Un sorteig escull els propers 52 veïns de Les Guardioles

L’Ajuntament i l’AMB han organitzat un sorteig aquest dimecres que s’ha difós telemàticament per adjudicar els 52 pisos de protecció oficial de la primera promoció de l’Impsol a Les Guardioles. Els afortunats rebran una carta a partir d’ara en què se’ls comunicarà la decisió i hauran de dipositar 8.800 euros de reserva.

Sorteig pisos de les Guardioles
Els nous veïns s’han escollit en un sorteig que s’ha retransmès en directe per YouTube // Anna Bermejo

“Avui donem ànima al barri de Les Guardioles”. Amb aquesta expressió, l’alcalde, Xavi Paz, ha presentat el sorteig que aquest dimecres ha organitzat l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per triar els 52 nous veïns que sumarà el barri de Les Guardioles en els propers mesos, i que ocuparan els primers habitatges públics que l’Institut Metropolità del Sòl i Gestió Patrimonial (Impsol) –que depèn de l’AMB– ha construït a la zona.

El sorteig, que s’ha difós pel canal de YouTube de l’Ajuntament a causa de la pandèmia, s’ha fet entre les 160 sol·licituds de compradors que han estat acceptades en el procés. En un bombo transparent, s’hi ha introduït cada número d’ordre que prèviament s’havia donat a cada sol·licitant i s’ha anat fent girar per escollir cada bola premiada.

El procés, que s’ha fet sota supervisió notarial, s’ha anat fent per llistes d’admesos, ja que cada petició s’havia classificat en diferents llistats en funció de la tipologia de sol·licitud.

A partir d’ara, els sol·licitants afortunats rebran una carta de l’Impsol per comunicar-los la decisió i hauran de dipositar 8.800 euros per fer la reserva de l’immoble.

De fet, des de l’Impsol han explicat que els sol·licitants inclosos en la llista C del procés rebran una carta a partir del 17 de març, ja que en aquesta llista es sortegen 15 habitatges de diferents dimensions que s’adjudicaran seguint els criteris següents: 5 habitatges seran per a famílies monoparentals, 5 per a persones amb discapacitat amb un grau superior o igual al 33% i sense necessitat de disposar d’un pis adaptat, tres habitatges aniran a parar a gent jove menor de 30 anys i tres immobles més a persones majors de 65 anys.

Un cop adjudicats tots els pisos, el nou veïnat se sumarà a la trentena de veïns que ja viuen als pisos construïts per la Llar Unió, que es van inaugurar a la tardor i que donen al carrer Turó del Mulei, el carrer paral·lel a l’avinguda de la Mancomunitat, que és on hi ha els pisos de l’Impsol que ara s’han sortejat.

“Pisos de gran qualitat arquitectònica”

El gerent de l’AMB, Ramon Torra, ha destacat que la primera promoció d’habitatge públic de l’Impsol que s’ha sortejat consta d’immobles de “gran qualitat arquitectònica” en què s’ha primat la funcionalitat, però també la qualitat formal i la integració de la construcció a la fisonomia del nou barri.

De fet, Torra ha explicat que un dels arquitectes que ha liderat la construcció de la promoció va ser seleccionat per capitanejar el projecte d’ampliació del Camp Nou.

Edificis nous a les guardioles
La majoria de pisos tenen tres habitacions, també inclouen una plaça d’aparcament i, en alguns casos, traster // Anna Bermejo

Torra també s’ha mostrat convençut que l’Impsol, que depèn de l’AMB, seguirà construint a Molins de Rei habitatge protegit: “Tenim ja una tradició constructiva al municipi que continuarem”. De fet, està previst que la segona promoció d’habitatge públic de l’Impsol a Les Guardioles estigui llesta entre el segon i tercer trimestre del 2022 i que consti de 61 habitatges més, tot i que encara no se sap quin règim tindran.

Com en la promoció que s’ha sortejat ara, els pisos també tindran opció a compra, tot i que aquesta vegada l’Ajuntament espera que siguin 15 immobles els que es puguin posar a lloguer social, i no només quatre com els que es posaran ara en aquesta primera promoció.

Justament, el Sindicat d’Habitatge de Molins de Rei ha criticat recentment que l’Ajuntament només hagi destinat quatre pisos de tota la promoció a lloguer social.

La necessitat d’habitatge públic al municipi

En aquest sentit, tant Torra com Paz i el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, han subratllat durant el sorteig que els pisos estan pensats per cobrir la necessitat de tenir més habitatge públic al municipi. “El nombre de sol·licituds que hem rebut reflecteixen aquesta necessitat i continuarem construint més habitatge, sobretot de lloguer”, s’ha compromès l’alcalde. La previsió de l’Ajuntament és destinar els tres solars que té en propietat a Les Guardioles per edificar-hi habitatges de lloguer.

Però, justament una de les grans crítiques que ha tingut la primera promoció de l’Impsol han estat els preus. I és que, tot i ser de protecció oficial, alguns pisos poden arribar a costar fins a 275.000 euros amb IVA, unes quantitats que partits com Molins Camina Podem han qualificat de “preus desorbitats per ser d’habitatge protegit”.

Des del govern municipal defensen que són “entre un  25% i un 30% més barats que els que es poden trobar al mercat”, tot i que admeten que els preus són alts.

La culminació d’un procés d’urbanització llarg

Paz ha recordat que el sorteig culmina un procés d’urbanització del barri de Les Guardioles que ja fa més de deu anys que dura i que no ha estat fàcil: “Era una zona en què hi havia una acumulació de terra i on sempre es deia que s’hi farien pisos”, ha recordat l’alcalde.

La urbanització del barri té una llarga història. La data de la signatura del conveni entre l’Ajuntament i la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona –l’actual AMB– per fer néixer Les Guardioles es va signar el 31 de juliol del 2008. Tot i que no va ser entre el 2014 i 2015 quan es van tornar a engegar els tràmits per urbanitzar la zona.

De fet, la idea de crear un nou barri a Molins de Rei ja venia de lluny. L’any 2001 el consistori havia encarregat la redacció d’un avanç de planejament, així com els estudis de viabilitat del sector de Les Guardioles, i el 2005 s’havia fet la redacció puntual de la modificació del Pla General Metropolità i del Pla Parcial Urbanístic, que no es va aprovar fins dos anys més tard.

Tot i així, quan semblava que tot estava lligat per posar la primera pedra del nou barri, l’esclat de la crisi econòmica ho va fer aturar tot i no va ser fins cincs anys més tard, ja pels volts del 2014 i 2015, quan la sociovergència va tornar a donar les primeres passes per urbanitzar els terrenys definitivament.

Les Guardioles és un barri que es té en ment des del 2001 // Jose Polo

Recomanacions personalitzades