El positiu per testosterona de Marcos Ruiz queda anul·lat

Marcos Ruiz podrà tornar a competir en campionats d’halterofília ja que la prova on li van trobar nivells alts de testosterona es considera invàlida perquè no hi havia la prova B per contrastar-lo.

Marcos Ruiz durant una competició // Arxiu — Federació Espanyola d’Halterofília

Tot el seu entorn i la Federació Espanyola d’Halterofília estaven convençuts que hi havia d’haver un error. I finalment, el test antidopatge que va trobar nivells alts de testosterona en Marcos Ruiz ha quedat anul·lat. El seu entrenador, David Soria, ja va advertir a Viu Molins de Rei que era un resultat provisional, a l’espera de l’anàlisi de la prova B, un segon test que es fa al mateix temps que el primer, i que s’analitza en el cas que hi hagi hagut un positiu per assegurar-se que no hi havia errors en la primera prova.

I finalment, aquesta segona mostra no s’ha pogut analitzar. Seguint el protocol, la Federació Internacional d’Halterofília va sol·licitar a l’agència antidopatge dels Estats Units (USADA) que obrís la prova B. Però el laboratori de la USADA “va respondre que la prova B ja no estava disponible i per tant l’anàlisi no es va poder realitzar”, ha explicat la Federació Espanyola d’Halterofília.

La Federació Internacional ha considerat que això suposa un incompliment del reglament, ja que perquè un test sigui vàlid s’han de poder contrastar les dues proves. Per aquest motiu, ha considerat nul aquest test antidopatge. La Federació Internacional ha conclòs que Ruiz no és culpable de dopatge i ha aixecat la suspensió que tenia sobre ell des que es va produir el positiu.

Per tant, Marcos Ruiz ja pot tornar a competir en qualsevol campionat nacional i internacional. També podrà tornar a entrenar a la residència Blume de Madrid, d’on va ser apartat provisionalment en conèixer-se el positiu. Des de llavors, ha estat entrenant a Molins de Rei.

Suport de la Federació

“La Federació Espanyola d’Halterofília ha cregut en la presumpció d’innocència de Marcos Ruiz des del moment que ens va arribar la primera notificació”, assegura aquest organisme en un comunicat

També carreguen contra l’agència antidopatge americana: “No entenem com un laboratori com la USADA, amb reconeixement internacional, pot arribar a cometre greus errors com aquest que poden acabar amb la imatge i la carrera d’un esportista”.

Diuen que s'”alegren” de la decisió de la Federació Internacional d’anul·lar el test i han anunciat que “tornarà a formar part de l’equip nacional”. A l’agost ja podrà anar amb la selecció espanyola a concentrar-se per al mundial del novembre.

Recomanacions personalitzades