L’Ajuntament estudia la possibilitat d’habilitar horts socials a proposta d’Iniciativa

Molins de Rei començarà a treballar en la creació d’uns horts socials a partir del mes de setembre. Abans de fer-se realitat s’estudiaran possibles ubicacions i s’establiran els criteris d’accés. La proposta, feta per Iniciativa, ha estat aprovada per unanimitat durant l’últim ple municipal. 

Un home treballa als horts socials de l'Hospitalet de Llobregat // David Guerrero

Un home treballa als horts socials de l’Hospitalet de Llobregat // David Guerrero

Aprovada per unanimitat entre les forces polítiques una moció presentada pel grup d’Iniciativa per Molins de Rei durant el ple municipal del mes de juliol a favor de la creació d’horts urbans socials en espais de propietat municipal. Aquests espais estaran destinats al conreu d’agricultura ecològica per part de persones que es troben en situació d’atur.

L’Ajuntament de Molins de Rei començarà a treballar per fer realitat aquesta proposta a partir del mes de setembre. Segons marca la proposta feta per Iniciativa, primer es farà un estudi i inventari dels espais públics on es poden fer aquests horts urbans de caràcter social. Són susceptibles de ser-ho tots aquells espais urbanitzables de difícil ubicació o que no ho seran a mig termini on es podrien utilitzar les terres per ser llaurades i conreades. “Pot ser una oportunitat per regular espais municipals on ara hi ha horts i que es podrien convertir en horts socials”, apunta el regidor de Via Pública, Miguel Zaragoza (PSC).

Posteriorment, seguint el full de ruta establert pels ecosocialistes, s’elaborarà un estudi dels costos que tindrà el projecte per analitzar el finançament necessari, que pot ser provinent tant de recursos propis de l’Ajuntament com externs a partir de subvencions d’administracions supramunicipals o inversions d’entitats socials. “La inversió més important segurament és adequar el terreny per poder cultivar-lo, una vegada fet això els horts s’autogestionen”, va explicar el regidor d’Iniciativa, Lluís Carrasco, en la defensa de la moció. Un cop definits els diners necessaris, abans de fer-se realitat el projecte, una comissió de seguiment establirà l’organització i els criteris d’accés a aquests horts per part de la ciutadania en una ordenança.

Els horts socials de l'Hospitalet, a tocar del parc de Can Buxeres, estan gestionats per diverses entitats socials // David Guerrero

Els horts socials de l’Hospitalet, a tocar del parc de Can Buxeres, estan gestionats per diverses entitats socials // David Guerrero

En paraules del regidor ecosocialista, Lluís Carrasco, aquesta iniciativa que ja s’està duent a terme en moltes poblacions de l’entorn metropolità “ajudarà a superar els problemes psicològics i millorar la qualitat de vida” de les persones que es troben en situació d’atur de llarga duració amb poques possibilitats d’inclusió al mercat laboral. A més, segons Carrasco “contribuirà a la sostenibilitat econòmica d’aquestes famílies”.

Els horts urbans, segons els ecosocialistes, també tenen efectes positius d’interès públic ja que pot “ajudar a reforçar el teixit social per les relacions que es generen a partir d’un objectiu comú, compartint coneixements i recursos”. Aspectes positius de caire pedagògic i mediambiental també són destacats en aquesta innovadora proposta.

Recomanacions personalitzades