80 veïns es manifesten contra el centre de culte de la Comunitat Islàmica

Una vuitantena de persones han protestat en contra de la instal·lació d’un oratori musulmà al carrer Sant Sebastià. La marxa, formada per veïns dels carrers propers al futur oratori, ha acabat amb enfrontaments amb persones contràries a la protesta.

La manifestació ha sortit de davant de l'espai on hi haurà la mesquita // Jordi Julià

La manifestació ha sortit de davant de l’espai on hi haurà la mesquita // Jordi Julià

Amb el lema “No volem cap centre de culte”, al voltant de vuitanta persones van anar divendres 2 de setembre a la tarda des de davant del local del carrer Sant Sebastià que ha d’acollir un centre de culte de la Comunitat Islàmica fins a la plaça de l’Ajuntament. Eren veïns dels carrers propers a aquest local, contraris a la instal·lació d’un oratori en aquesta zona, a cavall dels barris de les Conserves i la Riera Bonet, darrere la carretera.

La majoria de la protesta va transcórrer pacíficament, només amb el so dels xiulets que portaven molts dels manifestants (de totes les edats, inclosos gent gran i fins i tot nens) i la crida del lema de la manifestació, davant la sorpresa de molts veïns.Tot i això, en arribar a la plaça de l’Ajuntament hi va haver moments de tensió amb diverses persones contràries a la protesta, que acusaven els manifestants de racistes o feixistes.

Davant l'ajuntament partidaris i detractors de la mesquita es van enfrontar davant l'ajuntament // Jordi Julià

Davant l’ajuntament partidaris i detractors del centre de culte es van enfrontar davant l’ajuntament // Jordi Julià

La plaça va acabar dividida en dos grups // Jordi Julià

La policia va acabar separant els dos grups // Jordi Julià

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van haver d’interposar-se diverses vegades entre uns i altres per evitar enfrontaments, que per moments van arribar a les mans. Una de les contràries a la marxa va rebre un cop de puny a la cara i va patir com intentaven trencar-li la càmera de fotos. Al final, uns i altres es van acabar dividint en dos grups, alternant els crits de “no volem cap centre cultural” els uns i “no volem racistes a Molins” els altres. Al cap de poc, la marxa es va dissoldre tota sola.

Un altre moment de tensió es va viure al principi, al carrer Sant Sebastià, ja que la concentració no havia estat comunicada oficialment i els Mossos d’Esquadra els van informar que era il·legal. Tot i que en un primer moment l’anunci va generar tensió entre alguns manifestants, la solució aportada per la policia va calmar els ànims: anar en grups de menys de 20 persones (els que marca la llei que es considera manifestació), no ocupar la calçada i no enganxar cartells en llocs no habilitats.

Els manifestants s'havien de repartir en petits grups perquè la manifestació no s'havia notificat // Jordi Julià

Els manifestants s’havien de repartir en petits grups perquè la manifestació no s’havia notificat // Jordi Julià

Poc abans, al mateix carrer Sant Sebastià, també es va viure un altre incident quan una persona va fer una foto de la concentració amb el mòbil i alguns d’ells l’hi van recriminar. En aquest cas també va haver d’intervenir la Guàrdia Urbana, que li va fer esborrar la foto.

Les queixes

Aquesta protesta es va gestar pocs dies abans, de manera espontània entre alguns veïns, no només del mateix bloc on hi ha el local, sinó també d’altres edificis del mateix carrer i de vies properes com avinguda Barcelona, Amadeu Vives, Juli Garreta o Riera Bonet.

Ja s’han mobilitzat recollint firmes i creant una pàgina de protesta al Facebook que actualment té 57 seguidors. Tot i això, no tenen portaveu i els motius que explica cadascú poden ser la manera com s’ha tramitat (a l’estiu i sense consultar-ho abans amb els veïns), que el local és massa petit o que és un carrer massa estret per tot el moviment que creuen que comportarà, per exemple.

Durant la manifestació, van anar penjant cartells en què asseguraven rebutjar “la creació de qualsevol centre de culte” independentment de la religió, denunciaven que l’Ajuntament no els ha demanat l’opinió i criticaven la manera com s’ha tramitat, durant les vacances.

Recomanacions personalitzades