Els secrets arquitectònics del desaparegut pont de Carles III

Els pivots del pont de Carles III protagonitzen la segona entrega de ‘Museu Flaix’, la secció setmanal en què el museu municipal dona a conèixer peces de la seva col·lecció.

El pont es va esfondrar l’any 1971 després d’una crescuda del riu Llobregat // Amics del Museu Molins de Rei

El pont de Carles III, també conegut com a pont de les Quinze Arcades, va lluir imponent sobre el riu Llobregat durant més de 200 anys, però el 1971 un augment del cabal del riu va fer que s’esfondrés i que s’hagués d’enderrocar. Com era aquell pont que encara ara tants recorden?

El museu municipal conserva a les seves instal·lacions de Ca n’Ametller alguns dels pivots que servien per donar estabilitat al pont i que fa gairebé 50 anys no van poder resistir els embats de l’aigua.

Són elements constructius que formaven part d’una obra arquitectònica que va començar a ser una realitat a partir de l’any 1763, i que es basava en un projecte que el rei Felip V havia encarregat el 1717 al cap del cos d’enginyers del seus exèrcits, Joris Prosper van Verboom.

El pont es va construir en quatre anys i el responsable de capitanejar les obres va ser l’enginyer militar Don Pedro Martín Cermeño, que va donar el projecte per acabat l’octubre del 1767. En aquell temps també es va començar a construir la carretera general N-II, que connectava Barcelona i Tarragona per l’Ordal.

D’estil neoclàssic, el pont estava format per 15 arcs amb pilars de quatre o cinc metres d’amplada en funció del tram. Per això, popularment era conegut com a pont de les Quinze Arcades.

Un altre dels trets distintius era el seu color vermellós. L’estructura estava composta per carreus -maons- de pedra vermella que procedien de la pedrera de Roca de Droc, a Sant Andreu de la Barca.

El museu municipal conserva alguns dels pivots que aguantaven el sistema constructiu del pont // Amics del Museu Molins de Rei

Viu Molins de Rei és un mitjà compromès amb la cultura local. Fes-te soci i ajuda’ns a difondre l’actualitat del municipi.

Recomanacions personalitzades