ERC recorda Lluís Companys amb poesia

Els republicans homenatgen el 75è aniversari de l’afusellament de Companys amb un acte al Pati del Palau. Silvia Guillén ha lamentat que el govern sociovergent no hagi mogut ni un dit de moment per rememorar-ne la figura, tal com s’havia compromès fa un any.

Silvia Guillén, portaveu del grup municipal d'ERC // Elisenda Colell

Silvia Guillén, portaveu del grup municipal d’ERC // Elisenda Colell

“No tenim res a celebrar però molt a recordar” ha assenyalat la portaveu d’Esquerra Republicana, Silvia Guillén, només començar l’homenatge a l’assassinat de Lluís Companys, organitzat pel seu partit. L’espai ha volgut ser un lloc de trobada per retre tribut a la figura de Companys, atenent que l’Ajuntament ha deixat en no-res l’acord d’ara fa un any. Una deixadesa que Guillén ha lamentat. “El volíem pel 2015” ha dit la regidora republicana, al tractar-se d’una data “rellevant” però alhora s’ha mostrat esperançada perquè l’Ajuntament pugui trobar un espai “per l’any vinent”.

Després que França i Alemanya hagin reconegut la seva part de culpa en aquest crim demanant perdó, el govern espanyol segueix sense fer-ho. En aquest sentit Guillén ha pronosticat que Espanya “mai” demanarà perdó “hi hagi el govern que hi hagi”.

Poemes i música per recordar

L’historiador Francesc Ballester ha recitat una glossa, creada per ell mateix per a l’ocasió. Sota el títol “A quarts de 6 del matí”, l’hora en què va ser afusellat Companys, Ballester ha fet un repàs de la vida del polític com si es tracés del seu pensament minuts abans de morir. Una història traçada amb grans descripcions i nocions històriques que ha fet emocionar a més d’un.

Antònia Castellana i Sergi Carós, en un moment del recital // Elisenda Colell

Antònia Castellana i Sergi Carós, en un moment del recital // Elisenda Colell

Adrià Sàbat, recitant Joan  Brossa // Elisenda Colell

Adrià Sàbat, recitant Joan Brossa // Elisenda Colell

La guitarra de Sergi Carós ha amenitzat la lectura de quatre poemes relacionats amb el tema. El poeta molinenc Adrià Sàbat ha recuperat els versos de Joan Brossa i Ventura Gassol dedicats especialment a la mort de Companys. També ha participat em el recital l’exalcaldessa Antònia Castellana, que marcant el seu perfil feminista, ha llegit dues poetesses “de revolta”, Maria Mercè Marçal i Sònia Moll, en memòria del paper “generós” que les dones van tenir a la Segona República.

En acabar, Carós i Sábat han tocat “Homenatge a Teresa” d’Ovidi Montllor, un artista del què enguany es commemora el vintè aniversari de la seva mort. L’acte ha acabat amb una ofrena floral i l’encesa de cinc salves d’honor. A la trobada hi han estat presents membres de la CUP, però en canvi no hi ha assistit ningú en nom de Convergència ni de la resta de partits polítics.

Recomanacions personalitzades