Miguel Bautista (PSTi): “Si el nen que va a la biblioteca ho fa amb gana no serveix de res”

Miguel Bautista Ferreiro (57 anys) és el candidat del PSTi, partit que ha servit d’aixopluc pel sector crític Podemos Unidos. Han organitzat candidatures a última hora a Molins de Rei, Sant Boi, Sabadell i Salt. “En 15 dies hem organitzat quatre candidatures”, indica. Sobre el projecte del Molí opina que “si el nen que va a la biblioteca ho fa amb gana no serveix de res” i assegura que li agrada el barri de Les Guardioles “tal i com està ara”. La seva prioritat: “la despesa social”. 

Com neix i com es defineix el Partido Socialista del Trabajo Internacionalista? 

Miguel Bautista, candidat del PSTi a l'alcaldia de Molins de Rei // Jose Polo

Miguel Bautista, candidat del PSTi a l’alcaldia de Molins de Rei // Jose Polo

Fa un any i mig es va fer una crida en la qual van intervenir diferents agrupacions a Barcelona. La idea era, a grans trets, veure el que estava passant amb el PSC i el PSOE pel seu gir cap a la dreta ideològica. Aquests grups es van adonar que eren més propers a Izquierda Unida (IU), que no a Iniciativa (ICV), malgrat la seva tradició socialista. Es va arribar a la conclusió que s’havia de tornar a la lluita de classes i al marxisme. Fa 500 anys que no s’evoluciona res. Ens expliquen moltes coses i ens diuen “jo sóc molt d’esquerres” però, al cap i a la fi, estem igual: aquí mana el senyor feudal i la resta, els mindundis, estem per servir al capital. Això s’ha d’acabar d’alguna manera i això només passa per la lluita de classes.

Com arriba aquesta proposta política a Molins de Rei?

Em sap greu però haurem de parlar de Podemos. Hi havia unes disputes internes dins del grup de Molins Camina que van cristal·litzar en un empat pel número quatre a les primàries, que semblava que per l’altre part tenia molta importància brutal. Veien molt lluny el salt del seu candidat, que no és la seva cap de llista, sinó Lucas Silvano Ferro, que ha quedat relegat, i ho han hagut d’assumir, per Ivan Torres, que els va guanyar les primàries. Els importava tant el número 4 perquè si arriben a treure tres regidors, i d’això estic segur, la número tres li donaria el lloc a Lucas Silvano. És una estratègia que tenien organitzada dos mesos abans de les primàries, quan ja tenien una llista feta. Les primàries d’aquí van ser un fracàs com també ho han estat les de Sant Feliu. El PSTi va sorgir d’aquí. Tots els seus membres col·laboraven en el corrent crític Podemos Unidos. De fet, nosaltres volíem organitzar un partit però el ministeri de l’Interior no ens va tornar a temps els estatuts. Llavors ens unim al PSTi, que és un partit que ja existia i que estava amb nosaltres, i ens ha cedit la marca.

El vam veure a la presentació de la llista de Molins Camina. Es pot dir que ara té una relació cordial amb ells? 

No, no tenim cap tipus de relació.

Quina és la principal proposta del seu partit?

“Apostem per la despesa prioritària social”

La despesa prioritària social sobre qualsevol altre concepte. Em refereixo a atendre les persones, això és el més bàsic. Volem ajudes per lluitar contra la pobresa energètica. Però les volem de veritat, no obligant a fer molts tràmits a la gent. En casos extrems, i això ho hem de dir, l’Ajuntament de Molins de Rei ja ho fa però això s’ha de generalitzar. Nosaltres volem representar a tot el marginal que té por d’existir. Tots els habitatges buits que tenen els bancs han de passar a ser de lloguer social amb un preu molt baix. Fa poc vaig parlar amb un senyor de tota la vida del PSC que em deia que a Molins de Rei no hi ha pobres. Suposo que es deu fixar en la casa del Pedrito [jugador del Barça que viu a Molins de Rei]. Actualment tenim 1.600 aturats i això es tradueix amb un marge de pobresa molt elevat.

Miguel Bautista dirigint-se al públic en un acte quan formava part de Molins Camina // Jose Polo

Miguel Bautista dirigint-se al públic en un acte quan formava part de Molins Camina // Jose Polo

Com pensa obligar als bancs per que cedeixin els pisos per fer lloguer social? 

L’Ajuntament de Molins de Rei no facilita la llista de pisos buits tot i que la PAH ho reclama. Penso que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca és un dels moviments que està treballant veritablement bé.

Però com pensa convèncer als bancs per fer que cedeixin els pisos? 

L’Ajuntament ha de pressionar als bancs perquè facin lloguer social. Hem d’entendre que el més bàsic són les persones. Sap greu que hi hagi gent que diu que aquesta prioritat és una utopia però això significa no tenir dos assessors de 5.000 euros al mes i dedicar aquests recursos a ajudar a les persones.

Qui forma part del seu equip?

Hem de ser sincers. Hem organitzat quatre candidatures -Sabadell, Salt, Sant Boi i Molins de Rei- en 15 dies. La majoria de l’equip són amics, familiars, gent del partit i alguns afiliats de Podemos. Prop del 70% de persones de la llista són de Molins de Rei, alguns més implicats que altres.

Les vegades que l’hem escoltat o llegit hem vist que està molt preocupat per l’ocupació. Quines mesures concretes té per generar llocs de treball a Molins de Rei?

Hi ha gent que no li agrada escoltar-ho però hem de municipalitzar els serveis. Ara són externs, que això és un conte del neoliberalisme i el capitalisme. Si tots els serveis fossin municipals, molta gent que està desocupada tindria feina. Fins i tot en els municipis considerats més d’esquerres hi ha serveis externalitzats i no entenc molt bé perquè. Els serveis han de ser municipals. Tots.

Quanta ocupació espera generar amb aquesta mesura i de quina manera vol fer-la realitat? 

S’ha de fer de manera gradual, és una qüestió que s’ha d’estudiar. Ara mateix no et podria dir el número concret de persones que es poden ocupar pel servei de neteja, per exemple.

Francisco Maya, el seu número dos, va intentar impulsar una associació d’aturats a Molins de Rei. Com està, a hores d’ara, aquest projecte?

Ens va agafar tot a l’inici del procés i com que, bàsicament, aquesta associació la impulsàvem Maya i jo mateix, ara està aturada. En tot cas, continuarem perquè pot ser interessant.

Quina és la seva opinió sobre el projecte de nova biblioteca i rehabilitació de l’edifici del Molí?

“Si el nen que va la biblioteca ho fa amb gana no serveix de res”

Tots els temes culturals em semblen correctes però, insisteixo, sempre posarem per davant que la despesa prioritària sigui social. Si el nen que va a la biblioteca ho fa amb gana no serveix de res.

Un altre dels temes centrals de campanya és la reforma de les avingudes València i Barcelona. Què n’opina? 

Les infraestructures no es poden deteriorar. Si ha de passar un bus per una zona i es pot enfonsar o pot provocar un accident és, lògicament, prioritari, però hem de prioritzar les obres estructurals per sobre de les estètiques.

Francisco Maya, números dos de la llista del PSTi, durant un acte  // Jose Polo

Francisco Maya, números dos de la llista del PSTi, durant un acte // Jose Polo

L’he llegit a través de les xarxes socials que opina que la ciutadania està preparada per assumir les “màximes responsabilitats”. Com pensa el seu partit gestionar la participació ciutadana?

La ciutadania està preparada per assumir càrrecs de responsabilitat. Qualsevol, actualment, pot agafar responsabilitats de regidor o alcalde, l’únic que ha de tenir són decisions polítiques. Jo valoro molt la feina dels funcionaris, no la dels assessors. Els funcionaris estan per alguna cosa, són els tècnics, i els polítics estan per prendre decisions només polítiques. Ara s’escolta molt parlar de conceptes com la democràcia directe i participativa, però no podem estar fent referèndums cada dia per prendre decisions. El que sí que és veritat és que les entitats i associacions es desvinculen força. Els veïns han de participar i responsabilitzar-se de prendre decisions. Ara es delega molt, i quan es va delegant tant no s’acaben prenent decisions de cap tipus.

Recentment han començat les obres d’urbanització del nou barri de Les Guardioles. Creu que aquest projecte és necessari? Li agrada com està plantejat? 

“El barri de Les Guardioles ja m’agrada tal i com està”

Aquells pisos no es construeixen per la gent necessitada. Hem de prioritzar. El barri de Les Guardioles ja m’agrada tal i com està. Es generarà ocupació fent el barri, sí, però per qui serà aquesta ocupació? Per a una empresa constructora. Sincerament, no ho considero un projecte necessari. Veig més necessari saber quins habitatges estan buits i quins lloguers socials es poden implantar que no pas fer un barri al qual la gent que ho necessita no tindrà accés.

Per què creu que vostè seria un bon gestor dels recursos de l’Ajuntament?

Jo crec que totes les persones amb necessitats estarien contentes si jo fos alcalde. Entenem la política des d’un punt de vista ciutadà perquè no som professionals de la política ni ho pretenem. Jo com a ciutadà normal vull un alcalde que estigui dedicat als precaris. Si jo sóc el Pedrito, no m’importa que l’alcalde sigui A o B. Si et dediques a la gent, la gent ha d’estar contenta sí o sí. L’Ajuntament ha de ser la casa del poble. Ara la majoria de persones veu l’Ajuntament com un lloc on hi ha una sèrie de funcionaris endollats, i aquesta és la paraula, endollats, i on es paguen impostos. I no. L’Ajuntament ha de ser un casal obert, no una institució distant.

Quins resultats espera d’aquestes eleccions municipals?

Crec que si el nostre votant es mobilitzés hauriem d’aconseguir molts regidors a Molins de Rei. L’espectre que nosaltres representem no el cobreix ningú. Som conscients, però, que avui tot funciona d’una altra manera. Nosaltres no podem fer una campanya potent perquè no tenim recursos. De fet seria sospitós si nosaltres tinguéssim recursos. Sort que ja va caure la URSS, sinó ens dirien que estem subvencionats per la URSS. És difícil arribar, però votants hauriem de tenir molts en realitat.

Recomanacions personalitzades