La CUP denuncia un cas d’espionatge per part d’agents de la Guàrdia Urbana

L’Ajuntament de Molins de Rei ha obert un expedient greu contra dos agents per haver consultat sense justificació dades de persones amb el Sistema d’Informació Policial. Entre aquestes, hi ha sis regidors o ex-regidors de la CUP. La formació política qualifica els fets d'”espionatge”.

Imatge d’arxiu de tres agents signant un contracte // Dan Costa — Ajuntament de Molins de Rei

En 17 mesos, dos agents de la Guàrdia Urbana han consultat, presumptament, dades d’individus i càrrecs electes de diversos partits polítics, de persones del municipi i d’altres agents de la Guàrdia Urbana, així com del Cap de la Guàrdia Urbana i els membres de la seva família, segons ha fet públic la CUP a través d’un comunicat.

La consulta de dades l’han fet a través del Sistema d’Informació Policial (SIP). L’Ajuntament de Molins de Rei ha obert un expedient greu contra els dos agents, segons informa el partit anticapitalista.

En concret, entre les persones consultades pels agents hi ha sis regidores o ex-regidores de la CUP i altres que han estat en alguna llista electoral del partit. Segons aquesta formació política, això denota una “clara motivació política contra l’esquerra independentista”. Per això estan estudiant quines mesures prendran davant d’aquest cas.

Segons els protocols interns de la Guàrdia Urbana, només es poden consultar dades personals al SIP quan hi ha una actuació policial que ho justifica, i se n’ha de deixar constància mitjançant una incidència per escrit.

A la fitxa del SIP de cada habitant hi consten els antecedents policials, les dades personals i de vehicles, i qualsevol denúncia que hagi interposat o rebut aquest individu, encara que no hi hagi sentència condemnatòria. 

El govern municipal, format per CDC, CUP i ERC, ha demanat a la Direcció General de Policia el nomenament d’un instructor extern a l’Ajuntament que porti tot el procés. Aquest instructor ja ha estat designat i ja ha començat a fer la seva feina per verificar o no el presumpte cas d’espionatge.

Altres denúncies

El gener de 2019, un agent del cos policial municipal va denunciar el Cap de la Guàrdia Urbana per un presumpte ús indegut del Sistema d’Informació Policial, segons va avançar el mitjà Crónica Global.

Segons l’escrit de la denúncia, a través del SIP el policia aconseguia informació administrativa de vehicles que després adquiria i venia a través de diferents plataformes d’internet com Wallapop, obtenint així un benefici econòmic.

Per la seva banda, el Cap de la Guàrdia Urbana, Jordi Molina, nega rotundament que aquesta denuncia tingui cap tipus fonament. “Obeïa a una intenció d’apartar-me per poder seguir utilitzant el SIP de forma il·legal amb impunitat”, assegura Molina a Viu Molins de Rei. Per tant, una de les persones que va denunciar Molina és un dels expedientats pel cas de presumpte espionatge.

Tot i haver passat uns mesos, judicialment aquesta denuncia encara no ha estat tramitada i el Cap de la Guàrdia Urbana no ha estat notificat.

Recomanacions personalitzades