El ritme de la construcció d’habitatges torna als nivells d’abans de la crisi

La xifra d’habitatges iniciats a Molins de Rei s’ha disparat en els darrers anys i el 2018 se’n van començar 290. De mitjana, comprar un pis al municipi costa 211.800 euros. 

Comprar un habitatge a Molins de Rei costa 211.800 euros de mitjana // Clàudia Ferràndiz

La construcció d’habitatges a Molins de Rei s’ha disparat en els darrers anys i ha tornat als nivells d’abans de la crisi econòmica. Després d’estancar-se i fins i tot arribar al zero el 2009, la xifra ha crescut exponencialment des del 2015. 

De fet, segons dades de la Generalitat de Catalunya, l’any passat es van iniciar 290 vivendes al municipi, mentre que el 2006, abans que esclatés la bombolla immobiliària, se’n van començar 298.

Tot i això, la xifra actual no s’acosta a la de la dècada dels anys 90, quan es van arribar a començar gairebé 600 vivendes en només un any.

Pel que als habitatges que ja s’han acabat, la xifra és considerablement més baixa, ja que fa pocs anys que s’ha reactivat la construcció. Així, el 2018 a Molins de Rei se’n van acabar 43, un nombre força elevat comparat a les tres vivendes que van finalitzar-se el 2014.

Tot i que la construcció s’ha reprès, el nombre de vivendes de protecció oficial segueix sent escàs i la majoria de nous habitatges és lliure. Des de l’abril del 2018 fins al març del 2019, a Molins de Rei només s’ha fet un pis social. De moment, al futur barri de les Guardioles se n’han projectat 26, que tindran un cost real d’entre 196.600 i 225.328 euros. 

A molts municipis del Baix Llobregat la xifra d’habitatges de protecció oficial, tot i no ser inexistent, és també molt baixa. A Pallejà i Cervelló s’ha impulsat un pis d’aquestes característiques, i a Sant Vicenç dels Horts i Sant Joan Despí dos. En canvi, a Vallirana se n’han construït quatre i a Sant Feliu de Llobregat s’ha arribat als deu.

Un habitatge a Molins de Rei costa 211.800 euros de mitjana

En només dotze mesos, les compravendes a Molins de Rei han crescut gairebé un 82%. És un dels municipis del Baix Llobregat on percentualment aquest tipus d’operacions s’ha incrementat més.

Segons la Generalitat de Catalunya, de l’abril del 2018 al març del 2019 s’han venut 174 habitatges de segona mà. De mitjana, tenen uns 92 metres quadrats i costen 211.800 euros, cosa que implica que el preu per metre quadrat és de 2.331 euros.

En relació a la nova construcció, en el mateix període s’han comprat 68 habitatges al municipi. La superfície mitjana ronda els 94 metres quadrats i el preu és de 211.700 euros, així que el cost per metre quadrat és de 2.276 euros.

Tot i que Sant Vicenç dels Horts, Vallirana i Pallejà sí que presenten uns preus força inferiors als de Molins de Rei, moltes altres localitats el superen, com Cervelló, Sant Joan Despí o Sant Feliu de Llobregat. A Sant Just Desvern el preu s’enfila fins als 428.500 euros.

Gairebé cap habitatge per sota dels 100.000 euros

A data d’avui, l’oferta de compra de pisos i cases als portals immobiliaris a Molins de Rei és molt més àmplia que la dels habitatges de lloguer. A Fotocasa se’n poden trobar 118, i a Idealista i Habitaclia 128. Solen ser pisos, sovint antics i majoritàriament grans, tot i que també n’hi ha d’obra nova. Són tant d’immobiliàries locals com d’altres més grans.

El pis més econòmic costa 85.202 euros i només està disponible a Fotocasa i a Idealista. És de 61 metres quadrats, té una habitació i un bany, i està al barri de la Riera Bonet. Per sota dels 100.000 euros només se’n pot trobar un més, de 51 metres quadrats i una habitació. 

Com es pot observar en el següent infogràfic, a banda dels dos pisos comentats, una vintena d’habitatges costen entre 100.000 i 200.000 euros, i una quarantena tenen un preu que es troba entre els 200.000 i els 300.000 euros. Entre els 300.000 i els 400.000 euros també hi ha força vivendes, al voltant de 20. La resta tenen preus superiors.

Tot i això, no totes les ofertes dels portals immobiliaris són de pisos habitables. Un dels habitatges, que costa 118.000 euros, consta d’una planta baixa de 36 metres quadrats i un semi-soterrani de la mateixa mida. Encara que ha estat reformat i té una habitació, una cuina i un bany, no té cèdula d’habitabilitat i, per tant, no s’hi pot viure.

Aquest reportatge forma part d’una sèrie que Viu Molins de Rei ha iniciat per analitzar la situació de l’habitatge al municipi. Aquesta feina és possible gràcies a la comunitat de socis del diari

Recomanacions personalitzades