Plaça de les Palmeres: Fem un nou pulmó verd a Molins de Rei

Certament la degradació que pateix aquesta plaça/parc fa totalment necessària una important remodelació.

Lluís Carrasco // Arxiu

El passat mes de desembre, en Jose Polo publicava un article reflexionant sobre la necessitat de renovar ja el Parc Pont de la Cadena (plaça de les Palmeres). Sembla que el Govern Municipal hagi escoltat aquesta reflexió i les constants peticions de l’Associació de Veïns del barri del Canal i per fi recull en el seu pressupost d’aquest any encarregar el projecte de la seva remodelació per aquest 2021 i possiblement la seva execució en anys propers.

Certament la degradació que pateix aquesta plaça/parc fa totalment necessària una important remodelació, però donada la seva situació estratègica a la vila, cal tenir en compte en el projecte tres aspectes importants:

El possible pas i parada del tramvia al Parc Pont de la Cadena

Cal recordar que és del tot imprescindible que abans de fer el projecte l’ajuntament exigeixi a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) que realitzi amb urgència l’estudi del traçat del tramvia per Molins de Rei i les seves futures parades. Si l’ATM accepta finalment no fer passar el tramvia per la remodelada Av. Barcelona i per tant establir el nou traçat pel carrer del Canal de la Infanta, se situaria la parada central de Molins de Rei al Parc Pont de la Cadena, tal com ha demanat el mateix ajuntament i diferents entitats. En aquest cas, evidentment caldrà dissenyar la nova plaça/parc tenint en compte aquesta afectació.

Possible traçat del tramvia a Molins de Rei // Lluis Carrasco

La importància de fer un aparcament soterrat en l’espai del parc

La remodelació de l’Av. Barcelona i Av. València ha suposat un desplaçament important de l’estacionament suprimit i una ocupació de l’espai d’aparcament amb zones blaves (estacionament regulat), creant una important pressió que han notat tots els residents de la zona de la “Llave de oro” i del barri del Canal. Ara és realment difícil aparcar a aquestes zones.

Però la disminució de places d’aparcament per a residents tindrà continuïtat amb la futura remodelació del carrer Pi i Margall ja prevista pel Govern Municipal i de ben segur amb la possible eliminació de l’estacionament en bateria al voltant de la plaça, l’eliminació de places a causa del possible pas del tramvia i també a més llarg termini per la futura creació de noves zones pacificades al trànsit en el barri del Canal (carrer de Sant Isidre, carrer d’Albert Pujol) o d’un nou espai verd a la zona d’aparcament actual, davant del pati de l’Escola Pont de la Cadena.

És evident també que la zona comercial de l’antiga carretera i del carrer Pi i Margall, necessita unes mínimes alternatives d’estacionament de rotació, així com la necessitat d’un aparcament tipus pàrquing raid per l’estació de trens i la futura parada central del tramvia.

Totes aquestes raons fan del tot imprescindible la realització d’un important aparcament per a residents i de rotació que doni solucions a les necessitats  actuals i futures i l’únic espai on això és possible és en el subsòl de la plaça de les Palmeres (parc Pont de la Cadena).

La necessitat vital d’incrementar el verd  i zones d’ombra en el marc de la lluita contra el canvi climàtic

Tal com recull el nostre Pla d’adaptació al Canvi Climàtic (PLACC), és del tot imprescindible fer un important creixement del verd urbà i la remodelació de la Plaça esdevé una magnífica oportunitat per fer-ho, creant un nou pulmó verd pràcticament al centre de Molins de Rei.

La nova plaça no pot tornar a ser una plaça dura amb uns pocs arbres i palmeres, ara a més de recollir totes les necessitats socials (jocs infantils, zones d’esport al carrer, espai per activitats socials, passeig), és vital que és converteixi en una gran zona d’ombra mitjançant la plantació d’arbres de port gran i l’execució de l’obra de remodelació de la plaça i del pàrquing ho ha de preveure, garantint un espai de terra suficient per sobre de la llosa de l’aparcament, que permeti la plantació i el desenvolupament futur d’aquests arbres sense problemes (no podem tornar a caure en l’errada que va suposar l’execució de la Plaça del Mercat).

El parc pont de la Cadena o de les Palmeres // Arxiu — Jose Polo

Els arbres són fonamentals per la millora de la qualitat de l’aire, la vegetació urbana i particularment l’arbrat, influeix en la depuració de l’aire mitjançant l’eliminació de contaminants atmosfèrics. També produeixen oxigen i a més absorbeixen diòxid de carboni (CO₂) de l’atmosfera i d’aquesta manera disminueixen una part important dels gasos d’efecte hivernacle que participen en l’escalfament global.

La vegetació, i particularment l’arbrat, és una eina vital de regulació climàtica, mitjançant la reducció de la temperatura per l’ombra, la transpiració i la reflexió dels raigs solars per part de les fulles, reduint la temperatura a tota la vila, especialment durant els mesos més calorosos. També són una magnífica eina d’atenuació de la contaminació acústica.

Per totes aquestes raons a Molins de Rei és vital que com a mínim dupliquem la massa foliar existent i la remodelació d’aquesta plaça suposa una magnífica oportunitat per apropar-nos una mica a aquest objectiu, conjuntament amb l’aplicació del Pla de verd urbà (pendent de redactar) a tots els carrers de la vila on sigui possible.

Així doncs és fonamental a l’hora de projectar el nou parc, tenir resolt el possible futur pas del tramvia, la important necessitat d’un aparcament soterrat i la imperiosa necessitat d’una important plantació d’arbres de port gran que ens aportin una gran millora ambiental als barris propers i a tota la vila.

És vital que el Govern Municipal plantegi correctament el projecte des de l’inici, tot assegurant la participació ciutadana en el disseny de la seva superfície, però garantint fefaentment els requeriments ambientals i els de la mobilitat sostenible. Fer un nou gran pulmó verd al Parc Pont de la Cadena, garantint l’arribada del tramvia està en les mans de totes i tots, som-hi!

Lluís Carrasco Martínez és ex-regidor de l’Ajuntament i membre de Molins en Comú.

Recomanacions personalitzades