El ple critica que ERC vulgui aturar les obres de Les Llicorelles quan les va fer possible

El grup republicà ha presentat una moció durant el ple municipal del mes de juny destinada a aturar el projecte del nou polígon industrial. El text ha estat durament criticat pel govern i part de l’oposició, que s’ha mostrat especialment decebuda amb la formació.

Joaquim Llort llegint la moció // Roger Cuartielles

El grup municipal d’Esquerra Republicana ha refermat la seva voluntat d’aturar les obres del polígon Les Llicorelles mitjançant una moció debatuda durant el ple municipal del mes de juny. El text, que ha estat rebutjat, exigeix la paralització “immediata” dels treballs “per evitar que es produeixin mals majors a les zones protegides”. Però, la majoria del plenari ha criticat que ERC vulgui aturar-les quan justament va votar a favor del pla urbanístic del nou polígon.

Per això, ERC no només no ha aconseguit el suport de cap de les altres formacions, sinó que ha hagut d’encaixar dures crítiques del govern i de la resta de l’oposició. Fins a tal punt que l’alcalde Xavi Paz, visiblement decebut amb els republicans, ha acusat el grup de fer populisme. La CUP, Molins Camina i Molins en Comú s’han abstingut en la votació. PSC, Junts per Molins i Ciutadans hi han votat en contra.

Els partits li retreuen inconcrecions

Els republicans han tingut fins a tres ocasions per fer-se enrere en la presentació de la moció. La primera ha arribat quan la portaveu de Molins Camina, Ana Aroca, ha demanat modificar un punt del text en el que es posava en dubte la feina del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. Aroca ha etzibat a ERC que la formulació era més pròpia d’una plataforma reivindicativa que no pas d’un grup municipal”.

Tampoc ha agradat gens la formulació de la moció a la CUP. Josep Raventós, que va ser el regidor de Medi Ambient en l’anterior mandat, ha lamentat que “la moció insinua coses que són perilloses” i, en un bany de realisme, ha recordat als republicans que “el ple municipal no pot aturar les obres”, perquè “l’únic que hi té dret és un jutge”. El debat s’ha encès fins a tal nivell que Raventós ha demanat al regidor republicà informar-se bé sobre els temes “abans de parlar”.

Xavi Paz: “Som aquí gràcies als vots d’Esquerra”

Les crítiques més dures a la moció han vingut per part del govern. Per una banda, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha posat en dubte els fonaments de la moció dels republicans. “En base a què demanen una aturada total de les obres?”, ha reflexionat. A més, ha assegurat que aquesta aturada comportaria “un greuge econòmic de 20 milions d’euros a l’Ajuntament”.

“Ara els tremolen les cames”, ha dit Xavi Paz. “Però si estem aquí també és gràcies als vots d’Esquerra Republicana”. L’alcalde ha insistit que el projecte de les Llicorelles es va aprovar el setembre del 2019 amb el vot favorable d’Esquerra, Junts i PSC. Segons Paz, la formació es posiciona ara en un costat contrari perquè és conscient del “descontentament d’una part de la població”. El text, a ulls de l’alcalde, “té un defecte de forma molt important per la intenció, la voluntat i les inconcrecions”.

El republicà Joaquim Llort, que ha estat qui ha defensat la moció, s’ha excusat recordant que ha intentat parlar amb el tècnic municipal de Medi Ambient per informar-se de la situació, però que encara no li ha donat resposta. “Tothom parla d’emergència climàtica però ara resulta que tothom està d’acord que les obres s’estan fent perfectament”, ha etzibat.

La comissió, a punt de reunir-se

El ple municipal del mes de maig va acordar la creació d’una comissió de seguiment del projecte de les Llicorelles. De fet, la primera reunió s’ha fet justament aquest dimecres. En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que, en el transcurs d’aquesta setmana, els grups de l’oposició rebran un informe sobre les Llicorelles elaborat pels tècnics municipals en què se’ls informarà del desenvolupament de les obres.

Recomanacions personalitzades