Les AMPA de les escoles Madorell i Castell Ciuró s’oposen a l’eliminació de les línies de P3

Les AMPA de les escoles Josep Maria Madorell i Castell Ciuró es mostren molt crítiques amb el tancament d’una línia de P3 als seus centres durant el curs vinent. Reclamen una gestió diferent de la problemàtica i plantegen baixar la ràtio d’alumnes per aula.

Un grup d'alumnes juga al pati de l'escola Castell Ciuró el primer dia de classe // David Guerrero

Un grup d’alumnes juga al pati de l’escola Castell Ciuró el primer dia de classe // David Guerrero

Els pares i mares de les escoles Josep Maria Madorell i Castell Ciuró es mostren molt crítics amb la supressió de les dues línies de P3 produïda pel descens de la natalitat“El millor hauria estat que no s’hagués tancat cap línia” explica Dani Bardés, president de l’AMPA del Castell Ciuró, en declaracions a Viu Molins de Rei. Per la seva banda, Gemma Caminal, presidenta de l’associació de mares i pares a l’altre centre públic afectat, el Josep Maria Madorell, explica que les activitats complementàries que s’ofereixen al centre, com les extraescolars o el servei de menjador seran “més cares”.

El Castell Ciuró i el Madorell són els dos únics centres públics al municipi que, juntament amb l’escola La Sínia, tenen dues classes per curs. Aquestes, les escoles més grans i nombroses, són les que s’han hagut de sacrificar, perquè tancar una línia de P3 d’un centre amb una sola línia acabaria “matant l’escola”, en paraules de Bardés. Aquesta estratègia per assegurar la supervivència de tots els centres compta amb el suport de “tots els partits polítics”, assegura la directora del Castell Ciuró, Rosa Vilaseca.

Menys alumnes per aula

Una de les aules de primària // Escola Josep Maria Madorell

Una de les aules de primària // Escola Josep Maria Madorell

Al Consell Escolar Municipal, on es va debatre l’estat de la qüestió les set escoles públiques del municipi eren partidàries de reduir les places ofertades per part de tots els centres, generant “més qualitat amb menys alumnes per aula”, explica el representant dels pares del Castell Ciuró. Gemma Caminal, des de l’altre centre afectat, indica que aquesta proposta es va haver de desestimar perquè “l’únic centre concertat que es va presentar a la reunió, el col·legi Virolai, no estava disposat a reduir la seva oferta de places”. Això ha fet que finalment a Molins de Rei s’ofereixin 275 places, de les quals 50 pertanyen al col·legi Sant Miquel i 25 al Virolai, mentre que l’oferta d’escola pública ha passat a ser de 250 places el curs 2014-2015 a les 200 per al vinent.

Un altre fet que els pares retreuen és que la supressió d’aquestes dues classes s’hagi fet abans de la preinscripció i no després, fent que es pugui decidir la millor solució tenint en compte “les escoles que menys demanda tinguin” apunta Bardés. L’Ajuntament ha tingut en compte el nivell de demanda d’altres cursos per optar per aquesta política. De les 50 places que oferien cada any els centres, i que ara s’han retallat a la meitat, cal tenir en compte que una part d’aquestes estan reservades als germans dels nens ja matriculats a altres cursos. En el cas del Castell Ciuró, al haver-hi 18 germans, només poden aportar 7 places per a nens nous, quan normalment la xifra era de 33. El mateix ha passat a l’escola Josep Maria Madorell, que han passat d’oferir 35 places als infants que arriben de nou al centre, a no poder superar els 15 alumnes, ja que una desena de les places estan reservades a germans petits. Als dos centres, el descens de la oferta, tenint en compte la presència dels germans, ronda el 80%.

Això ha fet que moltes famílies interessades en el projecte educatiu hagin decidit no demanar l’escola en primera opció, amb la certesa que aconseguir la plaça en aquests centres seria molt difícil. Haver decidit quines línies es suprimirien després de la preinscripció i no abans hauria evitat aquesta situació. Des de l’assemblea groga de Molins de Rei també han mostrat el seu explícit rebuig a la mesura i han afirmat que faran “tota la pressió que calgui”.

Recomanacions personalitzades