El govern admet retards en la residència de gent gran

La promesa d’obrir la nova llar d’avis el 2019 difícilment es podrà complir. El govern creu que prendre el compromís de posar aquesta data “potser no va ser una bona idea”. La Plataforma d’Afectats per la Residència (PARM) lamenta que no s’hagi informat de l’existència d’un informe sobre el model de gestió i demana que el pressupost del 2019 inclogui pressupost per fer la residència.

Els membres de la PARM van anar al ple a reclamar als polítics que es posin les piles perquè la residència obri el 2019 // Jordi Julià

“El nou equipament entrarà en funcionament l’any 2019 i serà de gestió pública, anunciava l’Ajuntament, llavors governat per CDC i PSC, el passat mes d’octubre en una nota de premsa sobre l’acord a què van arribar amb la Generalitat segons el qual el consistori construirà l’edifici de la nova residència de gent gran i el govern català concertarà les places un cop estigui construïda. Però han passat els mesos, en queden cinc per al 2019 i la Plataforma d’Afectats per la Residència de Molins de Rei (PARM) es queixa: “encara no hem vist res”.

Això va afirmar el portaveu de la PARM, Joan Clos, al ple municipal de juliol, on la plataforma va anar a reclamar als polítics que es posin les piles sobre aquest projecte que porten mesos reivindicant amb accions de tota mena. Clos es volia adreçar a l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) per recordar-li: “Li vaig demanar si abans de marxar deixaria en marxa el projecte i em va prometre que sí”, va dir, tenint en compte que a les eleccions del maig del 2019 no es tornarà a presentar.

En nom de l’alcalde, ja que Casals va arribar a mig ple, va respondre el seu número 2, Ramon Sánchez. Va admetre que “els tempos de l’administració són els que són, totes les licitacions porten un temps i una anàlisi que no seran senzills”.

Sense compromís de dates

Miguel Zaragoza (PSC), que va participar en la reunió del mes d’octubre quan era al govern i ara és a l’oposició, va dir que quan es va emetre la nota de premsa assegurant que obriria el 2019 “ja vam pensar que l’alcalde era molt optimista, anava dient que en un mes la tindríem”. Sánchez va donar-li la raó i va admetre: “Potser aquella nota de premsa marcant-nos tant una data no va ser una bona idea”.

El mateix opina la presidenta de l’Àrea de Serveis a les Persones, Sílvia Guillén (ERC), que també va assistir en aquella reunió de l’octubre, llavors a l’oposició i ara al govern: “Jo no m’hagués atrevit a marcar un calendari perquè desconeixia, i desconec fins i tot ara que estic al govern, el temps que pot trigar una obra d’aquestes característiques”. Es va desmarcar del compromís que va prendre el govern sociovergent: “Em curo en salut i no m’atreveixo a dir una data”.

Però per Guillén que no prometi una data no vol dir que no estiguin “treballant el màxim possible per avançar en la construcció de la residència i perquè la Generalitat ens ajudi, ja que no és només responsabilitat de l’Ajuntament”. “No és a la velocitat que voldríeu, però anem avançant”, va resumir als membres de la PARM.

Una de les afectades per la falta de places de la residència va prendre la paraula per exposar la urgència de la situació: “La gent no pot esperar. Hi ha famílies que ho estan passant molt malament. N’hi ha que porten dos anys esperant una plaça. I lamentablement, molts van de l’hospital a la clínica, i de la clínica al cementiri mentre esperen una plaça a la residència”, va lamentar amb contundència.

Van demanar que concretin una data però el govern no va voler prendre un nou compromís. Guillén es va limitar a dir que no seria com els 43 anys que ha trigat el soterrament de les vies però Sánchez sí que va filar més prim: “No haurem d’esperar 10 anys més, serà el més ràpid possible”.

Demanen transparència en el model de gestió

Sánchez (al centre) i Guillén (dreta) van respondre a les preguntes de la PARM en el ple // Jordi Julià

Fins ara l’únic que s’ha fet és un estudi que han encarregat al Consorci Sanitari per ajudar a determinar el model de gestió i el finançament. De fet, és l’única partida per a la residència que constava al pressupost d’aquest 2018, i que com que era insuficient es va haver de suplir amb els romanents -els diners sobrants de l’any passat-. La PARM va anar al ple a denunciar que “els resultats d’aquest estudi ja es tenen, ja hi ha un projecte però no han informat de res als partits de l’oposició”.

“És una sorpresa que ja existeixi aquest estudi, no en sabíem res. Ens haurien hagut d’informar, a la reunió de l’octubre es va dir que qualsevol decisió la consensuaríem amb tots els partits de l’oposició”, va dir Zaragoza (PSC). Igual de sorpresa va quedar Ana Aroca, de Molins Camina (que agrupa Podemos i altres formacions): “L’última cosa que sabia era que havíem d’esbrinar si era possible encarregar aquest estudi al Consorci. Ara m’assabento que no només s’ha encarregat sinó que ja hi ha els resultats i tot”, va dir.

Pel que comenten sembla que no sigui possible l’opció de la gestió directa”, va dir Aroca, reclamant l’oportunitat que sigui públic i no per concessió. “Vam acordar que el model de gestió el decidiríem entre tots”, va recordar. Tant la PARM com l’oposició també van demanar que el pressupost del 2019 contempli prou diners per la construcció de la residència.

Segons Sánchez encara no havien ensenyat aquest informe perquè “abans volíem que els tècnics municipals valoressin si el projecte és viable”. En canvi, Guillén va dir que a partir de l’informe volien consensuar la proposta de model de gestió dins del govern a nivell intern al mes de juliol. I al setembre, reunir-se amb l’oposició per explicar tant el projecte del Consorci com el model de gestió que defensava el govern, i allà consensuar-ho amb tots els partits. També va assegurar que l’encàrrec de l’informe al Consorci no vol dir que encarreguin el projecte a ells, i que el model de gestió encara no està decidit.

De fet, Guillén va dir que l’existència d’aquest estudi és la mostra més clara que el govern està treballant en la residència. “Fins ara no teníem res, només paraules. Ara tenim un estudi que indica cap a on van els trets”. I aquests trets mostren que és un projecte costós, de vuit milions d’euros. “Suposarà un endeutament, i coses com aquestes no es poden decidir d’un dia per l’altre”, va advertir. Precisament va dir que el model de gestió i el finançament, juntament amb el conveni amb la Generalitat, seran els punts més complicats: “un cop estigui feta la licitació, construir-la serà el més senzill”.

[Volem seguir fent més notícies com aquesta. Si tu també ho vols, fes-te soci del diari. Necessitem el teu finançament.]

Recomanacions personalitzades