S’aprova la urbanització de Vallpineda després de molts anys d’espera

El pla d’urbanització ha de garantir serveis com l’enllumenat o l’asfaltat dels carrers. Després del projecte d’urbanització de la Rierada, la previsió a Vallpineda culmina la feina feta en el planejament per adequar i dignificar els barris de muntanya del municipi. 

Les obres d'arranjament s'han fet a l'avinguda Modolell amb el carrer Santa Maria // Ajuntament de Molins de Rei

Imatge d’unes obres d’arranjament de 2012 // Ajuntament de Molins de Rei

“Avui és un dia important que passarà a la història de Molins de Rei”, assegurava l’alcalde Joan Ramon Casals (CiU) just abans que tots els partits polítics votessin a favor del pla que ha de permetre urbanitzar el barri de Vallpineda. Ja fa gairebé trenta anys que la zona espera aquesta urbanització i ara s’inicia un procés per poder proveir de serveis municipals a la zona de muntanya.

En paraules del president de l’associació de veïns de Vallpineda, Ricard Esquirol, els ciutadans del seu barri tenen “tot el dret de poder tenir serveix públics”, com la resta de molinencs. Una mesura que segons la portaveu d’ERC, Sílvia Guillén, farà que deixin d’existir “molinecs de primera i molinencs de segona”.

Fa molts anys que els diferents governs municipals de Molins de Rei han treballat per fer dels barris de muntanya uns espais dignes per a viure-hi. Segons l’actual equip de govern, format per CiU i PSC, la clau de volta han estat les normatives i els marcs legals, que sempre han dificultat el projecte. No s’ha d’oblidar que es tracta d’un barri al bell mig de la serra de Collserola.

La previsió urbanística aprovada al ple municipal de febrer és una modificació del pla original, que ha comptat amb la participació de totes les forces polítiques, però també els veïns i propietaris, a més de l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Medioambiental de la Generalitat i el Parc Natural de la serra de Collserola. En total han sumat una vintena d’al·legacions, de les quals només sis han estat desestimades.

Sostenible i econòmic

El que ha fet que tots els grups municipals estiguin a favor del projecte és que no només és favorable a l’entorn en l’àmbit medioambiental sinó que, a més, s’ha intentat “reduir substancialment el cost econòmic”, tal com explicava l’alcalde. En aquest sentit, Lluís Carrasco, d’Iniciativa per Molins de Rei, es mostrava “content” d’haver pogut formar part del procés i explicava que “malgrat que s’estan incomplint els terminis” el seu grup municipal hi dóna ple suport, subratllant que “no posarem ni una sola pedra al camí per evitar que això sigui el més àgil possible”. A més, el seu partit ha anat a reclamar ajuts per poder fer viables aquestes millores econòmicament davant del Síndic de Greuges de Catalunya.

Per la seva banda, Roger Castillo, de la CUP, qualificava d’“encertats” els criteris amb els que s’ha fet el planejament urbanístic, recalcant aspectes com la reducció dels vials i el mobiliari o la millora de conservació dels torrents i les lleres. De fet, tot i que s’ha reduït zona verda, es fa “en marges acceptables”, segons Castillo.

Després de l’aprovació del pla, es preveu que al juny comencin els treballs de construcció. “Ara ve la feina grossa per aconseguir finançament i poder fer front a les obres” retreia la portaveu d’Esquerra, Sílvia Guillén, que va apuntar que cal seguir treballant per aconseguir subvencions. En la mateixa línia s’esplaiava Castillo, en tant que esperava “haver tocat la tecla bona i que es compleixin els previsions econòmiques” per tal que la feina feta fins ara no es quedi a un calaix.

Recomanacions personalitzades