El Terror Molins multiplica per cinc el seu públic amb la modalitat en línia

Més de 35.000 persones han seguit la programació en línia del certamen durant els 23 dies que ha durat el festival, que ha projectat un total de 54 llargmetratges i més de 80 curts. La xifra ha quintuplicat la quantitat de públic que va assistir al festival presencial de l’any passat, que va aplegar 6.271 persones.

La modalitat en línia ha permès aplegar més públic que en les edicions presencials anteriors a la pandèmia // Arxiu Terror Molins

La pandèmia ha obligat a traslladar a l’entorn virtual la 39a edició del Festival de Cine de Terror de Molins de Rei, però el seguiment del certamen ha estat més massiu que mai: més de 35.000 persones han seguit la programació en línia. És una xifra de públic rècord, sobretot si es té en compte que l’any passat el festival va aplegar presencialment a La Peni 6.271 persones.

Enguany, però la Covid-19 ha fet substituir La Peni -el punt neuràlgic habitual del festival- per plataformes de difusió com Filmin, on s’han projectat la majoria de curts i llargmetratges durant els 23 dies que ha durat el certamen.

En total, des del 31 d’octubre fins al 22 de novembre el festival ha exhibit 54 llargmetratges i més de 80 curts, que han estat seleccionats de prop de 800 treballs rebuts. A més, el Terror Molins també s’ha fet present a altres plataformes com Vimeo, YouTube, Zoom i Jitsi, per on s’han pogut seguir seccions com la oficial i la Ç-trencada de curts, a banda del Terror Kids, les jornades professionals, la tradicional sessió amb els centres educatius i la primera marató virtual de 12 hores, que ha aplegat més de 350 persones.

La virtualitat també ha fet disparar el trànsit web a la pàgina principal del festival, que en les més de dues setmanes de certamen ha arribat a registrar gairebé 50.000 visites al seu web, a més de 900.000 impressions i interaccions entre totes les xarxes socials del Terror Molins.

“Hem arribat a molta més gent i això ens fa estar molt contents”, destaca Javier Rueda, un dels codirectors del festival, que afirma que la modalitat en línia ha arribat al festival per quedar-se.

La virtualitat perdurarà

Les valoracions de Rueda són molt positives. Per a ell, les bones xifres de públic fan que el format online es plantegi a partir d’ara com a “complement del festival físic”. De fet, de cara a l’any que ve esperen poder celebrar un Terror Molins híbrid que combini projeccions presencials amb d’altres en línia. “La virtualitat ens permet fer arribar els continguts a nous públics i l’hem de seguir cultivant com una part més del festival, però sense substituir la presencial”, insisteix.

Des de l’organització del festival n’estan tan convençuts que ja han començat a tenir les primeres reunions per explorar l’ús de noves plataformes de difusió en línia de cara a l’any vinent. I és que, coincidint amb la 40a edició del festival, volen fer un certamen especial: “Volem fer moltes coses, ja tenim un munt idees”, s’ha limitat a dir per conservar el toc enigmàtic que sempre ha caracteritzat el Terror Molins.

Un certamen més extens

Un dels aspectes que els ronda pel cap és la possibilitat d’ampliar les dates del festival.  Aquest any ja ho han fet, avançant el certamen uns dies, i creuen que la difusió en línia de part dels continguts també convida a estendre el festival uns dies més: “És una opció que tenim damunt la taula perquè en el terreny de la virtualitat no depenem tant de dates concretes en un espai físic”.

També es plantegen ampliar el nombre de seccions, així com mantenir algunes de les que ja han estrenat enguany en plataformes com Filmin, on el festival hi ha exhibit la secció Globus dedicada a “filmografies de geografies no convencionals”.

Continuïtat del ‘Novembre fantasma’

El que també seguirà serà l’espai del ‘Novembre fantasma’, una altra de les novetats d’enguany en què el Terror Molins ha establert sinergies amb certàmens homòlegs com la Setmana de Cinema Fantàstic de Sant Sebastià, el Festival de Cinema Fantàstic de Màlaga i el de Torremolinos.

“Ha estat una experiència molt enriquidora que ens ha permès compartir continguts entre diferents festivals i que també ens ha fet arribar a nous públics”, explica Rueda, que destaca que a banda de films i curtmetratges, les sinergies també els han permès compartir continguts com xerrades i entrevistes.

“No ens esperàvem ni de llarg que l’edició anés tan bé a causa del context social i cultural que vivim, però ha superat totes les expectatives i això ens fa agafar forces de cara a l’any vinent”, conclou el codirector, que enguany s’ha estrenat en el càrrec.

Més vincles amb la Joso

Un altre dels plats forts que continuarà i que segurament s’ampliarà serà la col·laboració del festival amb la prestigiosa Escola Joso, que des de fa dues edicions posa el talent dels seus alumnes al servei del certamen perquè es guarneixin els aparadors de diferents comerços de Molins de Rei amb cartells inspirats en la temàtica de cada edició.

Enguany, el festival ha girat al voltant del tema de l’ecoterror i ha donat com a guanyador el film ‘La Llorona’, que narra les conseqüències del genocidi guatemalenc.

Recomanacions personalitzades