Molins de Rei vota sense por amb mascaretes i gel hidroalcohòlic

La participació fins al migdia ha estat del 25,55%, 9,55 punts menys que el 2017. La caiguda és inferior a la que hi ha hagut al conjunt de Catalunya, on la participació ha caigut 12 punts. La jornada s’ha viscut amb serenitat, tot i que les persones que estan més intraquil·les són els membres de mesa, que són els qui s’han de passar més estona dins dels col·legis.

La molinenca Esther Vivas excercint el seu dret a vot al Poliesportiu Municipal // Roger Cuartielles

“Votar és un dret i tenia clar que volia exercir-lo”. Així de contundent es mostrava l’Esther Vivas, minuts abans de votar aquest diumenge al Poliesportiu Municipal, on ha votat per primer vegada després d’anys de fer-ho a l’antic ambulatori. Vivas ha votat en la primera franja recomanada, entre les nou del matí i les dotze del migdia, perquè té 67 anys. Per això, aquest diumenge també s’ha equipat amb dues mascaretes quirúrgiques.

Tot i així, confessa que no tenia por i que, fins i tot, troba bé que les eleccions es facin si es respecten totes les mesures de seguretat: “La vida segueix, no ens podem aturar”.

Mentre l’Esther votava, en una de les cues del Poliesportiu s’hi esperaven la Mercedes i en Xavier, un matrimoni molinenc que per edat també ha decidit votar en la primera franja horària. En el seu cas, duien dues mascaretes FFP2, però també estaven disposats a exercir el seu dret a vot sense por. “Des del primer moment teníem clar que havíem de venir a votar”, comentaven la Mercedes i en Xavier. Sí que creuen, però, que els comicis s’haurien hagut d’ajornar per “celebrar-los amb més seguretat”.

El Poliesportiu s’ha estrenat com a punt de votació per garantir les distàncies de seguretat entre votants // Roger Cuartielles

L’estrena del Poliesportiu: “És un col·legi electoral molt segur”

Al Poliesportiu s’ha viscut una primera jornada electoral tranquil·la i sense incidents, com a la majoria dels 9 col·legis electorals habilitats a Molins de Rei. Aquest equipament, però, era la primera vegada que s’utilitzava en unes eleccions i la majoria de votants ho han agraït.  

“És un col·legi electoral molt segur, les distàncies es poden garantir perfectament i no s’han produït grans aglomeracions”, destacava Judit Homet, responsable de l’administració en aquest col·legi electoral. Un altre dels espais que també s’ha estrenat en la jornada de votació ha estat l’escola Madorell, que ha substituït el Centre Comunitari Pont de la Cadena.

A l’escola Madorell sí que s’ha generat una mica més de cua, sobretot a partir de les dotze del migdia, quan ha començat la franja horària recomanada perquè votés la població general. Allà han aprofitat per votar la Marta Teva i la Clara Pompeo, una mare i una filla de 50 i 20 anys respectivament que han decidit anar plegades a les urnes.

Cua de votants a l’escola Madorell // Roger Cuartielles

En el seu cas no s’han equipat amb mascaretes especials, sinó que han dut les mascaretes de tela que fan servir habitualment per sortir al carrer. De fet, no els feia por anar a votar i sobretot fer-ho en aquesta franja horària: “Estem tranquil·les perquè sabem que en tot cas les persones positives vindran a votar a les set de la tarda”, deia la Clara.

Per a ella la jornada també era especial perquè ha estat la segona vegada que votava. Tot i així, tant ella com la seva mare han dubtat fins a l’últim moment de qui votar: “La pandèmia ens ha trencat els esquemes i les prioritats polítiques que teníem”, admetien tant la Marta com la Clara. De fet, la Marta ha canviat d’opció política respecte al que va votar a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2017.

La Clara Pompeo ha votat per segona vegada en aquestes eleccions // Roger Cuartielles

“He estat a punt de no votar com a càstig als polítics”

El cas de la Marta i la Clara no és l’únic. A la molinenca Sandra Segura també li ha passat el mateix. En el seu cas, fins i tot, havia pensat de “no anar a votar com a càstig”, sobretot perquè té un restaurant i no entén que les eleccions es puguin celebrar quan els restaurants no poden obrir: “És injust, no té sentit, per què la gent no pot anar a un restaurant a sopar, però sí que pot anar a votar?”, es pregunta Segura.

De fet, explica que finalment s’ha decidit a anar votar perquè “cal canviar el govern actual que tenim”. Admet que les formacions polítiques “han fet el que han pogut”, però argumenta que “tants tancaments intermitents i tanta desorientació és insostenible”.

La Sandra ha anat a votar a l’escola Madorell acompanyada del seu fill de tres mesos. En cap moment ha patit per a ella ni el seu fill, creu que les mesures de seguretat han estat les adequades.

La Sandra Segura ha votat amb el seu fill de tres mesos en braços // Roger Cuartielles

Desinfeccions constants i gestions de cues

També els han semblat bé les mesures de seguretat a l’Oriol Sabater i a la Marta Boera, una parella d’infermers que justament també ha votat al Madorell aquest diumenge al matí. “Es respecten les distàncies de seguretat, hi ha gel hidroalcohòlic, tot és molt correcte, no crec que hi hagi un augment de contagis per això”, vaticina l’Oriol.

Justament per minimitzar el risc de contagi, a cada col·legi electoral s’ha destinat personal de neteja que constantment s’ha dedicat a desinfectar les meses i tot els espais, sobretot les superfícies de contacte com mànecs, baranes i recolza mans, a banda dels lavabos de cada col·legi.

“Estem treballant des de les sis del matí perquè tot estigui net”, explica la Montse Lara, una de les netejadores que ha treballat aquest 14F, i que també s’ha dedicat a desinfectar les mampares de protecció que separen els membres de mesa i els votants.

Montse Lara desinfectant superfícies de contacte al col·legi electoral de l’escola Madorell // Roger Cuartielles

El qui també han treballat aquest diumenge han estat els voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil, que han donat un cop de mà en la gestió de les cues i han ofert suport a les persones grans a l’hora de votar. De fet, cada col·legi electoral també ha comptat amb agents cívics i amb una patrulla de la Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra.

Al Centre de Formació d’Adults Rafael Farré, per exemple, una patrulla dels Mossos s’ha encarregat de custodiar el punt de votació. En algun moment, en aquest col·legi s’han generat cues de votants, sobretot per les reduïdes dimensions de l’espai i perquè molts votants no sabien a quina mesa els tocava anar.

Una patrulla dels Mossos d’Esquadra davant el CFA Rafael Farré, on també s’ha format una mica de cua de votants // Roger Cuartielles

Els membres de mesa, els més inquiets

Els més inquiets de la jornada, però, no estaven a les cues de votants, sinó a les meses electorals, ja que els membres que componen les taules són els que han de passar més hores dins dels col·legis amb el risc que això pugui comportar.

“Molts votants venen amb la papereta ja dins del sobre i s’estan un moment per dipositar-la a l’urna, nosaltres hi som tot el dia”, raona la Mercè Massana, que li ha tocat ser vocal de messa al Poliesportiu.

Mercè Massana fent de vocal de mesa al Poliesportiu // Roger Cuartielles

De fet, ella s’havia plantejat no anar a votar perquè té un familiar de risc a casa, però en haver estat designada membre de mesa no ha tingut més remei: “No m’hi he pogut negar, però penso que ens han vulnerat”, diu resignada mentre apunta dades de votants.

Al col·legi Pont de la Cadena, una altra molinenca, la Clàudia, també s’ha trobat en la mateixa situació. En el seu cas, era segona suplent de mesa, però li ha acabat tocant formar part de la taula després que el titular hagi al·legat i que el primer suplent no s’hagi presentat.

Ella, però, tenia por de formar part d’una taula sobretot per als seus pares: “Tinc el meu pare i a la meva mare a l’hospital ingressats per Covid-19 i no em feia gens de gràcia ser aquí”, diu resignada, sobretot perquè a ella ningú li ha trucat perquè es fes un test d’antígens. Sí que li han pres la temperatura abans d’entrar al col·legi, com a la resta de membres de mesa.

La Clàudia revisant una documentació mentre el personal de neteja del col·legi desinfecta la mesa aprofitant que no hi ha votants esperant // Roger Cuartielles

A l’escola Estel, al molinenc Carlos Concha també li ha acabat tocant ser vocal de mesa després que el vocal titular hagi presentat al·legacions. De fet, tot i que les 30 meses electorals que hi havia a Molins de Rei s’han pogut constituir sense problemes a les nou del matí en tots els col·legis electorals, sí que hi hagut algun cas de membres titulars que no s’han presentat, o bé perquè tenien al·legacions o bé perquè han decidit no anar-hi.

Des de l’administració, però, adverteixen que hi haurà sancions per als qui hagin incomplert aquest “deure democràtic” sense justificació.

La participació a Molins de Rei cau menys que en el conjunt de Catalunya

Un dels grans temors de la jornada ha estat l’abstenció. En el primer avanç de participació, les dades han confirmat les pors i han reflectit una caiguda de 12 punts en el conjunt de Catalunya respecte a les eleccions autonòmiques del desembre del 2017.

A Molins de Rei, però, la davallada ha estat inferior. Concretament, de 9,55 punts respecte al 2017. En dades de la Generalitat, la participació a la una del migdia ha estat del 25,55% sobre un cens total de 19.609 molinencs. En els comicis del 2017 va ser del 35,10% fins a la mateixa hora.

Durant el matí hi ha hagut menys alfuència de votants als col·legis que en anys anteriors // Roger Cuartielles

Tot i la disminució de participació, els partits han valorat amb esperança la xifra. “No estem dins dels municipis on més ha baixat la participació”, destacava la primera secretària del PSC a Molins de Rei, Jessica Revesitdo. En la mateixa línia, el president d’ERC al municipi, Ramon Canal, també subratllava la predisposició de la ciutadania per haver anat a votar: “La gent s’està adonant que fer-ho és segur”. També ho pensa Alfonso Rodríguez, de Cs.

Des de la CUP, l’exregidor Carles Ros creu que la disminució era previsible, sobretot pel “context de pandèmia i de desgast”. Tot i així, espera que remunti a la tarda. Des de Molins Camina Podem, la seva cara visible, la regidora Ana Aroca, també espera que més gent s’animi a votar al final de la jornada.

El regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera, creu que el temps tampoc hi ha ajudat i que encara caldrà sumar el vot per correu per fer-se una idea més real. De fet, en aquestes eleccions el vot per correu a Molins de Rei ha estat del 4,54%, el que suposa 891 molinencs.

Alguns molinencs, tot i que pocs, també han anat a votar amb guants per precaució // Roger Cuartielles

Recomanacions personalitzades