Molins de Rei dona llum verda als primers horts urbans en sòl municipal

El consistori ha cedit una trentena de parcel·les perquè els ciutadans que ho van sol·licitar hi puguin fer horts urbans. La iniciativa es fa realitat després de sis anys de propostes i modificacions. L’Ajuntament té previst cedir una quarantena de parcel·les més abans d’acabar el mandat.

Horts Urbans de Molins de Rei
Els horts urbans s’ubicaran ens uns terrenys situats al carrer Felip Canalias // Arxiu

Molins de Rei tindrà una trentena d’horts urbans en sòl municipal a partir d’aquest setembre. L’Ajuntament ha aprovat unànimement al ple ordinari de juliol cedir 33 parcel·les municipals perquè alguns dels molinencs que ho van sol·licitar hi puguin fer un hort urbà.

A partir del setembre cadascun dels afortunats rebrà una parcel·la individual de 50 metres quadrats situada en uns terrenys municipals del carrer Felip Canalias, que podrà destinar a l’horticultura d’autoconsum. A canvi, haurà d’abonar 75 euros anuals.

Entre els seleccionats hi ha ciutadans a títol personal de diferents franges d’edat i condició socioeconòmica diversa, però també entitats com Gueopic i Enreda’t. El consistori també ha aprovat una llista d’espera de 29 sol·licitants per a possibles vacants.

Sis anys d’espera

La cessió dels terrenys arriba sis anys després que l’antic grup municipal d’Iniciativa per Molins de Rei presentés la proposta al ple del consistori per fer uns horts socials que oferissin una via d’ingressos a persones en situació d’atur. Des de llavors, diferents equips de govern han anat treballant i matisant el projecte fins a l’aprovació definitiva d’enguany.

En el ple, el regidor de Medi Natural, Àlex Herrero, ha agraït la dedicació que han destinat al projecte els diferents regidors que l’han precedit, així com també l’empenta de la Fundació Agrària i al exregidor d’Iniciativa, Lluís Carrasco, a l’hora de fer la proposta.

Des d’ERC, el regidor Joaquim Llort també ha posat en valor “els espais verds de qualitat” i els “beneficis” que comportaran els horts urbans per al municipi i els seus usuaris.

Però al ple no tot han estat elogis i celebracions, alguns grups també han criticat la tardança en el projecte. Des de Molins en Comú, el regidor Gerard Corredera ha convidat el plenari a fer una reflexió: “Hem trigat sis anys a fer uns horts, això ens hauria de fer pensar”.

El regidor de la CUP, Josep Raventós, que va ser regidor de Medi Ambient en l’anterior mandat, també ha lamentat la tardança en el projecte i ha desitjat que la resta d’horts urbans que s’entreguin en el futur s’adjudiquin de manera més ràpida: “Aquesta només és una primera tongada, queden més parcel·les disponibles”, ha remarcat.

També ho ha fet la regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca, que també ha demanat a l’equip de govern que desbrossi les parcel·les adjudicades al més aviat possible perquè puguin estar operatives de seguida.

Més horts previstos

Des dels partits que formen part del govern municipal, PSC i Junts per Molins, també han fet autocrítica per la tardança en el projecte i s’han compromès a entregar la resta d’horts pendents amb més rapidesa.

Segons els càlculs del regidor Herrero, queden 46 parcel·les disponibles a la mateixa zona que també es podrien destinar a l’horticultura i que l’equip de govern preveu cedir al més aviat possible. “Ens posem a treballar ja amb la mirada posada a poder entregar els horts pendents abans d’acabar el mandat i eixugar així la llista d’espera”, ha assegurat l’alcalde, el socialista Xavi Paz.

El primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez (Junts per Molins), també s’hi ha compromès i ha agraït la feina de tècnics municipals com Joan Sanahuja a l’hora de fer possible el projecte. De fet, Sánchez ha recordat que part de la tardança en l’entrega dels horts es deu al procés de negociació que hi va haver amb l’empresa de camions que operava als terrenys.

Recomanacions personalitzades