L’Ajuntament rebutja una moció en solidaritat amb dos multats per la Llei Mordassa

Tombada una proposta de l’Assemblea Antirepressiva de Molins de Rei amb els vots contraris de CDC i PSC; l’abstenció d’ERC i els vots a favor de la CUP, Iniciativa-MES, Molins Camina i el regidor no adscrit. 

Imatge d’arxiu d’una manifestació contra la Llei Mordassa a Molins de Rei // Jose Polo

La CUP i Molins Camina van entrar una moció feta per l’Assemblea Antirepressiva de Molins de Rei durant el passat ple municipal que, principalment, mostrava solidaritat amb dues persones multades amb 800 euros mitjançant la Llei Mordassa – rebutjada i titllada de “franquista” pel mateix Ajuntament al desembre del 2014 – que formaven part de les contramanifestacions a les mobilitzacions en contra del centre de culte de la Comunitat Islàmica de Molins de Rei al carrer Sant Sebastià realitzades durant el passat mes de setembre.

La moció, que estava recolzada per diferents col·lectius com La Barrina, l’Ateneu La Filosa o l’Espai Autogestionat Mallolis entre altres, demanava que l’Ajuntament instés a la Generalitat a la “retirada de les multes”. Unes sancions que es van imposar sense que les persones fossin “identificades” per la policia.

A més, també volia que el consistori reconegués “mala gestió” en la instal·lació del centre del culte, la retirada de la reglamentació municipal específica per a centres de culte, la no utilització de la Guàrdia Urbana per “perseguir” ciutadans i la “no autorització” d’actes que atemptin contra els Drets Humans. A més, el text de la moció de l’Assemblea Antirepressiva també denunciava algunes agressions patides durant les manifestacions del mes de setembre.

Els partits del govern municipal, CDC i PSC, van votar en contra. Per la seva banda, ERC va optar per l’abstenció i la CUP, Molins Camina, Iniciciativa-MES i el regidor no adscrit i abans a Ciutadans, Francisco García, van votar a favor. Per tant, la moció no va ser aprovada.

Una membre de l’Assemblea Antirepressiva va intervenir després de la votació per recordar que la moció demanava “solidaritat amb les persones multades i agredides”. A més, va titllar la decisió de no aprovar la proposta de “racista”.

Debat sobre el Centre de Culte i la Guàrdia Urbana

Durant el debat l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), va defensar les polítiques de la sociovergència sobre el centre de culte i va assegurar que la Guàrdia Urbana de Molins de Rei “no és repressiva”. En aquest sentit, ERC, que no va votar a favor de la moció, va denunciar un “excés de zel” per part de la policia municipal. “Tenim un problema amb la Guàrdia Urbana, hi ha moltes queixes”, va advertir el regidor republicà Eduard Suàrez. ERC va argumentar la seva abstenció assegurant que no podia “subscriure el text tal com està redactat” tot i mostrar “solidaritat i suport” amb les dues persones multades. 

Tots els partits de l’oposició que van intervenir, els que van votar a favor de la moció i els que no, van criticar la gestió de l’obertura del centre de culte de la Comunitat Islàmica. La CUP la va titllar de “discriminatòria”. ERC va dir que s’ha generat un “problema de convivència” i que el govern “no ha mediat”. I responent a una intervenció de Casals on assegurava que l’Ajuntament l’únic que feia era fer complir la llei – una normativa que el mateix govern va canviar amb la majoria de l’oposició en contra – Molins Camina va preguntar: “¿Si està per fer complir la llei per què no hi ha centre de culte?”. Iniciativa-MES va votar a favor de la moció però no va demanar el torn de paraula per argumentar la seva decisió, com tampoc ho va fer el PSC, que va votar en contra.

 

 

Recomanacions personalitzades