Manel Monllaó (Primàries): “Només farem alcalde un candidat independentista”

Manel Monllaó encapçala la candidatura Molins de Rei per la República – Primàries Catalunya, una formació lligada al moviment independentista de l’ANC que es presenta a les eleccions municipals per primer cop. Assegura que la llista unitària independentista no ha fructificat perquè “hi ha massa dependències de les organitzacions polítiques tradicionals” i defensa que vol portar “la veu de la ciutadania a l’Ajuntament”.

Entrevista en vídeo a Manel Monllaó, candidat de Primàries // David Polo
Manel Monllaó davant del número 73 del carrer Major // David Guerrero

Ens hem trobat al número 73 del carrer Major. Per què?

Perquè és part de la meva història a Molins de Rei. És on hi vivia l’àvia, la llevadora. A mi se’m coneix com el nét de la llevadora. El seu marit, el Gabriel Monllaó, va estar pres a Argelers i va ser regidor de l’Ajuntament del 1949 al 1951. És un exemple de continuïtat de qui soc jo.  

A banda del nét de la llevadora, qui més és vostè?

Vaig néixer el 1959 i visc al carrer Amadeu Vives. Tinc dos fills. La meva professió sempre ha estat vinculada al servei públic. Vaig començar sent mestre de nois amb dificultat d’aprenentatge, i després vaig incorporar-me en un projecte de reinserció social en un ajuntament. Vaig estar 25 anys en l’administració pública, vinculat a temes de pedagogia social, projectes d’ocupació i formació de joves. El 2005 vaig decidir treballar en la defensa de les persones des del torn d’ofici, ja que havia acabat també la carrera de Dret. Des de llavors treballo en el torn d’ofici per a aquelles persones que no tenen recursos suficients per accedir a la justícia.

Molins per la República – Primàries Catalunya només faran alcaldable un independentista // David Guerrero

Parlem de política. Com neix Molins de Rei per la República – Primàries Catalunya?

Molins de Rei per la República neix fa molt poques setmanes, però el projecte de Primàries Catalunya no. Hi ha un grup a Molins de Rei que decideix impulsar la unitat de les forces independentistes del municipi per concórrer conjuntament a les eleccions municipals del 26 de maig. La voluntat era que Junts per Molins de Rei, ERC i la CUP formessin una sola candidatura per presentar-se conjuntament, i en aquesta línia s’ha estat treballant fins al darrer moment. Després de molts intents i converses, no s’ha assolit.

I han acabat forjant una nova formació política que concorrerà a les properes eleccions.

En una assemblea es decideix que concorrerem a les municipals i s’obre un nou procés de participació perquè tots els inscrits a Primàries es presentin com a candidats. Se’n va fer una votació, en va sortir una llista referendada en una assemblea i, finalment, se’m va encarregar ser el portaveu d’aquest col·lectiu d’homes i dones, totalment transversals i plurals, que l’únic en què coincidim és que volem treballar per Molins de Rei i per la construcció d’aquest anhel col·lectiu. 

Però el resultat de la votació no és el que finalment es veu a les llistes.

Vam fer unes primàries i som novells. Potser hauríem hagut de dividir els vots, qui volia ser cap de llista i qui regidor. Però no ho vam fer. La companya Berta Vila va renunciar per motius personals i laborals, i la resta de companys van creure oportú que ells no podien per motius laborals, que no volien entomar la responsabilitat de ser cap de llista, i em van preguntar si ho volia fer jo. Vaig dir que sí, sempre que hi hagués consens. Es va votar per assemblea i es va ratificar aquella decisió, que ja estava prevista en el reglament. 

Per què no va fructificar la llista unitària independentista?

Jo crec que encara hi ha massa creences o dependències de les organitzacions polítiques tradicionals, aquest voler assegurar un espai polític per una determinada organització com a font de poder i de finançament. Si posem èmfasi en allò que volem i no en qui ho ha de fer, potser aconseguiríem aquesta llista unitària. El voler ser protagonista i el voler destacar fa un flac favor a la unitat per a l’independentisme i a la regeneració de la política.

Com entenen aquesta regeneració de la política?

Volem portar la veu de la ciutadania a l’Ajuntament, apoderar les persones i que siguin elles les qui prenen les grans decisions a través de processos consultius. Volem treballar des dels ajuntaments per construir aquest anhel col·lectiu que per nosaltres és la República Catalana. Ho volem fer des de baix, amb i des de la gent, perquè nosaltres formem part d’aquest poble.

El fet que acabin concorrent a les eleccions com una formació política més no creu que dividirà encara més el vot independentista?

No. La divisió dels vots ja és des del moment en què no es vol fer una candidatura unitària per part de les forces polítiques que també es diuen independentistes. 

Manel Monllaó davant del que era la casa de la seva àvia // David Guerrero

Si obtenen representació, amb quina formació política estan disposats a pactar?

Nosaltres només farem alcalde un candidat independentista. No podem trair ni canviar d’opinió. La nostra força és la gent, i la gent ens va demanar que volia un govern independentista. Intentarem assolir un govern independentista, i això voldrà dir intentar buscar els punts d’acord entre Junts per Molins de Rei, ERC, la CUP i Molins per la República, per trobar les fórmules per fer un govern municipal independentista, republicà, estable i que doni resposta a les necessitats de les demandes de la ciutadania. Això no vol dir que rebutgem propostes de treball per millorar Molins de Rei.

Tenint en compte que ens encaminem cap a un escenari polític molt fragmentat, contemplen la possibilitat d’acceptar una aritmètica en què hi entrés alguna força que no fos purament independentista? 

L’únic que diem és que l’alcalde serà independentista. Si hi ha un govern en què hi participen altres forces polítiques i volen el nostre suport, posarem condicions, perquè no donarem carta blanca si volem regenerar, construir i apoderar les persones. No descarto res en aquests moments. Ara, crec que tindrem prou confiança per liderar un projecte independentista a Molins de Rei.

Va ser regidor del PSC i número 4 d’Iniciativa – Mes a les passades eleccions. No sent certes contradiccions personals?

Cap ni una. Si no, no seria aquí. 

Però marca línies vermelles precisament amb els partits d’on prové.

La meva línia vermella no és un concepte d’ideologia, és un concepte de forma de fer política. Crec que les organitzacions han d’esdevenir més horitzontals. En aquest projecte hi estic perquè crec en la manera i l’objectiu. És la nova forma de fer. Jo venia d’un partit on hi ha una organització molt rígida, molt vertical. 

Com entén aquesta nova forma de fer política?

Aquesta nova forma de fer és la que crec que ens ha de donar un punt de diferència. Tenim tres eixos. Primer, la persona lliure perquè pugui decidir, apoderada i que participi. Segon, una vila saludable, sostenible, pacífica, on puguem compartir tots els usos, amb una cultura que hem d’impulsar. I tercer, des d’on? Des de l’Ajuntament. Amb qui? Amb la gent. I per què? Perquè hem de construir una república des de l’administració més propera. Però governant, no prometent.

Manel Monllaó a la font del costat de la plaça de l’Església // David Guerrero

La campanya ja ha començat, ens trobem a pocs dies de les eleccions municipals i el seu programa electoral no està del tot definit. Com ho estan treballant?

El nostre programa té moltes propostes que han sorgit de les explicacions, les reunions i les propostes de veïns. No està tancat, haurem d’anar validant el programa i mantenir-lo obert, perquè és dinàmic, com les persones i les nostres necessitats. Els programes tancats que després s’obliden no serveixen per res, perquè no és compleixen.

Qui ha participat en la configuració del programa o podrà fer-ho?

Primàries ha estat sempre obert. Farem una assemblea on posarem i sotmetrem el programa que hem dissenyat fins ara a partir de les aportacions. Amb les propostes que ens han arribat, més les converses amb associacions de veïns i amb persones de la vila, hem configurat més de 80 propostes en diferents àmbits. Però això seguirà obert. Hi ha qui promet residències. Però què costa? Amb quins recursos l’hem de finançar? S’ha de validar tot això.

En aquest sentit, han plantejat quin model de residència volen impulsar?

Necessitem una residència amb places suficients per a Molins de Rei. Ara, tenim un problema. Com la financem? Quina dimensió ha de tenir? L’encabirem en aquell espai al costat del CAP? És un projecte que s’ha de treballar. Malgrat que tenim unes necessitats, hem de definir com les finançarem. No podem dir gratuïtament que ho farem. Penso que cal fer un estudi en profunditat de com resoldre aquests aspectes.

Tenen alguna proposta per garantir l’accés a l’habitatge a Molins de Rei?

S’ha de promoure l’habitatge social. Hem de regular quan construïm els habitatges socials i quan els posem a disposició dels vilatans. Hem de promoure que els habitatges buits puguin ser llogats, i hem de punxar la bombolla de lloguer a Molins de Rei. Hem de poder facilitar-ne l’accés als joves, i ser imaginatius. No podem permetre que locals es converteixin en infrahabitatges. 

El personal de l’Ajuntament pateix condicions laborals precàries amb baixes que no són substituïdes. Com redreçaria aquesta situació?

Jo no puc fer promeses. El que sé és que avui hi ha 23 vacants a l’Ajuntament de Molins de Rei que no entenc per què no s’han cobert, perquè estan dotades pressupostàriament. Si no hi ha dotació pressupostària és que algú ha fet alguna cosa que no havia de fer. 

És aquest el principal problema que té l’Ajuntament?

Jo desconec quins són els grans problemes de l’Ajuntament perquè no hi soc a dins, però el que em fa arribar més gent és tot el que està vinculat amb aquesta gestió de personal, de serveis. Després poden haver-hi altres que se’n deriven, com la manca de recursos.

El cap de llista de Molins de Rei per la República – Primàries // David Guerrero

Què opina del model cultural de Molins de Rei?

Havíem tingut cinc o sis sales de projecció de cinema, i avui no tenim ni una programació estable. Molins de Rei ha de tornar a ser una vila referent en temes culturals, però no només d’exhibició i difusió, sinó que també de producció. Hem de treballar coordinadament totes les entitats que es dediquen a la producció, l’exhibició i la difusió dels diferents tipus d’arts.

Com s’imagina la mobilitat del futur a Molins de Rei?

La tendència seria bo que fos cap a tenir menys cotxes i més espai pacificat per la circulació. Molins de Rei té una difícil solució al tema de mobilitat si no passa per una presa de consciència de la ciutadania amb la utilització del transport públic més generalitzat. 

Quin resultat esperen obtenir el 26 de maig?

Crec que la gent ens farà confiança i que tindrem un resultat digne. Trauré els vots que la gent cregui que haig de treure, perquè al final ho decideixen ells. Nosaltres volem impulsar un govern municipal independentista. Si l’assolim, integrarem totes les forces independentistes. Si tenim resultats menors però som decisius, seguirem treballant pel mateix. I si tenim menys resultats, haurem treballat per això.

La part més personal del candidat

Viu de lloguer o de compra?

Recentment de compra.

Quines són les seves aficions?

La cuina i l’hoquei.

Triï un llibre.

Vientos del este y vientos del oeste em va impactar moltíssim. Retratava la vida rural a la Xina i el paper de la dona a la Xina precomunista. 

I una pel·lícula o sèrie?

Sóc de notícies. 

Quins grups musicals li agraden?

La música celta, la irlandesa… D’aquí, Sau, Sopa de Cabra. Depèn del moment. 

Descrigui un defecte i una virtut seus.

Les meves virtuts a vegades es converteixen en defectes. La meva autoexigència a vegades es pot traslladar com a defecte. Sóc una persona molt perseverant, que m’esforço i lluito fins a aconseguir les coses.

En quin lloc de Molins de Rei es reuniria amb els amics?

Depèn. Si volgués fer un remember, me n’aniria a la Joventut Catòlica perquè hi vaig passar molts anys de jove. Si volgués anar a fer un mos, segurament escolliria algun restaurant que el porten amics. Si m’he de reunir amb amics, depèn de la història que tinguem.

Recomanacions personalitzades