Laia Cassauba (Ciutadans): “Volem fer una auditoria interna per conèixer l’estat dels comptes de l’Ajuntament”

Amb 21 anys, Laia Cassauba és la cap de llista de Ciutadans a Molins de Rei. Assegura que, si és alcaldessa, la primera mesura que tirarà endavant serà “l’auditoria interna”, perquè partits com el seu que venen “de zero” coneguin la situació econòmica de l’administració. Defensa que “hi ha coses força més importants en l’àmbit municipal que intentar proclamar una independència en l’àmbit autonòmic”.

L’entrevista a la candidata de Ciutadans, en vídeo // David Polo
La candidata a l’alcaldia de Ciutadans a Molins de Rei, Laia Cassauba // David Guerrero

Hem quedat a la plaça de l’Ajuntament. Per què?

Perquè fa bon dia, és una plaça gran i em semblava còmoda per a tots.

Amb 21 anys, encapçala la llista de Ciutadans a Molins de Rei. Què la va portar a implicar-se en la política?

A banda que sempre m’ha encantat la política i m’encantaria dedicar-m’hi, en entrar al partit i començar a treballar amb Ciutadans vaig trobar-me amb gent molt amable que em va donar molt suport, que va creure en mi i en les meves capacitats. Van posar a la meva disposició un curs de formació de política municipal que em va semblar apassionant.

A banda del seu vessant polític, què més fa en el seu dia a dia?

Estudio Ciències Polítiques i de l’Administració a la Universitat de Barcelona, i Dret per la UOC. Actualment visc a Sant Joan Despí, encara que he estat vivint aquí molts anys. Vam marxar per motius familiars.

Quina relació té amb Molins de Rei?

Hi segueixo molt arrelada. Vaig fer-hi molta política. Abans de marxar ja estava involucrada a Ciutadans Molins de Rei. Això va fer que em volgués quedar, a banda de perquè m’encanta aquest poble i hi vaig fer molta vida. Em moc bastant per aquí i vinc a totes les festes.

L’alcaldable de Ciutadans Molins de Rei, Laia Cassauba, a la plaça de l’Ajuntament // David Guerrero

Se sent preparada per ser alcaldessa de Molins de Rei?

La veritat és que sí. Al principi dubtes una mica perquè entres amb moltes ganes i molt animada, i de sobte veus tota la feina que hi ha i penses que potser no, perquè coneixes els altres candidats, que són més grans i amb més experiència. Però ara per ara, la veritat és que sí, perquè tinc un equip al darrere que em dona molt suport. Estem treballant molt bé, tinc moltíssimes ganes i porto molts anys interessada en la política.

Si fos alcaldessa, quina seria la primera mesura que tiraria endavant?

Volem crear una auditoria interna per conèixer l’estat dels comptes de l’Ajuntament.

Per què?

La volem fer perquè partits com nosaltres, que venim de zero, que no som allà dins, no sabem com està i potser ens suposa algun petit problema a l’hora de crear el nostre programa electoral, perquè no sabem realment els diners que hi ha. Ens costa parlar d’economia dins del poble perquè no sabem el que hi ha. També perquè la gent sàpiga quant ha costat això, quant s’hi ha dedicat, per què s’ha invertit això… Si s’hi van destinar 2 milions, per què al final se n’han gastat 4, què ha passat, quins problemes han sorgit.

Creuen que poden trobar irregularitats?

Crec que ningú té dret a posar en dubte si poden faltar diners o no. Si hi ha alguna irregularitat, els qui hauran de tenir por són els qui l’han comès. Nosaltres no som aquí per enfonsar a ningú, sinó per millorar coses del poble. Esperem, creiem, que és gent professional que per alguna cosa és allà i hi porta molts anys. Confiem en què tot deu estar bé, regulat, i que no hi deu haver cap problema, o almenys no hauria d’haver-n’hi cap.

Quins són, sota el seu punt de vista, els principals reptes que té Molins de Rei?

Com a reptes, estaria bé la neteja del poble. Per exemple, un punt clau seria reformar el Castell Ciuró, fer que torni a ser un lloc perquè la gent hi vagi en família o amics a fer pícnics. Que deixi de ser un lloc per sortir de festa per als joves que hi van a beure, que al dia següent està tot brut i si s’hi acosten els pares passejant amb els nens els fa por que hi entrin. També tornar a posar les taules de pícnic noves, incitar la gent que vagi a passejar dissabtes o diumenges al matí. Que sigui un lloc amè.

Tots els partits coincideixen en la necessitat que Molins tingui una residència per a la gent gran. Des de Ciutadans, què proposen?

Hi ha un projecte en marxa que és crear una altra residència privada. Ens agradaria poder arribar a fer que no sigui privada, sinó que pública. Si això no es pot aconseguir, que almenys es creï una ajuda perquè la gent gran hi accedeixi més fàcilment. 

És complicat accedir a aquestes ajudes?

Avui dia els ancians no hi accedeixen fàcilment. Hi ha molts requisits. Volem que estiguin més a la seva disposició. Les residències són molt cares, i hi ha moltíssima gent, per no dir la gran majoria, que no s’ho pot permetre amb la seva pensió. Volem tornar a estudiar les ajudes per repartir-les millor. N’hi ha moltes a què la gent gran no pot arribar-hi perquè no compleix els requisits i potser no se’n reparteixen suficients. Si estiguessin millor repartides, amb menys requisits o uns requisits accessibles, l’ajuda seria real i no fictícia.

Amb quins recursos voldrien fer pública la residència? 

S’hauria d’estudiar, perquè no som a l’Ajuntament i no sabem realment els diners que es volen gastar, ni el pressupost que hi ha per això o com estan realment els comptes. 

Laia Cassauba durant l’entrevista // David Guerrero

En aquest sentit, sap quin pressupost té l’Ajuntament de Molins de Rei?

La veritat és que no. Vaig estar en una reunió de pressupostos. Vaig arribar sense saber res i me’n vaig anar de la mateixa manera.

Per què?

Vam arribar, van posar una presentació, i van estar molta estona parlant. Quan van acabar de fer l’exposició hi havia el torn de preguntes, i jo no tenia un full amb els punts, ni amb res. O me’n recordava de tot, o havia d’anar apuntant, i com que era la primera vegada que hi anava, no era conscient de com seria la dinàmica. Això crea una distància perquè la gent hi vagi. Hi anirà només una vegada, perquè no s’assabentarà de res. Crec que tot és molt superficial, i a vegades fins i tot amb paraules tècniques que no són properes a la gent. 

Com l’hauria millorat?

L’hauria fet més interactiva, que el torn de preguntes fos després de cada punt, que et permetin fer preguntes i comentar els dubtes… No al final d’una hora i mitja. Em va produir una mica de rebuig. No entenia la dinàmica que estaven construint, ni de què em parlaven, ni dels diners exactes que es gastarien o a que es destinarien.

El personal de l’Ajuntament pateix condicions laborals precàries amb, per exemple, baixes que no són substituïdes. Què en pensa?

Això no és normal. Si hi ha una baixa, sempre ha de ser coberta. No és qüestió de què es farà, és qüestió que s’han de fer bé les coses. Si es necessiten deu persones per fer la feina, i són sis, no es pot demanar que realitzin el doble de feina, perquè estaran molt cansats, no ho faran amb ganes, i al final això crema la gent. Les persones no han de viure per treballar, sinó que treballar per viure. 

Com redreçaria aquesta situació?

Simplement cobrint aquestes baixes, que hauria de ser quelcom normal. No és una cosa que s’hagi de plantejar. En les feines que he tingut, si hi ha hagut una baixa s’ha cobert, no ha estat la gent qui ha agafat la feina dels altres.

I ara, què creu que està passant a l’Ajuntament?

O no ho consideren necessari o important, o potser pensen que la feina que fan deu persones la poden fer sis. Aquí hi ha un problema. Si parlem de la policia, per exemple, sabem que hi ha moltes baixes i han de ser cobertes. No podem garantir una seguretat dins del poble, si no. Aquest és un altre punt de nostre programa: solucionarem que la policia tingui els mitjans i els efectius necessaris per realitzar una bona feina dins del municipi.

Aleshores, creu que la seguretat és un problema a Molins de Rei?

Sí, veient les baixes que hi ha i la feina que s’ha d’arribar a fer… No és quelcom escandalós, Molins de Rei no té un problema de seguretat gran, però si es pot millorar, per què no fer-ho? Obrir més places perquè hi hagi més efectius, que es canviïn les instal·lacions, que són molt antigues. L’altre dia hi vaig anar i tenen els balcons sostinguts amb una xarxa blava. Em sembla vergonyós que tinguin la paret aguantada amb una tela que si es trenca i cau pot causar un desastre.

Pel que fa a l’habitatge, tenen alguna proposta per garantir-ne l’accés a Molins de Rei?

S’estan construint molts habitatges. S’hauria d’estudiar dedicar una part d’aquests per a gent jove, potser vivendes de protecció oficial, que estiguin a un preu més rebaixat. Simplement, que l’Ajuntament no perdi diners, però que tampoc hagi de treure’n benefici. Que ajudi, que doni vida als joves, perquè es quedin aquí i no tinguin la necessitat de marxar cap a un altre poble.

Tenen més propostes dedicades als joves?

Ens agradaria que la biblioteca estigués oberta en festius, perquè els joves estudiem més o tenim més temps per fer-ho quan no hi ha classe o no hem de treballar. També ens agradaria portar a terme un projecte perquè els joves puguin acostar-se a un centre informatiu sobre les drogues i la sexualitat, i que es puguin organitzar debats de política per incitar els joves que entrin en la política i no ho vegin com una cosa que no els toca, perquè realment és el seu futur i un vot pot canviar moltes coses.

La cap de llista de Ciutadans a Molins de Rei, Laia Cassauba // David Guerrero

En matèria de cultura, què proposen des de Ciutadans?

No ens hem centrat molt en les propostes culturals, però sí que volem obrir la cultura als joves. Amb el simple fet que tinguin una sala on puguin fer art ja és crear cultura dins del poble, cultura del poble i per al poble. Volem que els joves puguin expressar el seu lliure art, ja sigui musical o artístic. Fins i tot poden escriure. Un cop el projecte vagi avançant, estaria bé poder aconseguir que els joves que van a dibuixar puguin exposar després les seves obres. És una manera d’expressar art i de fer un moviment que sigui del poble i per al poble. Si hi ha música, aquests joves poden tenir l’oportunitat de tocar a les festes del municipi. Creiem que això impulsarà l’art sobretot juvenil, i farà que la gent gran també vulgui veure’l.

Com s’imaginen la mobilitat del futur a Molins de Rei?

Sabem que es vol treure la zona d’aparcaments de l’àrea comercial. Creiem que això pot causar pèrdues econòmiques per a aquells que tenen comerços. Si els clients que vénen de fora no poden aparcar, potser decideixen canviar de lloc. 

I quina és la seva aposta?

Intentar aturar aquest projecte que vol treure la zona d’aparcaments de l’àrea comercial. Després també sabem que hi ha joves que s’han queixat que els horaris de l’autobús no quadren amb l’escola. Voldríem recalcular l’horari perquè els nens no arribin tard, ni tampoc mitja hora abans, com passa ara.

Pel que fa a la situació política de Molins de Rei, com valora aquesta última legislatura?

Jo no criticaré l’Ajuntament, perquè tampoc sabem com estan les coses ni com s’han fet. Només sabem que és gent que porta molts anys i volem entrar amb un aire fresc, nou, quelcom que canviï les coses des d’una perspectiva diferent.

A què es refereix?

Quan tu ja estàs a l’Ajuntament, moltes vegades confies que et votaran perquè ja et coneixen. Nosaltres volem canviar aquesta dinàmica, que entrin partits nous que realment treballin amb noves propostes. Que no entrin perquè ja hi eren. 

Consideren que Ciutadans no ha estat a l’Ajuntament durant aquests 4 anys? 

Ciutadans no ha estat aquests quatre anys a l’Ajuntament. Va entrar un regidor que va durar molt poc, i realment hem tornat a començar de zero. No hem començat el projecte amb les bases de fa quatre anys. És un projecte que ha començat des de zero, amb gent que entra nova amb il·lusió, amb més ganes, amb unes bases molt diferents, un projecte diferent i una candidata completament diferent del candidat que va haver-hi fa quatre anys.

Per què comencen de zero?

No podem considerar que la persona que ha estat era part de Ciutadans, perquè hi estava com a candidat lliure. No hem tingut representació ni informació, ni l’avantatge que podríem tenir en disposar d’un regidor.

En aquest sentit, què opinen de la decisió de Francisco García de deixar el partit?

És una decisió personal. Ell sabrà què el va portar a deixar-lo. No es pot jutjar. Potser no estava 100% preparat, li anava gran o es va veure pressionat per haver de votar en contra o a favor de coses que quan arribava el moment no es veia capaç de fer. No sabem què el va fer deixar el partit. Poden ser molts factors que desconec perquè vaig entrar força després.

Parlem de després de les eleccions del 26 de maig. Amb qui estarien disposats a compartir govern municipal?

No pensem encara si compartirem govern o no, no sabem quants regidors aconseguirem. Intentarem treure’n el màxim nombre possible. Un cop entrem o no, que confio i crec firmament que ho farem, ja es parlaran les coses.

Però no tenen línies vermelles?

La veritat és que sí. Crec que veient la ideologia del nostre partit, les línies vermelles són bastant clares. No creiem que siguem capaços de compartir govern amb cap partit que defensi un programa independentista. 

Què opina dels partits que es presenten a les eleccions municipals amb un programa a favor de la independència?

Em sembla que hi ha coses força més importants en l’àmbit municipal que intentar proclamar una independència en l’àmbit autonòmic. El nostre país creiem firmament que és Espanya, la nostra comunitat autònoma és Catalunya i el nostre poble és Molins de Rei. No anem més enllà. En unes municipals el tema de la independència no és secundari, sinó que està molt enrere en la cua. 

Però donarien suport a una proposta d’un partit independentista?

Laia Cassauba té 21 anys // David Guerrero

Depèn. Les propostes són molt variables. Si n’hi ha que realment serveixen per millorar el poble, mai serem un mur per evitar que s’avanci.

Deixen molt clar com es posicionen en el tema independentista. En l’eix d’esquerres-dretes també tenen línies vermelles?

S’haurà de veure. Haurem de seure a parlar: veure què proposen, què estan disposats a oferir, quina ideologia volen compartir i cap a on volen anar per millorar el poble. 

Quin resultat creu que obtindran a les eleccions municipals? 

No hi ha límit, no hi ha mínim. Anem a per totes i ja ho veurem.

Poden influir-hi els resultats que Ciutadans va obtenir a Espanya?

No ho sé. Sabem que les municipals són molt diferents de totes les eleccions. 

La part més personal de la candidata

Quin lloc escolliria per reunir-se amb els amics a Molins de Rei?

Setembre, el bar del costat de l’estació. Quan vivia aquí m’hi passava els dies estudiant.

Quines són les teves aficions?

Jugo a handbol a Sabadell, i des de petita m’encanta muntar a cavall. També llegir. A banda d’estudiar, que també és una afició, m’agrada bastant sortir, prendre cafè…

Un llibre, un grup musical i una pel·lícula o sèrie?

De llibre, ‘Niebla’, d’Unamuno. Escolto bastants tipus diferents de música, però potser triaria El Canto del Loco, que va marcar bastant la meva infantesa. Una sèrie, ‘El internado’, i de pel·lícula, ‘Doce hombres sin piedad’.

Descrigui un defecte i una virtut seus.

Com a defecte, sovint parlo o em defenso sense pensar abans en què diré. Però ho estic millorant des de fa un parell d’anys, crec que ho tinc força controlat. Com a punt positiu, argumento bastant tot allò que dic. Si dono una opinió, sempre hi ha una argumentació al darrere.

Viu de lloguer o de compra?

Visc amb la meva família en una casa de compra.

Recomanacions personalitzades