Veïns del barri del Canal denuncien talls de llum “reiterats”

Ciutadans del barri del Canal denuncien els talls de subministrament elèctric que s’han anat succeint puntualment des de mitjans d’agost. Destaquen que en aquesta zona viu molta gent gran dependent dels ascensors i que els comerços han perdut diners.

El forat d'aquest cap de setmana per dur a terme la reparació del carrer Sant Isidre // Irene Juárez
El forat d’aquest cap de setmana per dur a terme la reparació del carrer Sant Isidre // Irene Juárez

Alguns veïns del barri del Canal de Molins de Rei han denunciat els problemes amb el subministrament elèctric que porten patint, segons asseguren, des del mes d’agost. L’últim s’ha produït aquest cap de setmana. Expliquen que des que van començar els talls s’han viscut “diferents situacions dramàtiques”. L’avaria es va localitzar al carrer Sant Isidre, però el cert és que el problemes afecten a tot el barri.

En aquesta zona hi ha situats edificis de moltes plantes, on hi viuen “persones grans que no poden sortir al carrer si no és amb l’ascensor”, explica la presidenta de l’associació de veïns del barri del Canal, Montserrat Ramírez. Tampoc poden cuinar ni escalfar-se. “Hem estat dos dies sense calefacció”, lamenta Ramírez.

Els afectats creuen que el problema és en la línia elèctrica que passa per sota del carrer Sant Isidre que, segons assegura el veí Alfonso Rosales, és “molt antiga i no aguanta la potència que hi ha avui en dia”. D’altra banda, expliquen que els talls són aleatoris, com també ho són els pisos que han quedat afectats. Hi ha habitatges afectats i d’altres que no dins dels mateixos blocs.

Quan es queden sense llum, truquen a Endesa, l’elèctrica responsable, que els envia personal de manteniment per fer les reparacions. Però per als veïns aquesta “no és la solució correcta”. És per això que demanen que s’aprofitin les obres previstes al carrer Sant Isidre per fer una renovació del cablejat.

Carrer Sant Isidre. Es poden veure alguns dels afectats parlant // Irene Juárez

El veïnat explica que els operaris venen, arreglen la instal·lació en un punt i marxen. Però al cap d’un temps el problema es torna a repetir a una altra alçada del carrer. Els afectats admeten que han viscut situacions que els han produït “incertesa i por”. Per exemple, ells mateixos són els qui rescaten els veïns que es queden tancats a l’ascensor quan el corrent elèctric marxa. Però, “i si l’ascensor cedeix mentre estem traient la persona?”, es pregunta Rosales.

La presidenta de l’associació de veïns del barri del Canal, Montserrat Ramírez, explica que aquesta setmana han iniciat una recollida de totes les reclamacions que els veïns han posat a Endesa, amb els seus números d’incidència pertinents. La intenció és presentar-les a l’Ajuntament quan les hagin recopilat totes.

Els comerços denuncien les pèrdues ocasionades

Alguns comerços de la zona també denuncien la situació. El cas més greu és el de Safar, de l’establiment Natura fruita. Assegura que les incidències en el subministrament de la llum li han espatllat dos cops el motor de la càmera. A més, calcula que la quantitat de fruita que s’ha fet malbé es tradueix en una pèrdua d’uns 5.000 euros. Ara, està pendent que l’assegurança li retorni els diners.

Un exemple de la fruita feta malbé a causa dels talls de llum // Irene Juárez

També explica el seu cas l’amo del taller de serralleria Miquel Tarragó, que duu el seu nom. Ell entén que el tall de llum de principis de setembre va ser el pitjor perquè “van trigar molt a solucionar-ho”. Per tant, tot i que no té un càlcul exhaustiu de les pèrdues ocasionades, lamenta que ha perdut moltíssim temps.

Endesa diu que la causa són les “condicions meteorològiques” d’aquest cap de setmana

Des d’Endesa asseguren que tot i que tenen constància de les reclamacions d’aquest cap de setmana pels talls de llum que han patit els veïns del carrer Sant Isidre, “no ens consta que hi hagin hagut reclamacions prèvies”.

D’altra banda, neguen que la instal·lació elèctrica estigui en males condicions. Segons expliquen, “els fets del cap de setmana van ser fruit de les condicions meteorològiques”, amb pluja i fort vent.

L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, s’ha posat en contacte amb el cap de manteniment de la zona d’Endesa per conèixer la problemàtica i demanar “màxima celeritat per tal de subsanar els problemes”, segons ha expressat Paz a través de Twitter. També ha requerit “més informació en cas de repertir-se aquest tipus d’incidències” i ha recordat que el veïnat té a la seva disposició l’oficina d’atenció al consumidor.

Recomanacions personalitzades