Molins de Rei sancionarà les entitats bancàries amb pisos buits

S’aprova per unanimitat la moció de la PAH a favor de sancionar els bancs amb pisos buits. Representants de la plataforma de Molins de Rei i altres pobles de la comarca tenyeixen de verd el ple municipal i demanen que les promeses es converteixin en accions concretes.

Un dels activistes de la PAH amb les seves pancartes // Jose Polo

Un dels activistes de la PAH amb les seves pancartes // Jose Polo

La societat civil organitzada reclamant al poder polític que vetlli pels interessos dels més necessitats. Així va començar el passat ple municipal del mes gener, que va comptar amb la nombrosa presència de membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Molins de Rei i d’altres pobles de la comarca, tots vestits de verd amb pancartes i cartells reivindicatius. El motiu era una moció proposada per la plataforma i entrada al ple gràcies a la CUP, Iniciativa per Molins de Rei i Esquerres per Molins de Rei. Es reclamava que l’Ajuntament sancionés a les entitats bancàries amb pisos buits i, hipocresia o convicció, fins i tot la dreta i va votar-hi a favor. La proposta va sortir aprovada per unanimitat. Era la mateixa moció que també es va aprovar a diversos municipis de Catalunya.

Magda Ferrer, membre de la PAH a Molins de Rei, va agafar la paraula durant el ple per demanar als grups municipals que “les seves promeses es vagin convertint en accions concretes i visibles”. “Des de la PAH estarem vigilants per tal que així sigui”, va assegurar. Ferrer, afectada en primera persona en una història que va ser recollida per Viu Molins de Rei, va cloure la seva intervenció al crit de “Sí que es pot”. Tots els companys activistes la van acompanyar en el seu crit instants després.

La PAH va estar més present que mai al ple municipal // Jose Polo

La PAH va estar més present que mai al ple municipal // Jose Polo

Unanimitat 

La regidora d’Habitatge, Anna Cantudo (PSC), va donar-li les gràcies a la PAH per presentar aquesta moció perquè, segons ella, això significa que “es va en la mateixa línia que aquesta regidoria”. “Les petites accions van sumant fins que finalment fem alguna de grossa”, va afegir Cantudo qui va matisar que la prioritat del govern municipal és que “els pisos buits deixin de estar-ho” abans de recordar les tasques municipals que ja estan funcionant, com el servei de mediació en col·laboració amb Càritas.

Emilio Ramos, l’únic regidor del PP al municipi, també va votar a favor. “Als bancs no se’ls recomana, se’ls ordena”, va afirmar Ramos qui va titllar la situació de “robatori”. El popular va acabar de sorprendre al dir que ell també és “un afectat” ja que, segons va explicar, no té pis. “Em poden dir el que sigui del meu partit però el partit és el partit i l’Emilio és l’Emilio”, va cloure la seva intervenció.

Mercè Ferrer, regidora d’Iniciativa per Molins de Rei, va començar el seu discurs agraint als membres de la PAH la seva presència a la sala. “Gràcies per la feina feta”, va afirmar Ferrer abans d’encoratjar al col·lectiu a seguir treballant. Després, la regidora va fer un enumeració de les accions del seu partit a favor de l’habitatge digne.

Àlex Maymó, de la CUP, va afirmar que sense la “mobilització popular” i la “desobediència” no es pot anar de “de victòria en victòria fins la victòria final”. Maymó va fer un anàlisi de la situació del dret a l’habitatge recordant que “només la PAH ha aturat desnonaments”. “Els responsables no són els bancs, són els governs que han fet unes legislacions que permeten que els bancs actuïn d’aquesta manera”, va assegurar.

Sílvia Guillén, d’Esquerres per Molins de Rei, va tancar el punt demanant que la moció es transformi “en accions concretes” per fer front a la greu situació actual. CiU no va utilitzar el seu torn de paraula tot i que l’alcalde, Joan Ramon Casals, va ressaltar la “unanimitat” que hi ha al voltant d’aquest tema a Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades