L’aplec de Santa Creu incorpora gegants, cant coral, danses i percussió

Per primer cop des que es va recuperar fa set anys, aquest dissabte la pujada a l’ermita de Santa Creu d’Olorda tindrà els gegants de Molins de Rei i Sant Feliu, els esbarts dansaires de Molins de Rei i Sarrià, grups de percussió, cant coral,  pujada ciclista i música de sardanes en directe.

L'alcalde i diversos molinencs ballant sardanes a Santa Creu d'Olorda // Ajuntament de Molins de Rei

Fins ara l’aplec només incloïa sardanes amb música gravada i una missa // Arxiu – Ajuntament

La pujada a Santa Creu d’Olorda tindrà aquest dissabte 16 de setembre un caràcter més transversal que altres anys. El 2010 es va recuperar aquest acte que es va iniciar fa un segle, amb l’inici dels moviments excursionistes, i que va arribar a tenir molta popularitat entre la gent de Molins de Rei. De fet, la pujada anual pot explicar bona part de l’afecte emocional que senten molts molinencs per aquest indret i que ha dut a reclamar-ne el terme municipal, que pertany a Barcelona.

Els últims set anys tenia un caire molt tradicional, incloent una missa a dins l’ermita i últimament també una ballada de sardanes amb música gravada. Des del mes d’abril passat l’edifici obre tots els dissabtes, després de l’acord perquè el bisbat de Barcelona cedeixi la gestió al mossèn de Molins de Rei, mentre la reclamació del terme municipal no obté resultats.

Coincidint amb aquest impuls en l’obertura de l’ermita, s’ha constituït per primer cop una Comissió Organitzadora de l’Aplec. De fet, se li ha passat a dir ‘aplec’, recordant els que es feien els dilluns de Pasqua del 1920 al 1976, quan les famílies pujaven per dinar-hi. Ara es fa al voltant del 14 de setembre, dia de l’Exaltació de la Santa Creu.

Cartell de l'Aplec 2017 // Comissió Organitzadora de l'Aplec

Cartell de l’Aplec 2017 // Comissió Organitzadora de l’Aplec

El programa, amb entitats de tres pobles

Entitats de Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat i Sarrià (Barcelona), els tres municipis que hi estan vinculats, confluiran en la trobada d’aquest any. Començarà a les 9 a la plaça de l’Ajuntament de Molins de Rei. El Centre Excursionista de Molins de Rei (CEM) i altres grups de caminades organitzen una caminada popular, i el Club Ciclista, una bicicletada.

D’11 a 12 es farà la missa dins l’ermita. A les 12:05, la coral Les Veus del Dilluns, que s’allotja a la Federació Obrera de Molins de Rei, farà una actuació acompanyada del saxofonista Jesus Rubio.

La Colla Gegantera de l’ACF de Sant Feliu de Llobregat i la de Molins de Rei faran una ballada a continuació, a les 12:15. I a les 12:45 arribarà la mostra de balls tradicionals a càrrec de l’Esbart Dansaire de Molins de Rei. El de Sarrià ho farà a les 16h.

Els grups de percussió seran tres: el d’El Cuc (13:30), el dels Diables de l’Agrupa (15:15) i Baketomba (16:00). Entremig, de 14 a 15:15, està previst el ‘dinar de germanor’, tot i que cadascú s’ha de portar el seu.

La ballada de sardandes tancarà l’acte, de 16:30 a 18 hores. Per primer cop en els últims anys serà en directe, a càrrec de la Cobla Ciutat de les Roses, de Sant Feliu de Llobregat.

Recomanacions personalitzades