L’organització de la Candelera censura el cartell escollit pel jurat

Per primer any no s’ha convocat el concurs obert i només han pogut participar els alumnes de l’Escola Massana. El regidor Ramon Sánchez va haver de recular davant la pressió del comitè de la mostra. 

Cartell de la Candelera que ha substituït la imatge vetada // Cedida

El comitè de la Fira de la Candelera ha decidit censurar el cartell escollit per la propera edició de l’esdeveniment econòmic més important de Molins de Rei. Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, el jurat professional havia seleccionat una imatge on la Verge de la Candelera adquiria el protagonisme de forma transgressora, però l’organització va decidir vetar la proposta per irreverent. Tot i que el regidor de la Fira, Ramon Sánchez, va defensar el cartell davant els seus companys d’organització, finalment el líder polític va fer una passa enrere.

L’origen de la polèmica cal situar-la en la decisió de suprimir el tradicional concurs obert de cartells, per intentar professionalitzar l’elecció de la imatge de la fira. Encara que algunes veus autoritzades de l’organització ja van criticar aquesta decisió, finalment es va decidir encarregar al centre de disseny Escola Massana l’organització d’un concurs intern. Per tant, ni els molinencs, ni les entitats artístiques locals, ni la resta de col·laboradors habituals hi podrien participar.

La controvertida proposta

De totes les propostes que van presentar els alumnes de la Massana, se’n van escollir cinc finalistes i entre aquests, un de guanyador. La representació bàsicament constava d’una imatge de la Verge de la Candelera rodejada d’emoticones, segons han explicat diverses fonts a aquest mitjà de comunicació. Qui la va escollir? El jurat professional, format pel regidor Ramon Sánchez, l’artista local Toni Moreno i el coordinador de Seminaris i Concursos de l’àrea de disseny de l’Escola Massana, Diego Ramos. Mentre que Sánchez va decidir apostar per un segon cartell del qual no ha transcendit la imatge, els dos professionals del món de l’art van votar per la imatge transgressora de la Verge. A l’hora de presentar el cartell escollit davant el comitè, però, Sánchez no es va arronsar.

Primer el regidor va presentar el cartell com la millor opció; però el comitè va posar el crit al cel. A parer d’aquest organisme format per regidors de tots els partits, entitats locals i organismes institucionals i econòmics, el cartell d’una fira tan important com la Candelera no podia presentar un contingut tan irreverent. Tot i que Sánchez al principi es va tancar en banda, dies després va acabar cedint. El cartell finalment seria un altre dels quatre finalistes restants.

Per tal de recollir el punt de vista del màxim responsable polític, Viu Molins de Rei s’ha posat en contacte amb Ramon Sánchez. El regidor, però, ha declinat l’oferta i ha assegurat que aquest dimarts oferirà explicacions en roda de premsa.

El cartell escollit

La imatge que finalment il·lustrarà la 168ª Fira de la Candelera serà l’obra dissenyada per Aina Alberich, de 19 anys i alumna de 2n curs del cicle superior de gràfic imprès. Les protagonistes del seu cartell són les lletres de la paraula ‘Candelera’, apilades dins d’una caixa de fusta. Per l’obra l’estudiant ha rebut una dotació econòmica de 700 euros, mentre que l’Escola Massana ingressarà una altra dotació de 700 euros.

Segons les declaracions de Sánchez en una nota de premsa de l’Ajuntament, el cartell que finalment s’ha escollit “simbolitza perfectament els nostres orígens” i “expressa els valors de la Fira”. Segons el consistori, la voluntat es continuar organitzant concursos tancats amb les escoles de disseny, tot i que no es descarta encarregar-lo directament a un artista concret.

Recomanacions personalitzades