Els Reis fan parada a Molins de Rei amb distància i cita prèvia

La pandèmia ha obligat a substituir la tradicional cavalcada per una recepció estàtica a la plaça de l’Església en què, per torns i amb cita prèvia, els infants han pogut saludar Ses Majestats i entregar-los les cartes.

L’Enric i la Gemma saludant els Reis d’Orient // Roger Cuartielles

Ni la Covid-19 pot amb la màgia dels Reis d’Orient, que un any més han fet parada al municipi per atendre els desitjos dels infants i joves de Molins de Rei. La pandèmia, però, sí que els ha obligat a canviar l’arribada i a suprimir el tradicional recorregut que feien amb les seves carrosses pels carrers més emblemàtics de la localitat.

Amb l’objectiu d’evitar aglomeracions, enguany la tradicional cavalcada s’ha substituït per una recepció reial a la plaça de l’Església, en què centenars d’infants i joves amb les seves famílies s’han pogut acostar fins a Ses Majestats a saludar-los i a entregar-los les seves cartes.

Ho han hagut de fer amb cita prèvia, amb mascareta i amb gel hidroalcohòlic (els que no duien guants pel fred). També per tres entrades diferents, amb un màxim de sis persones per grup i amb un temps de dos minuts per salutació, fotografia i entrega de la carta.

La majoria de famílies i d’infants han complert el temps al peu de la lletra. Com, per exemple, l’Enric i la Gemma, dos molinencs de nou i sis anys que s’han acostat a rebre els Reis amb els seus pares, la Marta Pubill i en Jordi Parera. Tots ells han saludat Gaspar, Melcior i Baltasar, s’han fet una fotografia amb ells en la distància i després han desfilat cap a la sortida.

“Ha estat bé, ens hagués agradat veure’ls de més a prop, però hi un virus que no ens deixa”, reconeixien l’Enric i la Gemma després de saludar els Reis. Els dos germans els han entregat una carta conjunta en què ell els ha demanat jocs per la Nintendo Switch com el Super Mario Odyssey, i ella un patinet.

Per a la Marta i en Jordi també ha estat una bona experiència i molt ben organitzada: “No ens hem hagut d’esperar gens a què ens toqués el torn i això ha estat millor que veure els Reis a través d’una pantalla o d’un Instagram, que hauria estat molt estrany”, agraia la Marta.

Un dels desitjos: dir adeu a la Covid-19

Després d’ells, han desfilat fins als Reis en Lucas, l’Oscar i la Carla, tres cosins que tampoc s’han volgut perdre l’oportunitat de saludar Ses Majestats, encara que fos amb les escales de l’Església pel mig. Els tres han demanat sobretot coses per fer manualitats i també un patinet. Les seves famílies, en canvi, que marxi la Covid-19 i que la vacuna tingui efecte.

En Lucas, l’Oscar i la Carla fent-se una fotografia amb els Reis // Roger Cuartielles

Justament aquest desig ha estat el que també ha demanat l’Elma, una nena de cinc any de Sant Vicenç dels Horts que va a l’escola a Molins de Rei i que aquest dimarts també ha entregat la seva carta a Ses Majestats. Ho ha fet després de la seva companya d’escola Iratxe, una altra nena de cinc anys que justament ha demanat als Reis un ninot que llença petons.

Ella i els seus pares, que també són de Sant Vicenç, era la primera vegada que venien a Molins de Rei a rebre els Reis i els ha agradat molt la iniciativa: “A Sant Vicenç enguany fan una cavalcada motoritzada, però veient la situació és millor aquesta alternativa”, deien.

També hi coincidia la Montse Garrido, la mare de l’Elma, que com la seva filla també ha suplicat als Reis que s’enduguin la Covid-19: “Esperem que sigui l’última cavalcada que vivim així”. Tot i això, per Garrido la comissió de la cavalcada “es mereix un 10 per la feina feta”. En paraules de Garrido, demanar cita prèvia ha estat fàcil i ràpid, i no han hagut de fer gens de cua.

Els Reis han hagut de saludar els infants i joves des de la distància // Roger Cuartielles

L’arribada dels Reis amb més maldecaps

En Ricard Perals és una de les ànimes de la cavalcada a Molins de Rei. Des fa 27 anys fa possible l’arribada dels Reis al municipi com a president de la comissió de la cavalcada i reconeix que mai havia viscut una arribada amb tants maldecaps.

“Hem passat molts nervis i també hem tingut discussions per veure com podíem ajudar els Reis a arribar a Molins de Rei amb garanties”, admetia Perals a Viu Molins de Rei. De fet, fins aquest dilluns encara no sabien del cert si podrien fer la recepció estàtica que plantejaven, i que és el que el Procicat ha recomanat de fer a tots els municipis de Catalunya.

Tot i així, Perals confessa que aquest no era el plantejament inicial que tenien. La seva idea era poder fer arribar els Reis amb cotxes descapotables i que recorreguessin tots els barris de Molins de Rei. “Si ens haguessin deixat, ho haguéssim fet encantats”, diu.

Però, les recomanacions sanitàries finalment han aconsellat fer arribades estàtiques i en zones delimitades per evitar concentracions de gent. Per això, Perals explica que s’han dissenyat entre cinc i sis torns de dos minuts cada hora per poder veure els Reis amb seguretat.

Els torns no han ocasionat gaire cua i el recorregut ha estat àgil // Roger Cuartielles

Per reduir riscos també s’han habilitat tres entrades diferents per accedir fins als Reis: una entrada pel carrer Sant Miquel amb Jaume Balmes, una altra pel carrer Pare Manyanet amb Pintor Carbonell, i una altra pel carrer Ignasi Iglésias amb el carrer Major.

També s’ha hagut d’allargar l’estada dels Reis al municipi. Si abans només hi eren quatre hores i després marxaven a repartir els regals, enguany han hagut de ser-hi unes 10 hores per poder veure a tothom qui tenia cita prèvia per saludar-los.

S’han habilitat tres entrades diferents per accedir fins als Reis, que s’han pogut veure amb els graons de l’Església entremig // Roger Cuartielles

Bona resposta ciutadana

“La gent ha respost molt bé”, diu en Marc Artiga, una altra de les ànimes de la cavalcada d’enguany, que creu que els Reis hauran rebut al voltant de 2.000 infants i joves en un sol dia.

“Ens hagués agradat fer alguna cosa més grossa, però ens hem hagut d’adaptar a la situació”, admet Artiga, que coincideix amb Perals que enguany han tingut molta feina d’última hora.

Tot i les adversitats, una altra de les tradicions que s’han mantingut és la Fàbrica dels Somnis, que aquest any també ha estat en funcionament a Ca n’Ametller, però a porta tancada. Tot i així, enguany s’ha habilitat un passadís que permetia arribar fins al Patge Amelí amb cita prèvia i veure com la fàbrica estava a ple rendiment.

De fet, per a la comissió de la cavalcada una altre de les il·lusions fetes realitat ha estat poder garantir l’arribada del Patge Amelí amb seguretat. “El dia 27 de desembre va poder arribar sense problemes com cada any, tot i que no vam poder avisar ningú per evitar aglomeracions”, explica Perals, que destaca que Amelí també va poder mantenir una vídeoconferència amb l’alcalde uns dies abans de la seva arribada.

L’organitzador de la cavalcada a Molins de Rei creu que enguany la majoria d’infants i joves molinencs s’han portat tan bé arran de la pandèmia que si van a dormir d’hora veuran acomplerts tots els seus desitjos.

Els Reis han estat els únics que han pogut anar sense mascareta gràcies als seus poders màgics // Roger Cuartielles

Recomanacions personalitzades