Renunciar a ser reallotjats o esperar a Les Guardioles, el dilema dels veïns de Sant Pere de Romaní

La darrera oferta de l’Ajuntament als veïns de Sant Pere de Romaní obre la porta a que puguin renunciar a ser reallotjats, després de perdre casa seva l’any 2007. L’alternativa és esperar a que el consistori construeixi un bloc de pisos a Les Guardioles, al 2018.

L'Antonio i la seva dona es miren el solar on abans hi havia casa seva, a Sant Pere de Romaní // Marc Pidelaserra

L’Antonio i la seva dona es miren el solar on abans hi havia casa seva, a Sant Pere de Romaní // Marc Pidelaserra

Camí de la dècada des que van perdre casa seva, els veïns del carrer Sant Pere de Romaní tenen ara sobre la taula la darrera solució que els ofereix l’Ajuntament, i la decisió l’hauran de prendre en poques setmanes. El consistori els ha ofert un habitatge en la primera promoció que construeixi al nou barri de Les Guardioles, que calcula que estigui dempeus durant l’any 2018. I si no volen esperar més, els ofereixen pagar-los el valor de la seva antiga a casa a canvi que renunciïn al reallotjament.

L’Ajuntament va posar un primer termini per tal que els veïns els comuniquessin la seva decisió el passat 31 d’agost, però afirma que només un dels onze veïns ho ha fet. És l’exemple de la complexitat de la decisió que han de prendre aquestes famílies, després de veure com els desallotjaven l’any 2007 per perill d’esfondrament, i com els enderrocaven casa seva l’any 2013. Des d’aleshores, viuen provisionalment en pisos els quals el lloguer el costeja el consistori.

10 anys, 4 alcaldes i diverses promeses de reallotjament després, hi ha veïns que tiren la tovallola i decidiran renunciar a un habitatge de propietat. “On haig d’anar ja, amb 84 anys que tinc”, es lamenta Antonio Padilla, un dels veïns de Sant Pere de Romaní que ha decidit no esperar més. Padilla es va construir casa seva als anys 80 durant els caps de setmana i festius i ha viscut amb especial dramatisme tot el procés de desallotjament i espera de solucions.  “L’Ajuntament ha fet moltes coses bones, però a nosaltres no ens ha tractat gens bé”, afirma Padilla, que es declara “cremat” i “decebut” amb la gestió dels diversos responsables polítics.

Les Guardioles o passar per caixa

L’oferta de l’Ajuntament pels que no vulguin ser reallotjats és pagar-los l’import de la propietat del seu antic pis en quatre pagaments anuals i després del darrer pagament deixar-los de costejar el lloguer del pis provisional. El consistori ja ha reservat els diners per tal d’aquesta mateixa tardor poder fer el primer pagament a les famílies que ho sol·licitin, que segons el mateix consistori només té la confirmació d’una.

On hi havia els habitatges afectats, ara hi ha un solar amb un tancat // Marc Pidelaserra

On hi havia els habitatges afectats, ara hi ha un solar amb un tancat // Marc Pidelaserra

“L’Ajuntament reacciona tard i fa aquestes males ofertes per la pressió dels veïns”, opina Manel Monllaó, advocat de diverses famílies de Sant Pere de Romaní. Aquesta pressió es va materialitzar al ple municipal del mes de maig, on diversos veïns van esbroncar els responsables polítics. Per Monllaó, ni la proposta de Les Guardioles ni la del pagament de l’habitatge són viables.

En primer lloc, considera que els terminis amb els que treballa el consistori per construir el bloc d’habitatges a Les Guardioles són irreals, “ja que tal i com ha anat aquest projecte res fa pensar que en un any i mig tinguin un bloc de pisos amb cèdula d’habitabilitat”, explica. I en segon lloc, l’oferta del pagament “és una presa de pèl”, ja que per Monlleó cobrar aquests diners en quatre anys implica una pèrdua patrimonial, ja que els veïns s’han de costejar un lloguer, les retencions fiscals, el notari, el registre… “L’Ajuntament ha perdut la credibilitat davant dels afectats, i ells estan completament decebuts”, sentencia. I per aquests motius afirma que la majoria de famílies han dit que no a aquesta proposta.

“No és la millor solució, però és una solució”

L’Ajuntament, però, confia en que els veïns veuran bé qualsevol de les seves dues darreres propostes, i espera que en la propera reunió (que en principi s’hauria de celebrar aquest setembre mateix) es comenci a enfilar el final del problema. “Sabem que no és la millor solució, perquè els veïns han patit molt, però és una solució”, explica Pep Puiggarí (PSC), regidor d’Habitatge. El responsable polític ha explicat a Viu Molins de Rei que el consistori ha buscat totes les fórmules possibles per resoldre la situació de les famílies afectades, però que no n’hi ha altres ara mateix.

Puiggarí ha explicat que l’Ajuntament ja compta amb la previsió que els veïns vulguin cobrar i renunciar al reallotjament, i els diners amb els quals finançarien els pagaments sortirien de l’estalvi en els lloguers dels pisos provisionals. Puiggarí, però, s’ha mostrat confiat en què en aquest mandat tots els veïns estaran o bé reallotjats o se’ls haurà pagat la seva antiga propietat.

“És molt frustrant i molt desgastant”, confessa Puiggarí. “Busques solucions i et desesperes quan xoques contra la burocràcia”, afirma el regidor, que ha volgut comprometre’s a seguir al costat de tots els veïns fins que no se solucioni el problema.

Recomanacions personalitzades