La falta d’agents deixa buida la comissaria de forma puntual

El sindicat SPPM CAT denuncia que els agents de la Guàrdia Urbana van haver de deixar abandonada la prefectura per falta d’efectius durant 30 minuts. A més, critiquen una ordre que els prohibeix informar els ciutadans de les patrulles disponibles. L’inspector en cap de la Guardia Urbana rebutja l’alarmisme i destaca la col·laboració amb els Mossos per garantir la seguretat al municipi.

Cartell on s’indica “policia sense asistència presencial” // SPPM CAT Molins de Rei

Torna a obrir-se el debat sobre les condicions laborals i la manca d’efectius a la Guàrdia Urbana de Molins de Rei, un conflicte que va tenir el seu moment àlgid pel Carnestoltes de 2016, quan els agents es van negar a fer hores extres com a mesura de pressió. El Sindicat Professional de Policies Municipals de Catalunya (SPPM CAT) ha criticat, a través de les xarxes socials, diferents situacions que estan vivint els professionals de la seguretat molinenca aquest estiu. Des de la falta d’efectius que ha arribat a deixar la comissaria buida de forma puntual perquè només hi havia una patrulla i van haver de sortir a fer un servei; fins a ordres que els obliguen a no donar informació als ciutadans sobre les seves possibilitats d’actuació. “Els policies no mentim”, reivindiquen.

El sindicat, un dels quatre amb representació dins del cos, ha advertit que el passat 14 d’agost a les 21.30 hores la prefectura es va quedar buida perquè els dos únics agents disponibles van haver de sortir a fer un servei. Acompanyen la seva publicació amb una fotografia d’un cartell penjat a la porta de les dependències de la Guàrdia Urbana on es pot llegir “policia sense assistència presencial” i s’especifica un telèfon on trucar en cas de necessitat. Segons han explicat, tenien l’ordre de “quedar-se sense sortir a patrullar la vila i únicament sortir si algú els trucava a requeriment”. Durant bona part de la tarda no hi va haver cap agent de la Guàrdia Urbana als carrers de Molins de Rei.

“És una situació alarmant, els agents no patrullen i únicament surten si els truquen… però encara és més greu que hagin de deixar la prefectura desemparada sense vigilància”, valoren des del SPPM CAT, alertant de la documentació i el material que es guarda a l’equipament municipal. “Aquesta situació no es pot tornar a repetir!”, sentencien. No és una circumstància que es doni habitualment però aquest sindicat alerta que el 14 d’agost sí que es va produir. De fet, en la seva publicació especifiquen que van decidir fer-ho públic passades les deu de la nit, quan ja s’havia incorporat el torn de nit i la problemàtica conjuntura ja s’havia resolt. La comissaria va estar sense agents durant mitja hora.

L’ordre va ser donada pel cap accidental. L’inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Jordi Molina, es troba de vacances però ha justificat la situació en declaracions a Viu Molins de Rei“Com a cap del cos, mai he autoritzat que es deixi la prefectura sola posant un cartell perquè mai m’he trobat amb la necessitat de fer-ho”. Tot i això, Molina destaca que “no és una irregularitat, moltes policies locals de Catalunya tenen derivada l’assistència al cotxe patrulla, és una cosa que si s’ha de fer es pot fer”.

L’agent amb més rang del cos policial municipal emfatitza que l’equipament està “dotat amb sistemes com videovigilància i alarmes que posen en coneixement immediat a les autoritats en cas que hi hagi algun moviment estrany” i insisteix que la seguretat de l’edifici va estar assegurada en tot moment durant l’episodi del 14 d’agost.

Col·laboració amb Mossos d’Esquadra

El preocupant episodi de desprotecció revela que aquell vespre només hi havia una parella d’agents treballant. Evitant alarmisme, Molina assegura que el fet que només hi hagi una patrulla a Molins de Rei, població amb més de 25.000 habitants, és un “fet puntual que es dona tots els anys a l’estiu perquè els agents també tenen dret a fer vacances”. Segons l’inspector en cap, “quan estem en aquesta situació i hi ha més d’un servei, es deriva immediatament a Mossos” i és el cos policial autonòmic el que garanteix la seguretat, complint així els acords de col·laboració entre la policia local i els Mossos d’Esquadra.

Tres agents de la Guàrdia Urbana // Dan Costa — Ajuntament de Molins de Rei

“Els policies no mentim”

Una altra de les queixes del SPPM CAT es refereix a una ordre de règim intern que estableix que els agents no poden donar cap tipus d’informació relativa als recursos materials i personals que disposa la Guàrdia Urbana. “Mai s’informarà al ciutadà requirent (sic) que solament es disposa d’una patrulla, si és que aquest és el cas en un moment determinat. Tan sols se l’informarà del temps previst de demora, per acumulació de peticions o serveis, utilitzant, sempre que sigui possible, el plural: agents, patrulles, etc”, s’especifica en una directriu per escrit a la qual ha tingut accés aquesta redacció.

El mateixs sindicat relata que el dissabte 11 d’agost només hi havia una patrulla de servei quan per conveni de treball s’ha de comptar amb un reforç de dues patrulles els divendres i dissabte a la nit. “Els companys de servei han de mentir al ciutadà?”, es pregunten per acabar la publicació sindical a les xarxes socials amb proclames com “els policies no mentim” i “no ens obligaran a mentir al ciutadà”, en forma d’etiqueta.

L’inspector en cap de la Guàrdia Urbana especifica els motius d’aquesta ordre: “Estem en alerta terrorista 4 sobre 5 i seguint els consells i recomanacions de la Generalitat no es poden donar informacions com els recursos tècnics i humans del cos o l’accessibilitat a edificis i equipaments per motius de seguretat”, argumenta Jordi Molina. “Són ordres internes, sempre per motius de seguretat”, aclareix.

Més enllà de l’alerta terrorista, Molina posa un exemple per justificar aquesta disposició: “Imaginin que uns lladres truquen per demanar un fals servei, per exemple, a Vallpineda i els informem que només hi ha una patrulla: si decidim anar cap allà els deixem tota la resta de Molins de Rei sense protecció”, comenta.

Efectius per Festa Major

En una tercera publicació, el SPPM Cat lamenta que per la pròxima edició de la Festa Major de Sant Miquel hi haurà tres agents de servei tot i la multitud d’actes com els concerts, els diferents correfocs o les matines d’El Camell. “Qui garanteix la seguretat i el trànsit de la vila?”, es pregunten a les xarxes socials.

Segons l’inspector en cap de la Guàrdia Urbana, aquesta situació sempre ha estat així. “Tots els anys afrontem la Festa Major amb tres o quatre agents ordinaris, però aquests es complementen amb tres o quatre agents més que vénen de forma voluntària a fer hores extres”, relata. D’altra banda, l’Ajuntament acostuma a complementar el treball dels agents amb persones voluntàries d’entitats com l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) i, en aquest sentit, s’està impulsant un cos de Protecció Civil al municipi.

La plantilla al 100%

Jordi Molina assegura que actualment la plantilla de la Guàrdia Urbana està “al 100%”. “És una cosa que no ha passat mai a la vida, si volguéssim incorporar a més gent no podríem”, incideix l’inspector en cap després que el passat mes de juny s’incorporessin tres professionals nous al cos. “Ara bé, tenim baixes laborals i aquestes no es poden cobrir”, matisa l’inspector en cap. “Si estem tots, sense baixes, tenim un bon nombre d’efectius per garantir la seguretat de Molins de Rei”, sentencia Molina.

[Veure, contrastar amb les diferents versions i informar; si vols recolzar la feina periodística independent de Viu Molins de Rei et pots fer soci del diari]

Recomanacions personalitzades