Els contenidors soterrats seran substituïts per mòbils

Part dels veïns tindran unes hores determinades de la tarda per treure les escombraries i, fora d’aquest horari, hauran de desplaçar-se fins a altres punts de recollida tradicional. 

Contenidors soterrats del carrer Rafael Casanova // Jose Polo

Contenidors soterrats del carrer Rafael Casanova // Jose Polo

Els contenidors soterrats impulsats per l’anterior govern municipal situats als carrers Rafael Casanova, Anselm Clavé i a la plaça del Molí, han estat, sens dubte, un fracàs. Són un niu de brutícia diària que perjudica la imatge de la zona i, a més, suposen un cost elevat de manteniment. És per això que aprofitant l’aprovació del nou contracte de recollida de residus i neteja de la via pública l’Ajuntament de Molins de Rei ha decidit eliminar-los. L’alternativa: uns contenidors mòbils disponibles durant unes hores al dia i que després seran retirats a altres punts.

“La gent tindrà unes hores a la tarda, possiblement de set a onze, per sortir a llançar les escombraries, sinó haurà de caminar cap als contenidors fixes més pròxims”, explica el regidor d’Espai Públic i Manteniment, Miguel Zaragoza (PSC). Així s’aconsegueix “millorar la imatge” de l’espai retirant els contenidors “d’allà on són especialment molestos”, argumenta el regidor.

El sistema començarà substituint els contenidors soterrats del Rafael Casanova però, si funciona, el govern municipal format per CDC i PSC no descarta utilitzar-ho en altres punts del municipi. Zaragoza afirma que tenen al cap fer-ho en “altres zones comercials” i allà on els contenidors causen més molèsties, com carrers estrets o amb poc espai. Els contenidors mòbils permetran la recollida de totes les fraccions de residus menys el vidre. Aquesta forma de fer s’està impulsant en municipis com Badalona, Granollers o Esparraguera.

Es vol millorar la recollida de brossa orgànica i cartró i paper

Així mateix, es renovaran tots els contenidors i els de recollida de cartró i paper, actualment més petits, i passaran a ser d’unes dimensions similars als altres perquè el consistori creu que hi ha “molt marge de millora” en la recollida d’aquest material. A més, també es recollirà aquest material en diumenge, cosa que fins ara no es feia.

Un altre dels problemes que la sociovergència vol afrontar és el de la recollida de brossa orgànica, que és la que té més marge de millora en els índexs de reciclatge. És per això que s’impulsarà una campanya de sensibilització especialment encarada als comerços i l’hostaleria, que són els principals causants de la problemàtica.

D’altra banda, la recollida de residus continuarà regint-se per l’estratègia del residu mínim – sense contenidor groc com en altres poblacions – i fent-se per la part del darrere dels camions tot i que no es descarten “algunes proves amb la recollida lateral”. Tret d’alguna excepció, no hi haurà canvis en la localització actual dels contenidors.

Sense canvis en els horaris de recollida

Els horaris de recollida d’escombraries, que en més d’una ocasió han causat rebuig veïnal en fer-se a la nit o inclús de matinada, no tindran canvis significatius segons explica Zaragoza. Ara bé, la nova flota de camions, que es renovarà per complet, farà “molt menys soroll”, segons el regidor.

Recomanacions personalitzades