La ciutadania decidirà directament com s’inverteixen 250.000 euros

Per primera vegada els veïns de Molins de Rei podran decidir de manera directa com s’ha d’invertir part del pressupost municipal d’inversions. L’Ajuntament inicia els Pressupostos participatius per barris 2016, amb una aportació de 250.000 euros, el 10% del total de la partida.

Presentació dels pressupostos participatius 2016 // Marc Pidelaserra

A partir de l’1 de febrer s’iniciarà el procés participatiu obert per decidir quines inversions s’han de fer a cada barri de Molins de Rei. Per primera vegada els molinencs tindran veu i vot per decidir quina és part de la prioritat d’inversió i l’Ajuntament es compromet a dur-ho a terme. Només es podrà decidir sobre actuacions a l’espai públic, és a dir, manteniment de carrers, enllumenat, mobiliari urbà, seguretat viària… El procés serà el següent:

  1. Procés d’inscripció. De l’1 de febrer al 30 de març totes les persones empadronades a Molins de Rei i majors de 12 anys podran anar presencialment a l’Ajuntament, o telemàticament a www.molinsderei.cat/participacio, per inscriure’s per participar. L’Ajuntament validarà les dades personals i es posarà en contacte amb cada veí per donar informació del procés participatiu.
  2. Realització de propostes. Un cop feta l’inscripció i fins el 29 de febrer els veïns podran realitzar fins a tres propostes pel seu barri. Les propostes seran analitzades i validades o rebutjades per l’Ajuntament. Els criteris d’acceptació de propostes seran per viabilitat tant econòmica com tècnica, i el consistori es compromet a explicar a cada veí o veïna el perquè queda desestimada la seva proposta.
  3. Votació. Amb totes les propostes veïnals aprovades, més una proposta que farà cada Associació de Veïns, més una proposta que realitzarà l’Ajuntament, s’iniciarà el procés de votació. Serà del 14 de març a l’11 d’abril, i qui vulgui participar s’hi haurà d’inscriure prèviament. La proposta que resulti més votada de cada barri serà la que l’Ajuntament es compromet a realitzar.

Quins barris són i de quants diners disposaran?

L’Ajuntament, conjuntament amb les associacions de veïns, ha establert un total d’11 barris, seguint criteris històrics, partint de la base dels districtes censals i prioritzant les zones on hi ha associacions veïnals. El mapa de Molins de Rei queda així:

Descripció territorial dels barris // Ajuntament de Molins de Rei

Descripció territorial dels barris // Ajuntament de Molins de Rei

Cada veí que s’inscrigui en el procés participatiu rebrà una comunicació de l’Ajuntament on se l’informarà de a quin barri pertany. Només es podran fer propostes del barri on s’està empadronat, així com només es podran votar les propostes del mateix. Això ja ha aixecat alguna suspicàcia entre l’associació de veïns La Pau, on el seu representant Álex Herrero, qui anava en les llistes del PSC en les passades eleccions, va qüestionar durant la roda de premsa dels pressupostos participatius la delimitació dels barris que s’ha fet.

Aportació econòmica a cada barri // Ajuntament de molins de Rei

Aportació econòmica a cada barri // Ajuntament de molins de Rei

Segons l’extensió i la població de cada barri, l’Ajuntament ha establert una quantitat econòmica a invertir-hi, que serà el límit d’inversió que es podrà decidir mitjançant el procés de participació.

“El Govern agafa velocitat de creuer”

El govern municipal es felicita per haver endegat aquest procés participatiu que qualifica de “prova pilot”. Tot i les demandes de l’oposició, la mateixa sociovergència s’havia negat a fer participació ciutadana directa durant la passada legislatura. Tanmateix, projectes tan importants com la construcció de la nova biblioteca han quedat fora de la participació directe.

Segons primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), aquesta manera de treballar ha vingut per: “quedar-se“. El mateix Paz ha explicat que l’equip de govern “agafa velocitat de creuer” després de sis mesos de treball intern, i ha promès que els ciutadans començaran a visualitzar cada cop més accions. Per la seva banda, l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), ha explicat que són els veïns “qui millor coneixen les necessitats del seu barri” i que per aquest motiu s’està realitzant aquest procés, que coincideix amb el temps amb el del Pla d’Actuació Municipal. L’alcalde ha explicat també que tan ell com Paz, conjuntament amb els regidors de barri, s’adreçaran a cada barri per fer sessions informatives sobre el procés de pressupostos participatius.

Recomanacions personalitzades