Carles Puigdemont inaugura el nou institut Lluís de Requesens

Un mes i mig després de l’inici de les classes, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha inaugurat el nou edifici de l’institut Lluís de Requesens. L’acte ha servit perquè es posessin mobles nous als llocs on es feia la visita.

Puigdemont va destapar la placa inaugural // Jordi Julià

Puigdemont va destapar la placa inaugural // Jordi Julià

El nou institut Lluís de Requesens al barri del Canal ja s’ha inaugurat oficialment. Tot i que a principis de setembre ja s’hi van fer exàmens i des del 12 de setembre ja s’hi fan classes regulars, no s’havia fet la inauguració oficial més enllà de la visita del govern municipal a l’inici del curs. Han calgut gairebé dos mesos perquè la Generalitat organitzés l’acte oficial d’obertura.

L’estrella de l’acte va ser Carles Puigdemont, que inaugurava el seu primer institut des que va ser investit president de la Generalitat al gener. L’acompanyava la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, juntament amb una nombrosa comitiva d’autoritats locals i nacionals. Representaven Molins de Rei l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), i el primer tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Xavi Paz (PSC). Tots els regidors convergents tret de Marcel Marín hi van anar, mentre que del PSC només hi havia Paz i Jessica Revestido. L’únic partit de l’oposició que hi va anar va ser ERC. També hi havia l’alcalde del Papiol, Joan Borràs (ERC), ja que els joves papiolencs vénen a l’institut molinenc.

La comitiva va fer una ruta per diverses aules // Jordi Julià

La comitiva va fer una ruta per diverses aules // Jordi Julià

La comitiva va visitar algunes aules mentre feien classes. Una d’elles era una de les dues aules de tecnologia. Quan va començar el curs havia d’aprofitar els mobles del vell institut mentre que l’altra havia de fer servir mobles d’aules normals perquè no n’hi havia d’específics. Coincidint amb la inauguració, Ensenyament ha enviat mobles nous per l’aula que el president va visitar.

Un cas semblant va passar amb la biblioteca, on Puigdemont va escriure al llibre d’honor. Quan va obrir l’institut, l’espai era un magatzem ple de caixes i, tot i que el dia de l’acte aparentava estar en funcionament, no obrirà fins la setmana que ve. Just abans de la visita també es va col·locar un quadre de Sento Masià al vestíbul d’entrada o es van pintar les parets.

Puigdemont va escriure al llibre d'honor de l'institut // Jordi Julià

Puigdemont va escriure al llibre d’honor de l’institut // Jordi Julià

A l’hora dels parlaments, Puigdemont va recordar l’“esforç colossal” que ha suposat per la Generalitat fer un institut com aquest ja que “es deia de fer un nou equipament en moments que no se’n feien” i per això calia “triar molt bé quins es feien”. També va destacar el “factor multiplicador” de les inversions en educació, a la qual es va referir com “el petroli del país”.

L’alcalde, Joan Ramon Casals, va agrair l’esforç de la Generalitat posant-la com exemple de la “col·laboració entre administracions” en contraposició amb el poc diàleg del govern espanyol sobre l’estació de Renfe. També va aprofitar la presència del president per lluir múscul i recordar-li els “excel·lents resultats acadèmics i el lideratge de Molins de Rei en reducció d’atur i en supervivència d’empreses” i per encoratjar-lo en el procés independentista: “ens tindràs al teu costat, seguirem el teu camí”, va dir.

Les autoritats es van reunir al poliesportiu. De dreta a esquerra: el president Carles Puigdemont, l'alcalde Joan Ramon Casals, la consellera Meritxell Ruiz, l'alcalde del Papiol Joan Borràs, el tinent d'alcalde Xavi Paz // Jordi Julià

Les autoritats es van reunir al poliesportiu. De dreta a esquerra: el president Carles Puigdemont; l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals; la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, l’alcalde del Papiol, Joan Borràs; i el primer tinent d’alcalde i regidor d’Educació de Molins de Rei, Xavi Paz // Jordi Julià

La directora de l’institut, Francina González, també va reclamar que “s’aposti per l’educació” en la configuració del nou país. Va agrair la inversió rebuda, tot i aprofitar per demanar més recursos per l’ensenyament, i va recordar l’esforç dels docents per posar l’institut en marxa a temps, qualificant l’inici de curs de “malson”. També va destacar que ara “es tenen en compte les necessitats educatives a l’hora de fer els edificis” tot i recordar  que el més important és quina feina es fa dins.

Diversos alumnes van recitar diferents poemes al vestíbul mentre que els parlaments, que es van fer al poliesportiu, es van alternar amb actuacions d’alumnes que també van a l’escola de música.

Els professors estan més satisfets

Els professors estan satisfets amb l'aïllament quan no s'obren les finestres // Jordi Julià

Els professors estan satisfets amb l’aïllament quan no s’obren les finestres // Jordi Julià

Així com en començar les classes alguns professors expressaven alguns dubtes, amb un mes i mig de rodatge la valoració és molt millor. L’aïllament de les aules és “excel·lent”, segons explicava la directora a Viu Molins de Rei. Tot i això, quan calia obrir les finestres per la calor se sentia una “petita remor” de l’autopista, malgrat la pantalla acústica de terra que es va fer.

González explicava que el nou centre, “més lluminós i espaiós” s’ha traduït en que els alumnes estiguin “més relaxats i amb més respecte per l’espai”. Admetia problemes derivats de la construcció, com goteres o que les portes del pati s’espatllen massa sovint, tot i reconèixer que “estan dins la normalitat”.

La biblioteca és més petita i ha calgut reduir la col·lecció // Jordi Julià

La biblioteca és més petita i ha calgut reduir la col·lecció // Jordi Julià

Les queixes per falta de mobiliari que hi havia al principi s’han solucionat quan la Generalitat ha enviat mobles nous de cara a la visita. En canvi, com que la biblioteca és més petita han hagut de reduir la col·lecció i s’ha optat per guardar altres llibres que no hi cabien en un magatzem. Casos com aquest fan que alguns docents segueixen lamentant que no s’hagin tingut en compte les necessitats educatives a l’hora de dissenyar l’edifici.

També està satisfet el regidor d’Educació i primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC) que el considera extraordinàriament important” per donar “les màximes oportunitats” als estudiants, consolidant “la transformació del barri del Canal”, que es complementarà amb la Zona Esportiva Ricard Ginebreda o la reforma de la carretera.

This slideshow requires JavaScript.

Recomanacions personalitzades