La instal·lació d’un crematori provoca el rebuig dels veïns

El tanatori de Molins de Rei ha iniciat els tràmits per iniciar la construcció d’un crematori. La creació d’aquest servei topa amb el rebuig dels veïns, que se senten desinformats sobre el projecte. L’Ajuntament defensa que la instal·lació és innòcua per la salut dels ciutadans.

El tanatori de Molins de Rei // Jose Polo

Se senten desinformats, recelen de les maneres de com han estat notificats i pateixen per si pot comportar un risc per a la seva salut. La instal·lació d’un servei de crematori al tanatori de Molins de Rei ha provocat el rebuig dels veïns del barri de La Pau i Riera Nova.

La indignació va començar arran d’una notificació, amb data de 27 de juliol, enviada als veïns del carrer Magdalena Corcoll, situats gairebé paret amb paret amb el tanatori. En aquesta missiva, signada per l’alcalde Joan Ramon Casals (CDC), s’informava que l’empresa responsable de la gestió de la instal·lació, Serveis Funeraris de Barcelona – Mémora, havia iniciat els tràmits legals per poder cremar restes humanes.

“El barri de La Pau i Riera Nova es mostra en contra de la col·locació d’un crematori al tanatori i farà tot el que cregui convenient per frenar aquesta obra”, asseguren des de l’associació de veïns. Remarquen que s’oposen “frontalment” al projecte.

“Estem indignats, tant pel fet de voler instal·lar el crematori a prop de casa i sense saber quins riscos suposa, com per l’època en què s’ha fet la comunicació, en ple mes d’agost”, comenta a Viu Molins de Rei una de les veïnes afectades. Reclamen més informació sobre el projecte i tenir la seguretat de que això no suposa cap perjudici per la seva salut o a nivell medioambiental.

Innocus, segons l’Ajuntament

Fonts de l’Ajuntament de Molins de Rei asseguren a aquesta redacció que els crematoris estan regulats i són “innocus per la salut dels veïns”. “No els hauria de provocar cap problema ni molèstia”, afirmen des del consistori.

Dilluns passat un grup de veïns va reunir-se per començar a idear accions de mobilització en contra del projecte. El regidor del barri i alcalde accidental, Marc Rebulà (ERC), va assistir a la trobada per “donar dades rellevants sobre el tema i respondre els dubtes dels assistents”, segons explica l’associació de veïns.

Un dels neguits veïnals era la comunicació en ple període vacacional, amb 10 dies hàbils per presentar al·legacions. En aquest sentit, el govern municipal format per CDC, CUP i ERC ja ha pres mesures. D’altra banda, està previst que el dimecres 5 de setembre se celebri una reunió informativa amb la presència dels equips tècnics i jurídics del consistori.

Des de l’Ajuntament s’informa que la instal·lació d’un crematori dins de les dependències del tanatori estava prevista ja originalment en el contracte de concessió amb Mémora. “Ho faran ara perquè la demanda d’aquest servei és cada cop més gran, prop del 50% dels usuaris ja ho demanen”, sentencien. De fet, el crematori suposarà una millora de la comoditat dels usuaris del tanatori molinenc, que actualment s’han de dirigir a un altre cementiri amb crematori per incinerar als seus éssers estimats després de la vetlla i la cerimònia de comiat.

L’Ajuntament amplia el període d’al·legacions al crematori

Recomanacions personalitzades