Els adolescents de Molins de Rei actuen de manera més saludable que la mitjana de Barcelona

Una enquesta entre alumnes de 4t d’ESO mostra que els joves molinencs tenen hàbits de salut lleugerament millors que la mitjana de la província. Tabac, alcohol i ús de pantalles són els punts a millorar.

Els professors estan satisfets amb l'aïllament quan no s'obren les finestres // Jordi Julià

Una aula amb alumnes de l’institut Lluís de Requesens // Arxiu — Jordi Julià

Els hàbits de salut dels estudiants de 4t d’ESO de Molins de Rei estan una mica per sobre que la mitjana de Barcelona, tot i que encara hi ha marge de millora. És la conclusió a què ha arribat la primera Enquesta dHàbits de Salut, que la Diputació de Barcelona està fent a 8.000 alumnes de 41 municipis de la província. Entre ells, n’hi ha 206 de Molins de Rei, dels instituts Lluís de Requesens i Bernat el Ferrer i el Col·legi Manyanet.

Tot i que, segons la Diputació, és una enquesta en termes generals, es pot afirmar que els hàbits són una mica millors que la mitjana en aspectes com l’activitat física i l’oci nocturn. Els joves de Molins de Rei també tenen millor comportament pel que fa al consum de begudes ensucrades i tenen millors coneixements en salut sexual i afectiva.

Pantalles, tabac i alcohol, punts a millorar

En canvi, hi ha aspectes que s’han de millorar: l’ús de les pantalles d’aparells electrònics i xarxes socials, els hàbits de consum de tabac i les creences relacionades amb el consum d’alcohol.

Xavi Paz i Laura Martínez van presentar els resultats de l'enquesta a Molins de Rei // Ajuntament de Molins de Rei

El regidor de Sanitat, Xavi Paz; la diputada de Salut Pública de la Diputació, Laura Martínez; i el tècnic de Salut Pública de la Diputació, Jesús Olván, van presentar els resultats de l’enquesta // Ajuntament de Molins de Rei

Aquests resultats serviran per “prioritzar les polítiques i programes en salut, especialment en l’àmbit de prevenció i promoció de la salut”, va afirmar el regidor de Sanitat, Xavi Paz (PSC), a la presentació dels resultats. Paz considera que es complementa així el Pla de Salut acabat d’aprovar i que contemplava aquesta mateixa enquesta com una eina per planificar les polítiques de salut pública.

El també tinent d’alcalde va dir que gràcies a les conclusions de l’estudi es podran millorar els programes que ja s’estan fent i se’ls podrà donar un enfocament “més pràctic i participat pels joves”. També va recordar que cal un enfocament transversal de la salut, amb accions que incloguin, per exemple, la millora de la qualitat de l’aire o la promoció de l’activitat física.

La importància d’aquesta enquesta és, segons la Diputació, que pregunta sobre totes les dimensions de les conductes relacionades amb la salut. La diputada de Salut Pública i Consum d’aquesta institució, Laura Martínez, va recordar la importància dels condicionants socials pel que fa a la salut: “És més important el codi postal que el codi genètic”, va assegurar.

Recomanacions personalitzades