Els Dracs converteixen el pregó en un documental vivent

La Festa Major que homenatjarà els Dracs ha començat amb un pregó que ha recordat el que va ser aquest grup de música, ha posat en valor la seva importància històrica i els ha donat a conèixer als joves. L’acte ha inclòs el primer concert del grup reagrupat.

caravan-made-765x85

Els pregoners estaven asseguts en un sofà d'esquena al públic // Jose Polo

Els pregoners estaven asseguts en un sofà d’esquena al públic // Jose Polo

D’esquena al públic, recordant bona part de la seva gran història amb centenars de molinencs, nostàlgics, que omplien la Plaça de l’Ajuntament. Així ha estat gran part del pregó de la Festa Major de Molins de Rei del 2016. Els Dracs, encarregats de fer-lo aquest any pel seu cinquantè aniversari, van convertir l’acte en una mena de documental vivent: una pantalla projectava un vídeo que explicava la història del grup, i els seus membres ho miraven des d’un sofà, mentre al seu costat uns actors que simulaven estar en un bar acompanyaven les imatges. Però en molts moments, la mateixa narració del vídeo la feien els propis membres des del sofà, com si comentessin les imatges recordant l’aventura musical que els va portar a ser el primer grup a cantar pop en català.

Els que sí que es van adreçar directament al públic van ser una quinzena de persones del món de la música (o famosos com Jordi Hurtado) que els van felicitar des de la pantalla i alhora van ajudar a posar en valor la seva tasca enmig del franquisme: la de cantar en català esquivant la censura, fins i tot intentant-ho a TVE, i la de popularitzar els nous estils de música ‘moderna’ acabats de néixer als anys 60.

Alfred Pla va tornar a tocar el baix, Sergi Carós va tocar la bateria representant el seu pare Vicenç, Jordi Carreras va ser de nou el cantant i Manel Cordero i Faustino García tornaven a agafar la guitarra // Jose Polo

Alfred Pla va tornar a tocar el baix, Sergi Carós va tocar la bateria representant el seu pare Vicenç, Jordi Carreras va ser de nou el cantant i Manel Cordero i Faustino García tornaven a agafar la guitarra // Jose Polo

Molts dels elogis venien pel fet d’haver cantat en català. Per exemple, la Companyia Elèctrica Dharma, que van explicar que al principi van fer un grup que versionava versions dels Dracs, els van titllar de “referent per descobrir que també es podia fer rock en català”. L’escriptor Josep M. Espinàs -un dels seus mentors- també valorava la música: “els qui vam iniciar la Nova Cançó tenim especial predilecció pels Dracs” ja que “van iniciar un moviment propi”. El comunicador Òscar Dalmau, que ha editat reculls del pop en català dels 60, va indicar que el grup “va ser un descobriment increïble” i afirmava: “a banda de ser el més prolífic, és un dels meus grups favorits”.

Els Dracs tornen a actuar

Els Dracs van fer cantar al públic "Colors", amb la coral "Les veus del dilluns" entre el públic i actors de La Cuquera a l'escenari // Jose Polo

Els Dracs van fer cantar a la gent “Colors”, amb la coral “Les veus del dilluns” entre el públic i actors de La Cuquera a l’escenari // Jose Polo

La nit del pregó va ser una nit per al record però també per explicar qui van ser a qui no els va conèixer, complementant així l’exposició que es fa al Palau de Requesens. Alhora, va suposar el retorn a l’escenari de la banda. Els dos moments en què es van adreçar al públic van ser per cantar. Primer la cançó popularitzada als esplais “Colors”, en acústic, que van intentar que el públic cantés amb l’acompanyament de la coral Les veus del dilluns, tot i que va costar que s’hi enganxessin.

Al final, la més famosa: “La casa del sol naixent”. Cadascú es posava de nou al seu paper habitual: Manel Cordero i Faustino García tornaven a agafar la guitarra, Alfred Pla tocava el baix i Jordi Carreras cantava un altre cop. A la bateria hi havia Sergi Carós, en representació del seu pare, Vicenç Carós, mort el 2010, i també recordant Miquel Olivé, mort l’agost passat. L’actuació va ser un dels moments més emotius, a més del recordatori de fotos dels dos membres desapareguts.

Isona Passola, convidada sorpresa

Isona Passola (al mig), filla del difunt editor dels discos dels Dracs Ermengol Passola, va aparèixer inesperadament al final del pregó // Jose Polo

Isona Passola, filla del difunt editor dels discos dels Dracs Ermengol Passola, va aparèixer inesperadament al final del pregó // Jose Polo

De manera inesperada, la productora de cinema Isona Passola, filla de l’editor dels discos dels Dracs i promotor de la Nova Cançó de música en català, va aparèixer a l’escenari al final de l’acte per dir que “semblava que en català només podíem fer coses de poesia i per erudits, però els Dracs van demostrar que podíem ballar, passar-nos-ho bé i ser normals”, reblant així la sèrie d’elogis al grup.

L’Ajuntament no va ser menys: l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), va afirmar que “es mereixen un gran lloc en la història”, posant-los com a exemple d’“una generació que va lluitar per recuperar les llibertats com a societat” i comparant-ho amb la “lluita de la nostra generació per la llibertat del nostre país”.

En canvi, el regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC) va destacar els actes organitzats per celebrar l’efemèride: l’exposició “per veure què van fer”, el concert “per tornar a ballar amb la seva música” i les xerrades paral·leles “per conèixer què van significar per la societat més enllà de la música”. També va aprofitar per destacar que la Festa Major que comença tindrà “mes activitats que mai”.

[sam id=”54″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades