ERC torna a guanyar les eleccions al Parlament a Molins de Rei

El PSC escala fins a ser la segona força. L’independentisme i les posicions progressistes són majoritàries a Molins de Rei. La participació baixa tot i que el dret a vot es va garantir en el context de pandèmia.

[Ajuda Viu Molins de Rei a fer informacions com aquesta. Fes-te soci i gaudiràs d’avantatges com un butlletí setmanal amb l’anàlisi i la informació essencial sobre Molins de Rei o l’Anuari]

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha tornat a guanyar, com ja ho va fer el 2017, les eleccions al Parlament de Catalunya a Molins de Rei. En una jornada marcada per les mesures de prevenció contra la pandèmia de la Covid-19, els molinencs que van decidir fer-ho van votar sense por. L’Ajuntament, entre personal i voluntaris, va mobilitzar al voltant de 360 persones per fer-ho possible.  “Tot ha anat amb sentit comú”, va valorar l’alcalde, Xavi Paz.

No obstant això, entre la por a la pandèmia, el cansament de l’electorat envers els partits polítics després de la gestió de la Covid-19 i el diferent context nacional, l’abstenció va créixer 25,42 punts respecte a les eleccions al Parlament del 2017. Els aproximadament 900 molinencs que van optar per votar per correu no van frenar l’abstenció. Amb una participació del 61,49%, les eleccions catalanes tornen als nivells del 2006.

ERC torna a guanyar

ERC aconsegueix la segona victòria consecutiva en les eleccions al Parlament de Catalunya. A més, les forces independentistes tornen a ser majoritàries una vegada més al municipi i aconsegueixen el màxim històric en percentatge de vots (56,06%), tal com ha passat a Catalunya.

En el cas dels republicans, el 14F van aconseguir 3.070 vots, que representen el 25,80% del total. És un percentatge inferior al del 2017, quan van aconseguir el 27,22% amb 4.546 vots.

La portaveu d’ERC a Molins de Rei, Marta Espona, es va mostrar satisfeta amb els resultats després de la victòria. A més, la regidora a l’Ajuntament va fer una crida al diàleg però amb un matís: “Hi ha d’haver un mínim d’acord”, va respondre preguntada per una hipotètica governabilitat amb el PSC a la Generalitat.

El PSC és el partit que més creix

La patacada de Cs, l’efecte Salvador Illa i el fet d’ostentar l’alcaldia es tradueix en un ascens dels vots del PSC, que ha passat del 14,68% al 22,78%. De fet, tot i el gran descens de participació, fins i tot puja en vots totals: de 2.452 a 2.710. Ara bé, aquest esprint no els serveix per guanyar i s’han de conformar amb la segona posició.

Col·legis electoral El Palau
Ambient de l’escola El Palau durant la jornada electoral // Anna Bermejo

La primera secretaria del PSC a Molins de Rei, Jessica Revestido, va valorar els resultats del seu partit com a “molt bons”. “Hem demostrat que som alternativa de govern”, va remarcar.

Junts cau a tercera força

Junts per Catalunya, sense el PDeCAT i el PNC, cau de la segona a la tercera posició. Pel camí es deixen gairebé un parell de punts en el percentatge de vots. “La jugada del jutge li ha sortit bé al PSC”, va reblar el primer tinent d’alcalde i portaveu de Junts a Molins de Rei, Ramon Sánchez.

Ara bé, Sánchez va declarar que des del seu partit, que governa a Molins de Rei amb el PSC, “no es preveu cap canvi en clau municipal”.

Votacions al Pont de la Cadena // Roger Cuartielles

El PDeCAT es va quedar amb 277 vots (2,33%) i el només 23 persones van votar el PNC (0,19%).

La CUP creix amb força

Bons resultats de la CUP amb Dolors Sabater de candidata, que amb 971 vots han aconseguit el 8,16% del total. El 2017 van arribar fins al 5,47%. De fet, Molins de Rei és el municipi de 10.000 habitants del Baix Llobregat amb els millors resultats per als anticapitalistes, segons informa Roger Castillo.

“El vot a Molins de Rei és més independentista i d’esquerres”, va valorar Carles Ros, militant de la CUP i últim candidat a l’alcaldia. Ros també es va mostrar preocupat pels resultats de Vox al municipi.

Els comuns baixen, però poc

Catalunya en Comú Podem va perdre uns quants vots respecte al 2017, però tampoc gaires. La formació ha passat del 8,13% al 7,24%.

Col·legis electoral La Sínia
Col·legis electoral La Sínia // Anna Bermejo

“La política de blocs no ens ha ajudat a sumar-ne més”, va considerar el portaveu de Molins en Comú, Gerard Corredera, que també va deixar un titular en clau local. Els comuns a Molins de Rei van separats en dues formacions municipals: Molins en Comú i Molins Camina Podem. “No té sentit anar separats”, va reconèixer Corredera. “Tenim intenció d’anar plegats a les pròximes eleccions”, va afegir en referència a les municipals.

Vox li guanya la partida a Cs i el PP

L’extrema dreta ja és aquí. O potser sempre hi va ser però ara s’ha vist clarament en unes votacions al Parlament. Vox va sumar 646 vots (5,43%), una xifra amb la qual podria entrar a l’Ajuntament en el cas d’unes eleccions municipals. Fins a 33 persones (0,28%) van votar també el Front Nacional Català (FNC).

Abans de fer qualsevol lectura estigmatitzadora sobre alguns barris de Molins de Rei en relació amb l’auge de Vox cal estudiar a on aconsegueixen els vots. Hi haurà temps de fer una reflexió més profunda, però avancem dues dades: la taula on aconsegueixen més suport en vots i percentatge estava situada a l’escola El Palau i el seu vot està força repartit arreu de Molins de Rei.

Dispositiu de Mossos al centre de formació Rafael Farré // Roger Cuartielles

Per la seva banda, Cs pateix una desfeta estrepitosa. Del 20,10% dels vots el 2017 a només un 4,69% el 2021. I el PP es queda pràcticament igual: 2,41% el 2017 i 2,26% el 2021.

Històric de les eleccions al Parlament a Molins de Rei

Elaboració: Roger Castillo

En aquest gràfic sobre l’històric de les eleccions al Parlament de Catalunya a Molins de Rei, fet pel periodista Roger Castillo, cal fer-li els següents matisos metodològics: 1. Els vots de Junts pel Sí (2015) estan repartits al 50% entre ERC i Convergents 2. Comuns inclou PSUC i ICV 3. Convergents inclou la suma de CIU, UDC, JuntsxCAT, PDECAT i PNC.

Els resultats complets de les eleccions al Parlament de Catalunya 2021 a Molins de Rei

Informacions relacionades amb el 14F a Molins de Rei

[Ajuda Viu Molins de Rei a fer informacions com aquesta. Fes-te soci i gaudiràs d’avantatges com un butlletí setmanal amb l’anàlisi i la informació essencial sobre Molins de Rei o l’Anuari de franc]

Recomanacions personalitzades