Miguel Ángel Pozo: Que continuï la festa!

Miguel Ángel Pozo fent el seu parlament // Jose Polo

Miguel Ángel Pozo fen un acte a la Federació Obrera // Jose Polo

Que continuï la festa! Sí, això van haver de pensar alguns quan fa uns mesos es va iniciar el que, en paraules de l’actual govern sociovergent, serà una de les últimes (segur?) i majors transformacions urbanístiques que es durà a terme al nostre municipi dins dels propers anys.

I es que, amb la posada en marxa de la urbanització del que serà el nou barri de Les Guardioles, segurament s’ha donat el tret de sortida per a la nova festa immobiliària que haurà de patir Molins de Rei. De fet, aquesta nova bombolla party, que té com a segell original el Tea Party molinenc, ja s’està fent notar pels carrers de la vila amb el creixent nombre de noves promocions immobiliàries dins de l’actual entramat urbà. Fent la broma i utilitzant rimes populars caldria dir allò de “se nota, se siente, la burbuja está presente”.

No cal repetir les poques bondats que per al nostre grup municipal representa la re-obertura del projecte de Les Guardioles. Ja hem publicat a través del nostre web i d’aquest mitjà de comunicació diverses opinions i reflexions sobre la complexitat administrativa, econòmica i de desenvolupament en que s’ha convertit aquest projecte. De fet, quan van sortit a debat al ple municipal les modificacions del conveni urbanístic de l’ajuntament amb l’AMB, des de Molins Camina vam denunciar que hi ha propietaris de terrenys que se’ls estan venent. A més a més fa no gaire llegíem una crònica segons la qual el major propietari de terrenys (Sacresa) pot tornar per segona vegada al concurs de creditors. Per tant, com es pot garantir el bon desenvolupament del sector?

Tot aquest moviment, si més no, provoca una onada cap a altres propietaris que veuen un ressorgiment de la possibilitat que representa tornar a posar en marxa la roda del totxo i el ciment. De fet, des de fa uns mesos estem veient com noves promocions d’habitatge s’estan duent a terme, ja sigui en fase de construcció o fase prèvia d’anunci o comercialització.

ca-niborra

Fa pocs dies hem vist un nou cartell anunciant la propera promoció d’habitatges en l’actual zona d’aparcament de Can Iborra. Aquest és un exemple del que podem trobar si donem una volta per la vila. Tenim d’altres: venda del solar per part d’Aliseda (Banc Popular) al passeig del Terraplè -cal recordar que Banc Popular al mes de Juny d’aquest any va tenir que ampliar el seu capital per poder “netejar” el seu balanç econòmic; la promoció que s’acaba de finalitzar al carrer d’Anselm Clavè, feta per DC Promociones, els quals també estan fent una altra a l’Avinguda Barcelona; un nou edifici que també s’està comercialitzant en el carrer Roseta Canalies cantonada carrer del Bruc, etc. Totes aquestes promocions es sumen a d’altres que s’estan fent o que ja s’han fet  però que encara no han tingut sortida al mercat.

I es que el mercat immobiliari ja no és el que era, o millor dit, el creixement demogràfic fa que no hi hagi prou demanda com per satisfer l’oferta que s’està produint. De fet, si tornem a la nostra obra estrella, cal recordar que la previsió d’habitatge per a Molins de Rei es va basar en un estudi on hi havia unes expectatives de creixement demogràfic que ni el millor futuròleg podria encertar: en aquell document es parlava de que hi hauria (en l’escenari normal) uns 29.000 habitants al 2015, mentre que actualment a Molins de Rei som una mica més de 25.000. És a dir, ara estem construint habitatge per “si de cas” es necessita en el futur.

Tot això, juntament amb altres actuacions que vol fer la sociovergència com és la modificació de la densitat urbanística al centre vila per tal de fer més habitatges, són un grapat de mesures que tornen a reactivar allò que pensàvem que havia quedat en el passat.

No s’entén res. M’explico: si ens estem venent patrimoni per fer un nou barri basat en un estudi fallit amb sobredimensió d’habitatge, com encaixem ara tota aquesta nova oferta d’habitatge (promocions noves i modificació de densitat) amb les projectades a les Guardioles? Ho sento però tot plegat és absurd. Recordo paraules de l’alcalde dient en un ple municipal que la seva prioritat era fer habitatge nou a les Guardioles, per a tot seguit desfer-se de les seves paraules i dir que la seva prioritat era fer habitatge al centre vila. O el que és el mateix, el cinisme aplicat a la gestió del servei públic.

Així doncs, veient com està evolucionant tot aquest nou paradigma immobiliari a la vila, la nostra posició respecte al desenvolupament urbanístic  a Molins de Rei queda absolutament reafirmada, és a dir, s’havia d’haver fet un nou plantejament per al barri de Les Guardioles i, a canvi, fomentar l’habitatge en el entramat urbà existent i consolidat que és el més efectiu i menys costós i, sobretot, amb una oferta pública demogràficament real i accessible per tothom, sobretot per aquells col·lectius que més ho necessiten a la vila. No ens hem d’oblidar dels nostres veïns de Sant Pere Romaní i la promesa, des de fa gairebé 10 anys, del seu reallotjament definitiu.

Miguel Ángel Pozo és membre de Molins Camina

 

 

Recomanacions personalitzades