Vuit famílies es poden quedar sense plaça a l’escola pública

La preinscripció escolar per al curs vinent genera una demanda d’escola pública a Molins de Rei que supera l’oferta. Després del tancament de dues línies de P3, són 208 els infants han requerit començar l’escolarització en centres públics, quan només hi ha 200 places. L’Ajuntament defensarà el “criteri d’elecció” de les famílies. 

Imatge de l'inici del curs a l'escola La Sínia l'any passat // Jordi Julià

Imatge d`’un inici de curs a l’escola La Sínia // Jordi Julià

Vuit famílies es podrien quedar sense plaça a l’escola pública de Molins de Rei, després que, al·legant un descens demogràfic s’hagin decidit tancar dues línies de P3 al municipi abans de saber quines són les necessitats reals a partir de la preinscripció. Ara, un cop feta, segons les dades de la preinscripció a les quals ha tingut accés Viu Molins de Rei, la demanda de l’educació pública és molt major que la dels centres concertats, que han vist disminuïda considerablement la seva demanda.

Per al curs 2015-2016, hi ha un total de 200 llocs disponibles a l’escola pública, però 208 famílies hi han demanat plaça. De fet, tot i que abans de la preinscripció ja es va alertar de la reducció de places, la majoria de famílies han seguit apostant per l’educació en centres de titularitat pública per al curs vinent.

En total, la davallada les places que s’han ofert ha estat de 50, un 20% respecte el total del curs passat. D’aquestes, l’escola Castell Ciuró ha perdut una línia de 25 places, el mateix que el Josep Maria Madorell. Les escoles Pont de la Cadena i el Palau -antic Alfons XIII- són els únics centres públics als quals encara els queden 4 cadires per omplir. La resta d’escoles tenen més demanda de la que poden oferir, sobretot l’escola Castell Ciuró, que té nou famílies que quedarien fora del centre. La Sínia és la única escola que conserva les dues línies i ha clavat la preinscripció: ni li sobra ni li falta cap plaça.

Però la baixada de les peticions se l’emporten els centres privats, que no han hagut d’experimentar cap supressió de places ofertes. El col·legi Virolai, que compta amb 25 places, tanca la preinscripció amb 23 llocs demandats, mentre que el col·legi Manyanet Sant Miquel, que té dues línies, ho fa amb 14 cadires buides, set per les dues aules que tenen assignades, una xifra molt per sota de la demanda habitual del centre. El fet d’haver tingut un professor detingut per assetjament sexual a menors els pot haver passat factura.

Defensa del criteri d’elecció

En aquest context de més demanda d’escola pública que concertada, fonts de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Molins de Rei han indicat que lluitaran perquè es respecti el “criteri d’elecció de les famílies”. És a dir, des del consistori no es fan a la idea que alguna família que hagi demanat pública hagi d’acabar a l’escola concertada. De fet, les famílies no estarien obligades a acceptar aquestes condicions i podrien, fins i tot, impugnar tot el procés de preinscripció o fer desobediència civil.

A més, les mateixes fonts de la regidoria responsable asseguren que tampoc volen acceptar cap rebaixa en “la qualitat de l’escola pública”. O el que és el mateix, no volen veure aules amb un ràtio superior a 25 infants. La marea groga de Molins de Rei ja ha anunciat que farà “tota la pressió que calgui” per defensar l’escola pública del municipi. 

Recomanacions personalitzades