Els Pastorets fan el salt a les xarxes per la pandèmia

La situació sanitària ha obligat a suspendre les funcions presencials que tradicionalment es feien a La Peni, però els Pastorets de Molins de Rei, un dels més antics de Catalunya, no s’han volgut quedar de braços plegats i aquests dies difonen un recull d’escenes emblemàtiques de l’obra a les seves xarxes socials.

Els Pastorets de Molins de Rei difonen aquests dies escenes emblemàtiques de l’obra a xarxes socials com Instagram // Captura de pantalla

La Covid-19 ha traslladat molts productes culturals a les xarxes socials i els Pastorets de Molins de Rei, un dels més antics de Catalunya, no en són una excepció. Aquests dies de festes nadalenques emeten a les xarxes socials diferents escenes emblemàtiques de l’obra com l’Anunciació, el casament de Josep i Maria, i el casament d’en Garrofa i la Raquel. D’aquesta manera, mantenen viu el record dels Pastorets en un any atípic.

Són escenes que el grup de Pastorets ha enregistrat durant el mes de desembre, després de decidir suspendre les funcions presencials a La Peni per garantir la seguretat dels actors i les actrius que donen vida a l’obra de Serafí Pitarra.

En total, s’han enregistrat 14 càpsules que s’aniran difonent diàriament als perfil d’Instagram, Facebook i YouTube dels Pastorets de Molins de Rei. La primera càpsula es va publicar el dia 24 de desembre, coincidint amb la vigília de Nadal, i l’última es donarà a conèixer el 6 de gener, el dia de Reis.

“Volíem que, d’alguna manera, els Pastorets fossin presents un Nadal més”, explica Elisa Poch, directora de l’obra des de l’any passat. Poch admet que enregistrar les càpsules també ha estat tota una proesa, sobretot perquè les 14 escenes triades s’han hagut d’adaptar a una durada de dos minuts per adaptar-les al temps d’atenció del públic a les xarxes socials.

A l’hora d’enregistrar les escenes, la colla també ha triat espais emblemàtics del municipi com, per exemple, el Castell Ciuró, la font de la pujada de l’Església, la mateixa Peni i la parròquia.

Algunes escenes, sobretot les que hi apareixen pocs actors, s’han gravat sense mascareta per conservar l’estètica original de l’obra, però mantenint la distància de seguretat.

Tots els assajos, però, s’han fet amb mascareta. A més, en les escenes més nombroses, s’ha incorporat la mascareta als personatges que no eren centrals. Per matenir la tradició de fer referència a la contemporaneïtat, els coplets d’enguany també han fet esment a la pandèmia.

Bona rebuda

En paraules de Poch, ha estat “una experiència molt bonica malgrat tot” i que ha permès enregistrar escenes emblemàtiques de l’obra en paratges molt simbòlics del municipi. De fet, Poch explica que la iniciativa ja ha començat a tenir molt bona rebuda a les xarxes i que alguns ja els han comentat que podria ser una idea a mantenir en futures edicions.

“Ja ens ho plantejarem si cal, però a nosaltres ens encanta fer els Pastorets damunt d’un escenari com el de La Peni”, reivindica Poch, que espera amb candeletes que l’any vinent els Pastorets puguin tornar a aixecar el teló presencialment.

“No va ser fàcil la decisió d’anul·lar les representacions, però ho vam fer per protegir el centenar de persones de l’equip que fa possible l’obra”, conclou la directora, que recorda que es representen des del segle XIX.

Recomanacions personalitzades