Els exalcaldes Antònia Castellana i Josep Janés animen a votar l’1-O per “defensar la democràcia”

Els dos alcaldes que més vots han obtingut en democràcia a Molins de Rei, Antònia Castellana, del PSUC i Josep Janés, d’Iniciativa i Esquerra, juntament amb l’actual cap de llista de la CUP, Roger Castillo, van defensar el vot pel ‘Sí’ l’1 d’octubre per “construir un país des de baix”.

Els exalcaldes Josep Janés i Antònia Castellana i el cap de llista de la CUP Roger Castillo van defensar el Sí en un acte dimarts passat // Jordi Julià

Els exalcaldes Josep Janés i Antònia Castellana i el cap de llista de la CUP Roger Castillo van defensar el Sí en un acte dimarts passat // Jordi Julià

“Rectifico públicament, ens vam equivocar”. Així es va expressar Antònia Castellana, recordant els anys de la Transició, el moment que ella va ser escollida alcaldessa de Molins de Rei, la primera de la democràcia, com a cap de llista del PSUC. L’error, segons ella, va ser confiar en la Constitució del 1978: “Vam ser temorencs, vam acceptar massa coses. Ja se la poden quedar aquesta Constitució que només ha servit per donar-nos pel sac. Ha arribat el moment de dir prou i autogovernar-nos”.

Castellana creu que el moment actual té molts paral·lelismes amb els anys 70: “Lluitàvem per la llibertat, l’amnistia i l’estatut d’autonomia com a pas previ per exercir el dret a l’autodeterminació, però aquest mai va acabar arribant”. També lamenta que les actuacions policials i judicials de les darreres setmanes li recorden a la repressió del moviment estudiantil que ella va viure: “Em recorda a quan ens treien la cavalleria, amb aquelles llambordes i aquelles ferradures”.

Ho deia en un acte organitzat per la plataforma República des de Baix el passat dimarts 26 de setembre davant de l’Associació de Veïns del Barri del Canal. 170 persones van escoltar-los a les cadires que van posar o drets, entre ells regidors d’ERC i la CUP. Cal sumar-hi les persones que ho escoltaven des de les terrasses dels bars, entre ells membres de Molins Camina (Podemos i altres formacions).

L'acte de 'República des de Baix' va aplegar 170 persones al barri del Canal // Jordi JuliàL'acte de 'República des de Baix' va aplegar 170 persones al barri del Canal // Jordi Julià

L’acte de ‘República des de Baix’ va aplegar 170 persones al barri del Canal // Jordi Julià

Castellana va animar a participar en l’1-O “perquè en democràcia votant és com la gent triem”. Ella va obtenir més del 40% de vot el 1979 i el 1983, només superada per Josep Janés, que amb Iniciativa i Esquerra (IiE) va posicionar-se el 1995 com l’únic alcalde que ha obtingut majoria absoluta. I Janés era al costat de Castellana per donar suport a l’1-O.

“Animo a votar per la democràcia”, va defensar Janés, que darrerament ja s’ha posicionat a favor de la independència i col·labora amb l’ANC. I és que per ell, tots els arguments que es podien donar a favor o en contra han saltat pels aires amb l’actuació policial dels darrers dies.

Tot i això, també va argumentar que cal votar ‘Sí’ perquè “no pot ser que milions d’euros surtin de les rendes del treball de la població catalana i vagin a parar a les butxaques de 400 famílies que s’han apoderat de l’estat espanyol”. Alhora, creu que es podrien millorar les condicions socials, i que es deixin de fer “autovies que no porten cotxes i trens que no van enlloc mentre es retalla l’estat del benestar”.

El país que s’ha de construir, segons Castellana, ha de ser “sense exèrcit, on les fronteres no siguin injustes com ara que la Mediterrània és una fossa comuna i amb igualtat de dones i homes”. També diu que es farà complir la Constitució en relació al dret del treball i la vivenda: “per a això no respecten la Constitució, només  per la sagrada unitat d’Espanya”.

Amb ells, Roger Castillo, el cap de llista de la CUP de Molins de Rei en les últimes eleccions, tot i que ha renunciat com a regidor. Per ell, el motiu per anar a votar és que “és vinculant: el resultat que surti s’aplicarà malgrat la repressió que pugui fer l’estat espanyol”.

Aquesta repressió ha fet “posar el focus en la llibertat d’expressió, en un estat que no permet desenvolupar-nos com a poble però sobretot com a classe treballadora”. Es podrà, segons Castillo, “conquerir sobiranies pendents”. Per exemple, l’energètica, l’educació o el model de sanitat. “Qualsevol persona d’esquerres i que vulgui un futur digne té una oportunitat per construir una república amb paràmetres socials que permetin trencar amb el règim del 78”, va assegurar.

Recomanacions personalitzades