El temporal Glòria deixa els barris de muntanya sense llum durant tres dies

El fort vent ha tombat una gran quantitat d’arbres, que al mateix temps han arrencat molts dels cablejats elèctrics, especialment els dels barris de muntanya, on molts dels veïns porten més de tres dies sense llum, segons informa l’Ajuntament. El barri del Canal també ha patit afectacions degudes a la falta de potència.

Un arbre caigut al carrer Sant Antoni // Jordi Cussó

A més de la carpa de l’espai juvenil Mariona totalment destrossada i les vies del tren inoperatives, el vent del temporal Glòria ha tombat una quantitat extraordinària d’arbres a Molins de Rei, cosa que ha provocat afectacions sobre els cables d’electricitat i ha deixat sense llum molts dels veïns del municipi, sobretot els dels barris de muntanya.

L’Ajuntament ha informat aquest dimecres que alguns dels veïns de la Rierada i Vallpineda porten aproximadament tres dies sense llum. Des de l’administració asseguren que estan en contacte permanent amb els veïns afectats i que se’ls ha ofert la possibilitat de reallotjar-los.

Endesa, per la seva part, assegura que són un total de 252 usuaris de Molins de Rei els que estan afectats, per un cable que ha quedat destrossat a causa del temporal. No obstant, parla d’afectacions que s’allarguen des del dimarts al migdia. Lamenten la situació, tot i que destaquen que estan treballant per revertir-la.

D’altra banda, durant la tarda de dimarts alguns carrers del barri del Canal també han patit afectacions en l’enllumenat públic, així com els passadissos interiors dels edificis grans, que també han quedat sense llum, segons ha informat Ràdio Molins de Rei. Aquestes incidències, però, es deuen a una avaria en alguna de les fases, que ha provocat una falta de potència en la línia elèctrica.

L’activitat de la Guàrdia Urbana, l’ADF Puigmadrona-Olorda i Protecció Civil ha consistit, en gran part, en la retirada dels arbres caiguts. Es calcula que, només al nucli urbà, s’han trencat aproximadament una dotzena, però la xifra s’incrementa notablement a l’entorn de la serralada de Collserola. Cal destacar que els arbres que cauen en propietat privada no seran retirats pels serveis municipals.

Un cop recollits els arbres, s’han comunicat les incidències a Endesa, perquè realitzi les accions pertinents en els cablejats. Dimecres al matí l’alcalde, Xavi Paz, ha denunciat mitjançant les xarxes socials que la resposta de la companyia elèctrica encara no ha estat prou acurada. També ha recordat a la ciutadania que és important no abaixar la guàrdia davant el temporal.

Els arbres caiguts també han ocasionat desperfectes en molts vehicles de la localitat, però no s’han hagut de lamentar danys personals. D’altra banda, han continuat les incidències lleus com les relacionades amb el trencament d’algunes claraboies dels patis de llums, o algunes uralites que també han quedat malmeses. A més, al carrer del doctor Barraquer, tres vehicles han quedat afectats perquè el vent ha causat el despreniment d’alguns totxos d’una façana.

Fotos: Jordi Cussó

El cabal del riu s’incrementa perillosament

Una altra de les conseqüències del temporal ha estat un notable augment del cabal del riu Llobregat. Per aquest motiu s’ha activat la fase d’emergència del pla INUNCAT (pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha emès un comunicat en què alerta la ciutadania que la situació pot empitjorar.

El cabal actual del riu Llobregat // Ajuntament de Molins de Rei

L’ACA recomana “mantenir el tancament dels punts baixos, guals i accessos a la llera”. És important, per tant, que la població de Molins de Rei respecti les recomanacions i no s’adreci a les immediateses del riu Llobregat, ja que té risc de desbordar-se. Per exemple, l’accés al gual inundable que connecta el municipi amb Sant Vicenç dels Horts segueix tancat.

Per tot això, fins a nou avís, el pla DUPROCIM (Document Únic de Protecció Civil Municipal) continua activat a Molins de Rei en fase d’alerta.

L’ambulatori, sense telèfon

Per últim, cal destacar que durant el matí ha estat afectada la línia telefònica del Centre d’Atenció Primària. Des de l’ambulatori han comunicat que poden realitzar trucades però no rebre-les.

Recomanacions personalitzades