Molins de Rei viu un Sant Jordi “mig normal” amb roses i llibres exhaurits

Llibreries i floristeries celebren la bona rebuda de la jornada i esperen que sigui l’últim Sant Jordi “en transició” que viuen. La rosa vermella ha tornat a despuntar en una diada en què Xavier Bosch, Jaume Cabré, Maria Barbal i Oriol Mitjà han estat alguns dels autors més venuts al municipi.

Parada de la Llibreria Arola al passeig Pi i Margall, davant del seu establiment // Roger Cuartielles

Un any més, Molins de Rei ha viscut un Sant Jordi sense l’habitual fira del llibre a causa de la pandèmia, però amb més dinamisme que l’any passat. El formigueig de gent s’ha concentrat sobretot al voltant de llibreries i floristeries que, a causa de les mesures del Procicat, han hagut de conformar-se amb muntar parades davant dels mateixos establiments.

Tot i així, a alguns la jornada els ha recordat als dies de Sant Jordi prepandèmia, quan floristeries i llibreries havien arribat a exhaurir existències. Enguany també ha passat. Al migdia, establiments com Flors Valls i la Floristeria Reig ja no tenien les tradicionals roses de tija llarga i han hagut de penjar el cartell de “Roses exhaurides”.

Tant Flors Valls com la Floristeria Reig han exhaurit les roses cap al migdia // Roger Cuartielles

“El confinament comarcal ha fet que la gent que les comprava a Barcelona les hagi hagut de comprar totes al municipi”, argumenta Jordi Gutiérrez, de la Floristeria Reig. Però, tot i penjar el cartell de “Roses exhaurides” han continuat atenent clients tota la tarda i també buscant alternatives. Per exemple, explica que han fet centres de roses més petites o, fins i tot, poms amb altres flors com margarides i tulipes.

A Flors Valls també els ha passat el mateix. El cartell d’exhaurit tampoc ha evitat que s’hi formés una cua de gent esperançada per trobar alguna rosa a mitja tarda, i han hagut de recórrer a la imaginació i també als recursos que tenien al magatzem per satisfer les demandes dels clients.

Tot i així, tant a un establiment com a l’altre, la rosa vermella s’ha imposat a les de la resta de colors. Paula Nouza, treballadora de Flors Valls, explica que la rosa blava també s’ha venut més que en d’altres edicions i que també ha despuntat la rosa liofilitzada, que té un tractament que conserva la rosa durant més temps.

La rosa vermella ha estat la més venuda // Roger Cuartielles

Bosch, Cabré i Barbal, els grans triomfadors

A la llibreria Barba també s’han trobat amb existències exhaurides. De fet, abans d’encetar Sant Jordi ja havien venut tots els exemplars de llibres com La dona de la seva vida (Columna), de Xavier Bosch, i A cor obert: Relat de tot el que he viscut (Columna), d’Oriol Mitjà. Durant el dia també han esgotat exemplars de Consumits pel foc (Proa), de Jaume Cabré, que ha estat un altre dels èxits de vendes al municipi juntament amb Tàndem (Destino), de Maria Barbal.

Segons una de les propietàries de la Llibreria Barba, Anna Llorenç, la gent ha fet moltes comandes prèvies per evitar aglomeracions i això ha provocat que les llibreries esgotessin alguns exemplars abans d’arribar a Sant Jordi. El mateix els ha passat a la Llibreria Arola: “Hem celebrat Sant Jordi durant la setmana amb diverses presentacions i durant els dies previs ja havíem venut molts exemplars”, explica el seu propietari, Jordi Vilaprinyó.

De fet, les mesures del Procicat permetien a les llibreries repartir la celebració d’actes de Sant Jordi des de dimecres fins a divendres, i a l’Arola així ho han fet. El dia abans de Sant Jordi van acollir la presentació d’Atrapades en el temps, amb la meteoròloga molinenca Mònica Usart i la dona del temps de TV3, Gemma Puig. I, durant la diada, el molinenc Jordi Anducas ha estat signant exemplars dels seus dos últims llibres: Guilhèm. Arrels trasplantades i Pere Joan: l’arrelament. “És un goig poder tornar a signar llibres, veus que la gent té ganes de Sant Jordi”, destacava Anducas a Viu Molins de Rei.

L’autor molinenc Jordi Anducas signant un dels seus llibres // Roger Cuartielles

A la llibreria Barba també hi havia un altre autor local signant exemplars: Jesús Ballaz. El veterà autor en literatura infantil i juvenil també estampava la seva signatura en els seus últims dos llibres: Jo et llegeixo i tu m’expliques, i Avui seré millor que ahir. I és que alguns autors han aprofitat aquest Sant Jordi per signar tant els exemplars més recents com els que van estrenar l’any passat, però que no van poder signar a causa del Sant Jordi confinat que es va viure.

El molinenc Jesús Ballaz conversant amb un autor // Roger Cuartielles

Un Sant Jordi “mig normal”

Entre la ciutadania també s’ha respirat la sensació de viure un Sant Jordi “mig normal” o, almenys, un Sant Jordi de “transició cap a la normalitat”. Durant la tarda, l’anar i venir de gent amb bosses de llibres i rosses ha estat una constant, sobretot al carrer Major i al carrer de Baix.

“Teníem ganes de sortir una mica, és un mig Sant Jordi”, deia Elena Calvo, que passejava amb la seva parella i el seu fill acompanyada d’una rosa a la mà. Els qui també han sortit a fer un volt han estat en Jordi i la Selena: “És una mena de treva, sobretot tenint en compte el Sant Jordi de l’any passat”, deia aquesta parella mentre es feia un petó. Per a molts, aquest ha estat el primer Sant Jordi amb cara i ulls després de la pandèmia, ja que l’edició d’estiu de la festa del llibre i la rosa no va quallar.

La Selena i en David fent-se un petó // Roger Cuartielles

Altres, més que passejar, sobretot feien cua. És el cas de la Laura i l’Anna, una mare i una filla que esperaven a la llibreria Arola per comprar una novel·la d’aventures. També el de la família Guillén Vives, que donava un cop d’ull a diferents exemplars per acabar de decidir quins llibres comprar: “Aquest Sant Jordi és un raig de llum”, deien.

A la llibreria Barba, l’espera també es feia amb alegria. “És un dia molt bonic”, deia la molinenca Montse Soriano, contenta d’haver rebut una rosa i dos llibres del seu marit: el llibre del Xavier Bosch i l’últim de la Maria Dueñas.

Parades d’entitats de foc al pati de Ca n’Ametller

Segons el Procicat, els municipis de més 5.000 habitants només podien tenir parades de professionals del sector del llibre i la rosa. Però, alguns ajuntaments han acabat sent més flexibles i han permès que algunes entitats també poguessin ser presents durant la diada de Sant Jordi. A Molins de Rei, per exemple, el pati de Ca n’Ametller ha acollit durant tot el dia una petita fira de les entitats de foc del municipi amb aforament limitat.

Al pati de Ca n’Ametller s’ha habilitat un recinte circular amb diferents parades d’entitats de foc // Roger Cuartielles

Tot i que les entitats no hi han pogut vendre roses o llibres, sí que han aprofitat per fer promoció del seu marxandatge i per exhibir les seves figures més representatives. “No entenem que puguem vendre objectes de marxandatge, però no roses com hem fet altres anys”, deien alguns.

Alguns llibreters del municipi també haguessin agraït que un recinte delimitat com aquest s’hagués fet a la plaça de la biblioteca El Molí per acollir la tradicional fira de llibre amb aforament limitat. Altres municipis de Catalunya ho han fet però, segons Jordi Vilaprinyó, “a Molins de Rei s’ha badat i s’ha fet tard”.

La plaça de la biblioteca El Molí s’ha quedat sense la tradicional fira del llibre un any més // Roger Cuartielles

Més imatges de Sant Jordi:

Contingut relacionat:

Recomanacions personalitzades