La Taula d’Habitatge es reactiva per combatre la bombolla del lloguer

L’òrgan on agents socials i implicats en els problemes de l’habitatge decideixen accions s’ha tornat a constituir després d’haver quedat paralitzat. La primera reunió de diagnosi ha mostrat que hi ha un nou problema: els alts preus dels lloguers.

El regidor d’Habitatge Asier Baiona, Joan Barrios del Patronat d’Habitatge, Antonio Hinojosa de la PAH i Abdelkammal Bolkaddid de la Comunitat Islàmica en les dinàmiques en grup de la Taula d’Habitatge // Jordi Julià

Va néixer el 2014, en plena crisi econòmica, quan es repetien els casos de persones que s’havien quedat sense feina i no podien pagar la hipoteca. El 2016, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) l’abandonava per “inoperància” i es va deixar de convocar. I ara, el 2018, s’ha reactivat. Però en aquest temps la situació ha canviat: ara el problema ja no són tant els casos d’impagaments d’hipoteques, sinó els lloguers a preus desorbitats que la gent no es pot permetre. Una bombolla que està afectant de ple Molins de Rei.

La Taula Local d’Habitatge s’ha reactivat dins el nou Consell per a la Cohesió Social i Territorial, el relleu del Consell de Seguiment de la Crisi que va crear la sociovergència per consensuar solucions amb entitats socials i econòmiques que ajudessin a sortir de la crisi. Ara dins el pacte de govern del tripartit independentista, la Taula Local d’Habitatge es torna a convocar dins aquest òrgan, deixant de funcionar de forma independent.

La PAH ha donat un vot de confiança tornant-hi a participar. Ho han fet a través de membres de Sant Vicenç, ja que la de Molins de Rei ja no té activitat. També hi participen entitats socials com la Creu Roja, d’altres d’implicades en la vivenda com és el Patronat Local de l’Habitatge, així com altres entitats com les associacions de veïns, la Comunitat Islàmica i l’Asssociació de Paraguaians.

Les immobiliàries no hi van

L’Ajuntament va convidar a les immobiliàries de Molins de Rei per intentar “cercar possibles solucions col·lectives” com a agents destacats en el sector de l’habitatge, segons el govern. Però no van participar en la primera trobada ni tampoc van excusar la seva assistència.

La primera reunió es va fer al juny i era per fer una primera diagnosi de la situació actual. Els problemes que es van detectar en aquesta primera reunió s’intentaran solucionar amb les accions proposades en les següents reunions convocades.

Els assistents a la Taula d’Habitatge es van repartir en grups per consensuar una diagnosi // Jordi Julià

Les entitats participants, juntament amb representants polítics i tècnics municipals, consensuaran un pla de xoc amb accions per fer-hi front. “Prendrem el compromís de tirar endavant el que acordem governi qui governi”, va prometre als assistents a la primera reunió el tècnic de participació de l’Ajuntament, Ramon Mora. A l’octubre faran un plenari i que acordarà un pla de treball fins al 2023.

Lloguers cars i sense oferta pública

Un gran consens en la primera reunió és que els preus del lloguer estan pujant massa i que falta habitatge públic de lloguer. És la conclusió a què arribaven tots els assistents, que es van repartir en tres grups independents per analitzar la situació actual.

Una empresa especialitzada en processos participatius va fer una recerca de dades sobre la situació de l’habitatge. Els tres grups que es van formar amb membres de les entitats, tècnics i polítics havia de decidir si les dades els semblaven correctes o no. Tots concloïen que ara els problemes s’han traslladat al lloguer.

Les dades també ho mostraven. Es va parlar d’un repunt dels desnonaments del lloguer. I segons els càlculs de l’oficina d’habitatge, en un any el lloguer ha pujat un 30% a Molins de Rei.

Entitats, tècnics municipals i representants polítics van participar en la primera reunió de la taula // Jordi Julià

Més pisos nous en un any que en els 10 anteriors

I d’altra banda, la nova febre constructora es nota a les xifres. En un any s’han construït més habitatges que en els 10 anys anteriors junts. En l’any 2017 s’han construït 111 nous habitatges privats a Molins de Rei, juntament amb la previsió de fer-ne 56 a les Guardioles de Protecció Oficial, tot i que són de venda i a preus molt lluny del que es pot considerar social i que són gairebé iguals que els del mercat lliure.

La diagnosi, en canvi, indicava que la majoria de l’habitatge que es construís al municipi hauria de ser per al lloguer i de mida petita. El regidor d’habitatge, Asier Baiona (CUP) va avançar que estan treballant amb la cooperativa Sostre Cívic perquè fàgin habitatge en règim de cessió d’ús a El Molí.

Per poder informar dels problemes relacionats amb la bombolla dels preus del lloguer a Molins de Rei necessitem que ens donis el teu suport i et facis soci del Viu Molins de Rei. Nosaltres podrem seguir fent periodisme lliure i tu rebràs avantatges i descomptes.

Recomanacions personalitzades