Descobreix com era el rellotge de l’Església anterior a la Guerra Civil

El Museu Municipal enceta la iniciativa ‘Museu flaix’, una secció en què donarà a conèixer peces centrals de la col·lecció municipal. Viu Molins de Rei te les acostarà cada setmana.

El rellotge estava situat a l’antiga església del municipi // Amics del Museu de Molins de Rei

El Museu Municipal obre la seva col·lecció a Internet a través de la iniciativa ‘Museu flaix’, una secció setmanal que el mateix museu, l’entitat Amics del Museu de Molins de Rei i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament han iniciat per donar a conèixer les peces més preuades del catàleg museístic local.

Viu Molins de Rei t’acostarà totes les peces cada setmana perquè no et perdis cap detall del patrimoni cultural del municipi i perquè puguis conèixer de prop els tresors que s’amaguen en la col·lecció del Museu Municipal. Les fotos històriques a vegades són del mateix fons del museu i en altres ocasions provenen de l’arxiu municipal.

La primera entrega és la maquinària del rellotge que va regnar en una de les torres de l’antiga Església de Molins de Rei des de finals del segle XIX fins al febrer de 1931, quatre anys abans que esclatés la Guerra Civil.

Es tracta d’una estructura de ferro forjat completament artesanal que va ser construïda durant la meitat del segle XVIII i que actualment es troba exposada a les instal·lacions del museu local a Ca n’Amatller.

La maquinària té tres parts diferenciades. La central serveia per comptar el temps, i les parts laterals feien tocar les campanes: la de la dreta produïa el toc de les hores i la de l’esquerra els quarts.

Inicialment aquest rellotge no tenia les agulles horàries perquè sobretot la seva funció era fer sentir els tocs de campanes arreu del municipi. De fet, no va ser fins a principis del segle XIX que les busques es van incorporar en aquest tipus d’engranatges. Per funcionar, el rellotge comptava amb tot un seguit de contrapesos al voltant.

Una de les curiositats de la peça és que va ser comprada de segona mà a la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià. Per conèixer més detalls sobre la peça es pot visitar aquest enllaç.

La maquinària del rellotge està exposada a Ca n’Amatller // Amics del Museu de Molins de Rei

Recomanacions personalitzades