La sociovergència tomba una moció de suport als afectats per les clàusules sòl

El govern municipal format per CDC i PSC argumenta que el text està redactat perquè “el govern hi voti en contra”. 

Imatge del Ple Municipal amb regidors de l’oposició amb la samarreta de la PAH // Jordi Julià

Curiosa fotografia la de l’últim ple municipal. Tots els regidors de l’oposició excepte el no adscrit vestits amb samarretes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), mentre que el govern municipal (CDC i PSC) anava amb la seva indumentària habitual. El motiu és que la PAH de Molins de Rei va presentar una moció a favor dels afectats per les clàusules sòl, que va ser tombada pel vot contrari de la sociovergència. La resta de regidors, el no adscrit inclòs, van votar-hi a favor.

La moció, consensuada entre la PAH, la CUP, ERC, Molins Camina i Iniciativa-MES, va demanar, entre altres coses, que l’Ajuntament de Molins de Rei assessori els afectats per les clàusules sòl i, a més, signi un conveni amb el Col·legi d’Advocats. També apostava perquè el consistori faci una mostra de rebuig al decret pactat entre el PP, PSOE i Ciutadans perquè “manté una posició subordinada dels afectats envers les entitats financeres” i perquè s’organitzi una campanya institucional d’informació sobre el procés de reclamació.

CDC va argumenar el seu vot contrari indicant que la moció demana coses que “l’Ajuntament no té capacitat de fer”, segons la regidora de Consum, Carme Madorell. “No sabem el cost de les accions que concreten i, a més, algunes no són competència de l’Ajuntament”, va assegurar. “Tal i com està escrita no la podem subscriure”, va sentenciar. “No estem demanant res que no es faci en altres Ajuntaments”, va replicar Sílvia Guillén, d’ERC. Madorell també va explicar que alguns serveis que demana la moció, com la cessió d’espais o el primer assessorament, ja es presten actualment. Tanmateix, va valorar de forma positiva estudiar signar un conveni amb el Col·legi d’Advocats.

Per la seva banda, el PSC va denunciar que es tracta d’una moció feta perquè “el govern hi voti en contra”, en paraules del regidor d’Habitatge, Pep Puiggarí. “És una moció d’oportunitat política perquè es demanen coses que l’Ajuntament ja fa actualment”, va afegir. “El primer assessorament es fa, a tothom, des del 2013”, va exemplificar. El punt de desacord rau en què el govern municipal no està disposat a costejar els costos dels processos a tothom una vegada s’ha fet aquest primer assessorament i només vol ajudar les persones amb pocs recursos. A més, el portaveu socialista a l’Ajuntament de Molins de Rei, Xavi Paz, va defensar l’acord del PSOE amb el PP i Cs sobre les clàusules sòl. “Pactem per aconseguir avantatges pels ciutadans d’aquest país en un tema sensible”, va indicar. “L’acord obliga a que totes les entitats financeres facilitin obrir un procés als seus clients per tornar els diners, cosa que fins ara no estaven obligades”, va assegurar per defensar el pacte. “Les entitats estaran obligades a pagar tots els diners als afectats, sense quitances i amb un procés gratuït”, va afegir. “La situació està millor ara que fa quatre mesos”, va concloure.

Les explicacions del govern no satisfan a la PAH 

Representants de la PAH Molins de Rei intervenint al ple municipal // Jordi Julià

Les explicacions del PSC i CDC no satisfan la PAH

Després de les intervencions dels partits polítics, la PAH va manifestar que lamentava la no aprovació a la moció. Al mateix temps, també va deixar clar que les explicacions del govern municipal no eren suficients. “El decret aprovat pel PP i els grups que li donen suport és un decret que no millora la situació de les famílies”, va argumentar un portaveu de la plataforma. “El que hi ha hagut és una sentència clara del Tribunal de la Unió Europea que diu taxativament que les clàusules sòl són nul·les, que són una estafa i que s’han de tornar els diners a tothom”, va explicar. Davant d’aquesta situació, el govern espanyol “surt per mirar de facilitar el màxim les coses als bancs perquè això els afecti el menys possible”.

La PAH vol mesures concretes

D’altra banda, el regidor d’Habitatge de l’Ajuntament va tornar a mostrar el seu desacord amb que la PAH hagi decidit abandonar la Taula Local de l’Habitatge. “Crec que els perjudica més que els beneficia, però és la seva decisió i ho respecto”, va assegurar Puiggarí. La PAH va tornar a explicar els motius de la seva marxa: “La sensació que tenim és que les mocions que dicten mesures concretes no es realitzen, aquí comencen els problemes”, van argumentar. “Un exemple és la moció sobre les sancions a les entitats bancàries amb pisos buits, es va aprovar i no s’ha resolt res en concret”, van afegir. “No estem als llocs per fer bonic o perquè alguns es puguin fer un rentat de cara”, van sentenciar mateix temps que es van mostrar “disposats” a tornar a qualsevol espai de participació sempre que sigui “efectiu”.

Recomanacions personalitzades