Jordi Anducas continua el rastre de la saga familiar en un nou llibre històric

Després d’explicar la història d’un avantpassat seu a ‘Guilhèm. Arrels trasplantades’, el molinenc s’endinsa ara en la figura d’un altre membre de la saga, Pere Joan, que va ser dels primers de la família a establir-se al Baix Llobregat.

El molinenc Jordi Anducas amb el seu nou llibre // Cedida

Pere Joan: l’arrelament és el nou títol del molinenc Jordi Anducas, que segueix el rastre de la seva saga paterna en una nova entrega literària dedicada als orígens familiars. El nou llibre, que encara no s’ha pogut presentar en societat a causa de la pandèmia, continua el propòsit del seu primer debut, Guilhèm. Arrels trasplantades, on feia un retrat d’un avantpassat seu, Guillem Anducas.

Però aquesta vegada el protagonista és Pere Joan, un altre avantpassat seu i nét de Guillem Anducas. L’escriptor ha triat la seva figura per la importància que suposa en el seu arbre genealògic: “Pere Joan va ser un dels primers membres de la família establir-se al Baix Llobregat”, explica Anducas a Viu Molins de Rei.

Per això el volum arrenca amb el naixement de Pere Joan a Gelida, en ple segle XVII, i després es focalitza en la seva estada al Castell de Corbera de Llobregat, on l’avantpassat d’Anducas hi va treballar de majordom: “L’arribada de Pere Joan a aquesta localitat és una de les raons que expliquen l’abundància del cognom Anducas a la zona”.

De fet, el llibre vol ser un homenatge als que el molinenc anomena com a “herois anònims que han fet que nosaltres siguem aquí, aquells que no surten als llibres d’història, sovint escrits des del prisma de les institucions”.

Quatre anys d’escriptura i recerca

Per reconstruir el periple vital de Pere Joan, Anducas s’ha servit dels múltiples documents que va recopilar d’arxius provincials i parroquials mentre feia el primer llibre: “Em vaig adonar que tenia molta documentació del nét d’en Guillem i em vaig animar a fer-ne un llibre”.

L’escriptor ha estat quatre anys escrivint-lo, des de la publicació del primer l’any 2016 fins ara, però té clar que aquesta serà l’última entrega basada en les arrels familiars occitanes. De fet, Anducas ja treballa en un nou llibre que se centra en la contemporaneïtat.

Aprofitant el confinament, l’escriptor ha començat a posar fil a l’agulla a una altra història d’origen familiar: la vida d’un cosí del seu pare que va ser enviat a Rússia a combatre el feixisme com a pilot d’avió i que, en acabar la guerra, es va veure obligat a establir-se al país soviètic.

 “Fa un any i mig em van arribar les memòries que havia escrit la dona del meu cosí i és en les quals estic basant el nou llibre”, diu Anducas, que espera poder tenir enllestit el volum en menys temps que els altres dos. “Quan ja n’has fet més d’un, en fas més via”, comenta el molinenc, que té clar que escriu per evitar que vides anònimes caiguin en l’oblit.

Recomanacions personalitzades