Un test antidopatge troba nivells alts de testosterona en Marcos Ruiz

El campió d’Europa d’halterofília sub-23 veí de Molins de Rei ha estat suspès provisionalment després que un test hagi trobat nivells de testosterona superiors als normals. El seu entrenador assegura que es va oferir voluntari i que en aquell moment estava lesionat i no competia. El resultat és provisional a l’espera de la segona prova.

Marcos Ruiz // Arxiu — Jose Polo

La sospita del dopatge ha caigut sobre Marcos Ruiz, la jove promesa de l’halterofília de Molins de Rei i que va quedar vuitè al mundial de l’any passat. El resultat inicial d’un control antidopatge ha estat que la seva sang tenia nivells de testosterona superior al normal. És un resultat provisional, a l’espera que es faci l’anàlisi d’una segona mostra que li van prendre el mateix dia, i que permet descartar errors en l’anàlisi.

Aquest test li van fer el 18 de novembre del 2017, quan Marcos Ruiz era a Las Vegas (Estats Units), en una concentració prèvia al campionat del món que es disputava a Anaheim i on Ruiz no només va quedar vuitè sinó que va batre tres rècords d’Espanya assolint marques que portaven 10 anys vigents.

“Quan li van fer el control, el Marcos no competia perquè estava lesionat”, assegura a Viu Molins de Rei l’entrenador de Marcos Ruiz, David Soria. Relata que feia uns dies que estava en observació després de tenir un accident en què li van caure 178 quilos al cap. “Van demanar voluntaris per passar un control i ell s’hi va oferir”, explica Soria, que assegura que el mateix president de la Federació Espanyola d’Halterofília (FEH) va poder-ho constatar.

L’entrenador està convençut que Ruiz no és culpable. Com que la testosterona, que forma part dels productes habituals del dopatge, es troba naturalment en el cos, creu que pot tractar-se d’una concentració superior al normal per causes naturals. “Està només una mica per sobre de l’habitual”, indica. A més, diu que Ruiz va donar negatiu en un test fet abans del campionat d’Espanya i a la final del del món i també va donar negatiu. Al mateix temps, confia que es pugui tractar d’un error del laboratori i que el segon control doni negatiu.

En la mateixa línia apunta la Federació Espanyola, que demana que es mantingui la presumpció d’innocència. El president de la Federació, Constantino Iglesias, està “descol·locat” i “desolat”, segons el diari AS. L’entorn de Ruiz ha rebut el suport tant de la Federació Espanyola com de l’equip nacional. La notícia ha sorprès a molts perquè l’esportista molinenc sempre s’ha mostrat contrari al dopatge: “sempre ho ha despreciat i hi ha lluitat en contra”, diu l’entrenador, recordant que li havien fet 18 proves fins ara i totes eren negatives.

El resultat ha fet que la Federació Internacional d’Halterofília l’hagi suspès de tot tipus de competició. Provisionalment, no pot competir enlloc, ni tan sols a campionats a nivell català. El Consejo Superior de Deportes també l’ha apartat de la residència Blume de Madrid on entrenava i de moment ha tornat a entrenar a Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades