagat la sanció

És la segona ampliació de contracte que el govern municipal ha portat al ple aquest any per dotar de més pressupost l’empresa ASCAN, que s’encarrega de la neteja i la recollida viària. L’oposició creu que el problema de fons rau en el preu de licitació inicial del servei, que era massa baix. L’empresa encara no ha abonat els 80.000 euros de sanció per no complir amb el contracte inicial.

Containers de la vila
L’empresa que s’encarrega de la neteja i recollida viària va ser sancionada l’abril del 2019 per incompliments en el contracte i encara no ha pagat la sanció // Anna Bermejo

El govern sociovergent del 2017 va anunciar que el servei de neteja i recollida viària seria molt més barat que els que s’havien atorgat anteriorment. L’adjudicació es va fer per 8,4 milions d’euros a la unió empresarial ASCAN i General de Asfaltos y Servicios en un contracte que s’allargava fins al 2021. Va ser l’única empresa que es va presentar al concurs públic.

Però des de llavors, el ple municipal ja ha hagut d’aprovar dues ampliacions de contracte per dotar de més diners l’empresa que presta el servei. Les dues modificacions s’han aprovat aquest any. La primera va ser al ple municipal de maig, quan es va aprovar donar 47.331,85 euros de més a l’empresa anualment perquè inclogués la neteja del nou barri de Les Guardioles als seus serveis.

L’última s’ha decidit al ple municipal de novembre, en què el govern municipal format pel PSC i Junts per Molins s’ha quedat sol donant llum verda a una ampliació de contracte de 195.104,89 euros més per a l’empresa per pagar les tasques de desinfecció que ha fet durant la pandèmia, a més de finançar l’arribada del servei de neteja a noves zones de joc infantil que s’han construït al municipi en els darrers anys i que, per tant, no estaven incorporades al contracte inicial.

La majoria de l’oposició, però, critica que cada vegada s’hagi hagut de dotar de més pressupost l’empresa, que a més encara no ha abonat la sanció de 80.000 euros que se li va imposar l’abril del 2019 per incomplir una de les condicions del contracte en no disposar de la maquinària suficient per desenvolupar el servei. Quan una empresa és sancionada té marge per, per exemple, presentar al·legacions. Uns tràmits que poden allargar els terminis de pagament. En tot cas, de moment el pagament no s’ha fet efectiu.

“Falta d’informació”

“El contracte es va presentar com el més barat del món i fa pinta que acabarà en una línia molt diferent”, va etzibar el regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera al ple de novembre, en què també es va queixar de la falta de detall en l’expedient que fixa la nova ampliació de contracte: “No hi ha ni les hores que ha fet l’empresa ni el preu unitari de cada servei”.

La regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca, també va fer el mateix retret: “Ens demanen que fem un acte de fe, ens falta informació”. Per a la regidora és sorprenent també que a l’expedient tampoc hi constin els serveis pressupostats per a l’empresa i que es tracti al ple de novembre una ampliació de contracte per uns serveis que majoritàriament ja s’han fet.

Però la regidora de Via Pública i Serveis Municipals, Esther Espinosa, es va afanyar a rebatre les crítiques. Segons Espinosa, la llei de contractes permet ampliar una modificació contractual per causes imprevistes, i sempre i quan no es modifiqui la naturalesa inicial del contracte ni l’ampliació superi el 50% de l’adjudicació inicial, com és el cas.

Tot i així, per la majoria dels partits de l’oposició és aquí on hi ha el problema de fons: creuen que el preu de licitació inicial del servei era massa baix. Així ho ha deixat caure Josep Raventós, regidor de la CUP, que al ple ha recordat que fa tres anys ja es va advertir que el preu del contracte es trobava “fora de mercat”.

De fet, al ple de març del 2017, quan es va aprovar la licitació amb els únics vots a favor del govern sociovergent d’aquella època, els cupaires i altres formacions ja van advertir que la unió empresarial ASCAN i General de Asfaltos y Servicios havia estat l’única empresa que s’havia presentat al concurs perquè d’altres companyies amb experiència en el sector havien trobat el preu del contracte “massa baix”.

Una empresa sense experiència i amb incompliments a les esquenes

Curiosament, ASCAN és una empresa que no tenia experiència a Catalunya en la neteja i recollida viària i que, fins i tot, ja havia estat sancionada prèviament per incompliments contractuals a Santander i a Torrelavega, tal com va explicar la regidora Aroca al ple que fa tres anys li va adjudicar el contracte. “De aquellos barros, estos lodos”, va dir la mateixa Aroca al ple de novembre, en al·lusió a aquell moment.

Des del govern municipal, però, defensen que s’està fent “un control estricte” a l’empresa, sobretot arran dels incompliments, i que la companyia ha d’abonar a finals d’aquest any la sanció que se li va imposar. De fet, si no ho fa expliquen que li ho trauran de la fiança que va haver de dipositar a l’hora d’adquirir el contracte.

Al ple, formacions com ERC també van preguntar al govern si ja estava treballant en l’elaboració d’un nou plec de condicions per al contracte de neteja municipal, que ha de sortir a concurs aquest 2021 després que a ASCAN ja se li acabi la concessió. Des de l’executiu municipal, però, no en van dir res.

Recomanacions personalitzades